Perinteisen kesätyön sijaan startup-yrittäjyyttä


Eikö muka yrittäminen kiinnosta nuoria! Summer Founders -ohjelmaan haki 60 opiskelijaa. – Haastatteluissa oli mukana toistakymmentä tiimiä, joista mukaan pääsi neljä. Ohjelma huipentuu demotapahtumaan, jossa tiimit pitchaavat yrityksiään ja ideoitaan mahdollisille sijoittajille, Tobias Nikko ja Teemu Helenius kertovat.

Joukko Tampereen yliopiston opiskelijoita testaa ensi kesänä omaa yritysideaansa ja valmiuksiaan startup-yrittäjinä. Mahdollisuuden tähän tarjoaa Tampere Entrepreunership Society, jonka tavoitteena on startup-kulttuurin edistäminen opiskelijamaailmassa.

Kymmenen vuotta sitten perustettu yhdistys on kotiutunut Hervannan kampukselle. Entrepreunership society -toimintaa on myös useissa muissa suomalaisissa korkeakouluissa.

Tampereen ES järjestää paljon tapahtumia: puhujatilaisuuksia, tapaamisia ja ekskursioita. Alkuvuodesta on jo ehditty käydä Piilaaksossa ja Tallinnassa. Viro kiinnostaa, sillä siitä on kehittynyt maa, jossa on asukasta kohden eniten Euroopassa yli miljardin dollarin arvoisia teknologiayrityksiä eli yksisarvisia.

– Yhdistyksessä on mahdollista heittäytyä syvään päätyyn ja ottaa vastuuta. Teemme kaiken itse ja vauhdilla. Järjestön avulla saa käsityksen, mitä on tehdä nopeasti ja ketterästi, jos aikoo suunnata startupien maailmaan, sanovat yhdistyksen aktiiviset hallitusjäsenet Tobias Nikko ja Teemu Helenius.

Summer founders -idea Piilaaksosta

Ensi kesänä yhdistys järjestää opiskelijoille Summer founders -ohjelman. Haastattelujen perusteella mukaan on valittu neljä tiimiä, joilla kullakin on oma yritysidea. Tiimien jäsenet saavat kukin 2000 euron avustuksen.

– Ideana on, että tarjoamme aidon vaihtoehdon tavallisille kesätöille. Summa on omaa rahaa, ja sen jokainen käyttää tai sijoittaa haluamallaan tavalla.

Toimintakonsepti syntyi Piilaaksossa Yhdysvalloissa 2000-luvun alussa.

– Se sai alkunsa havainnosta, että monet tiimit edistyivät hienosti, kun ne saivat pienen alkupääoman ja sopivasti tukea bisnes-ideansa edistämiseen. Joistakin kehittyi menestyviä startupeja, kuten sosiaalisen median keskustelufoorumeistaan tunnetusta Redditistä.

Toiminnan esikuvana on ollut myös amerikkalainen Y Combinator, joka sijoittaa start-upeihin ja kiihdyttää niitä intensiivisesti.

– Tampere on täynnä talentteja. Olisi hienoa, että nuoret lahjakkuudet ottaisivat riskejä ja kokeilisivat. Kaikista yrityksistä ei synny menestyksiä, mutta joistakin sellaisia voi tulla, Teemu Helenius sanoo ja kertoo itsekin kokeilleensa startup-yrittäjyyttä opintojensa kandivaiheessa.

– Käytin siihen vuoden, ja vaikka ideani ei lähtenyt lentoon, opin valtavasti.

Tulokset esitellään demo dayssa

Ensi kesän tiimien bisnesideat ovat syntyneet käytännön elämästä. Jotkut tahtovat uudistaa verkkokauppakuljetuksia, ja jotkut kehittävät matalan kynnyksen mielenterveyspalvelua opiskelijoille. Teknologiaa käytetään kaikkien ongelmien ratkaisuun.

– Nyt kääritään hihat ja aletaan töihin. Ryhdytään oikeasti viemään yritysideaa käytäntöön, markkinoimaan ja myymään.

Tulokset punnitaan 12 viikon jälkeen.

– Järjestämme ohjelmakauden lopuksi demo dayn, jossa tiimit pitchaavat yritystään. Kutsumme tilaisuuteen enkelisijoittajia ja muita kiinnostuneita tahoja.

– Jos yritysidea ei kanna eikä herätä sijoittajissa kiinnostusta, tiimi purkaa projektinsa, eikä kenellekään synny vahinkoa. Jos taas näyttää lupaavalta, autamme jatkorahoituksen hankinnassa, Nikko ja Helenius kertovat.

Lue lisää: Tampere Entrepreunership Society
https://tamperees.com/

 

Scroll to Top