Pk-yritys, nyt on yliopistoyhteistyön aloittaminen helppoa


Kohta mennään taas! Jani Jokela (edessä vas.), Vili Sipilä, Emma Ikonen, Santtu Koskinen, Joonas Schroderus ja Jonna Auvinen valmistautuvat vierailemaan pk-yrityksissä.

Tampereen yliopiston yrityslähettiläät kannattaa kutsua käymään, kun yhteistyö yliopiston tai opiskelijoiden kanssa kiinnostaa.

Yrityslähettilästoiminta aloitettiin Tampereen teknillisessä yliopistossa lukuvuonna 2016–2017. Vastaanotto oli niin hyvä, että toimintaa on jatkettu vuosittain. Tamperelaisten yliopistojen yhdistymisen jälkeen toiminnasta vastaa nykyisin Tampereen yliopiston Yhteistyö ja kumppanuudet -yksikkö.

– Yrityslähettiläitä on tänä lukukautena jo kuusi. Yritysvierailuilla he kertovat yliopiston teknisten alojen palvelutarjonnasta ja yhteistyön eri muodoista, kertoo yritysyhteyspäällikkö Marja Hyypiä Tampereen yliopiston Hervannan kampukselta.

Lähettilästoimintaa laajennetaan vähitellen Tampereen koko korkeakouluyhteisöön ja monialaisen palvelutarjonnan esittelyyn.

Lähettiläs tuo toiveet perille

Toiminnan idea on yksinkertainen: Yrityslähettiläs ottaa yhteyttä yritykseen tai yritys tekee itse aloitteen. Tapaamiseen osallistuu aina kaksi lähettilästä, jotka esittelevät yliopistoyhteistyön eri mahdollisuuksia, kuten alakohtaisia yhteistyöalustoja, yrityksille tehtäviä harjoitus- ja opinnäytetöitä, nopeita ongelmanratkaisupajoja ja tutkimuspalveluja.

Lähettiläät valmistautuvat vierailuun perehtymällä yritykseen ja sen mahdollisiin tarpeisiin. Vierailun jälkeen he välittävät esille nousseita toiveita eteenpäin yliopistossa.

Ennen ensimmäistä yhteydenottoa yritys on todennäköisesti jo ollut tekemisissä lähettilään kanssa. Osapuolet ovat saattaneet tavata messuilla tai jossakin yritystapahtumassa.

Yritykset: vierailuista oli oikeasti hyötyä

Vierailujen jälkeen saatu palaute yrityksiltä viestii tyytyväisyydestä. Esimerkiksi viime lukuvuotena lähes kaikki palautekyselyyn vastanneista yrityksistä suosittelisi vierailua varmasti tai todennäköisesti muille yrityksille.

Moni yritys oli yllättynyt yliopiston yhteistyö- ja palvelutarjonnan monipuolisuudesta. Suuri osa kertoi saaneensa lähettiläiltä uutta tietoa, jota ne voivat hyödyntää tulevaisuudessa. Konkreettisia, toimintaan johtavia yhteistyövinkkejä kertoo saaneensa yli puolet vastanneista.

Palautekyselyissä lähettiläitä kiitellään, he paneutuvat tehtäväänsä huolella ja ovat innostuneita edistämään yritysten ja yliopiston yhteistyötä.

Piilevät tarpeet esille

Yrityslähettiläiden omat kokemukset ovat linjassa yritysten arvioiden kanssa. Tapaamiset ovat tarjonneet heille näköalapaikkoja pirkanmaalaisiin pk-yrityksiin.

– Vastaanotto on ollut tosi positiivista. Erityisen tyytyväinen olen ollut keskusteluista eri tehtävissä toimivien henkilöiden ja sidosryhmien edustajien kanssa. Hienoa nähdä, miten verkostoituneita varsinkin koneenrakennusyritykset ovat Tampereella, toiselle lähettiläskaudelle valmistautuva tuotantotalouden opiskelija Santtu Koskinen sanoo.

Myös biotekniikkaa opiskelevalla Vili Sipilällä on takanaan yksi kausi lähettiläänä.

– Vaikka yritys olisi jo tehnyt yhteistyötä yliopiston kanssa, palvelutarjonnan laajuus saattaa yllättää. Itse olen puolestani yllättynyt joskus yrityksissä piilevien rekrytointi- ja palvelutarpeiden määrästä, hän kertoo.

Ensimmäiselle kaudelle valmistautuvalla Joonas Schroderuksella on odotukset korkealla.

– Olen ollut tietojohtamisen killan yritysyhteyshenkilönä, joten lähettilääksi ryhtyminen tuntui luontevalta. On rohkaisevaa kuulla, miten kiinnostuneita yritykset ovat yhteydenpidosta opiskelijoiden kanssa.

Neuvoja näkyvyyden kohentamiseksi

Palvelutarjonnan esittelyn lisäksi puheeksi nousee usein yrityksen näkyvyyden parantaminen opiskelijoiden parissa.

– Tämä herättää vierailuilla paljon keskustelua. Halutaan kuulla, mikä olisi paras tapa lisätä yrityksen tunnettuutta. Onko se esiintyminen entistä enemmän somekanavissa vai jokin muu keino?

– Olemme suositelleet fyysistä läsnäoloa kampuksilla, kuten vierailuluentoja ja osallistumista opiskelijatapahtumiin. Myös epämuodolliset tapaamiset, kuten saunaillat, kiinnostavat opiskelijoita edelleen, lähettiläät kertovat.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä ja sovi vierailusta yrityslahettilaat@tuni.fi

Teksti Päivi Eskelinen Kuva Kaisa Tolvanen, TT-Kamerat

 

Scroll to Top