Maailmalle keihäänkärkenä tietokoneohjattu kutominen

Kangaspuita ja koivukalusteita valmistava Toika Oy vahvistaa vientiponnistelujaan. Keihäänkärkenä uusille markkinoille ovat tietokoneohjatut kangaspuut.


Tuleva kesä on Akaan Toijalassa 1920-luvulta asti toimineelle Toika Oy:lle yksi uusi virstanpylväs. Yritys osallistuu ensimmäistä kertaa suurille tekstiilikonemessuille Barcelonassa ja yrittää avata vientikanavia kehittyville markkinoille. – Odotukset tapahtuman suhteen ovat kovat, sanoo toimitusjohtaja Jukka Yrjölä.

Kudontakaiteista alkanut liiketoiminta on ehtinyt nähdä monta kehitys- ja muutosvaihetta. Kangaspuita Toika alkoi valmistaa toisen maailmansodan jälkeen. Mallisto on aina vastannut asiakkaiden tarpeita.

– 120 vuoden aikana meille on kertynyt paljon tietotaitoa kudonnasta ja puun työstöstä. 1980-luvun loppupuolella kehitimme kudontaboxin. Se on lisälaite, joka yhdistää tietokoneen ja kangaspuut, toimitusjohtaja Jukka Yrjölä kertoo.

– Alkuperäinen idea oli lisätä kuviointivaihtoehtoja ilman, että kangaspuiden polkusten määrää piti lisätä. Laite toimii yhdellä polkimella, joka korvaa tavallisten kangaspuiden poljinrivistön.
Aluksi kudontaboxi sijoitettiin kangaspuiden alle, mutta varsin nopeasti todettiin sen asentaminen kangaspuiden päälle helpommaksi ja toimivimmaksi ratkaisuksi.

Lama aloitti viennin

1990-luvun alun kotimaisen laman keskellä Toika käänsi katseet maan rajojen ulkopuolelle. Julkinen tuki oli merkittävässä roolissa, kun yritys avasi vientiyhteyksiä.

– Liikkeelle lähti useita projekteja. Saamallamme rahoituksella ja vientituella oli ratkaiseva merkitys pienen yrityksen kansainvälistymiselle, Jukka Yrjölä kiittää.

Kotimaan markkinat ja osin lähiseudutkin ovat tätä nykyä kudontatuotteiden osalta pitkälti kyllästetyt, joten Toika tähtää jälleen uusille markkinoille.

– Lähimarkkinat ovat rajalliset. Kehittyvillä markkinoilla, esimerkiksi Lähi-idässä ja Afrikassa, kangaspuita voisi hyvin hyödyntää myös kaupallisessa tarkoituksessa kalliiden teollisten kudontalaitteiden sijasta. Tähän rakoon yritämme iskeä Barcelonassa. Osastommekin sijaitsee tarvikkeisiin keskittyvällä alueella eikä isojen koneiden osastolla.
– Jos kaikki menee hyvin, sieltä voi avautua viennin kohdemaita, joita emme osaa tässä vaiheessa vielä edes ajatella. Visioni on, että 5–10 vuoden sisällä kudontatuotteistamme jo 90 prosenttia menee vientiin, Yrjölä tuumii.


1990-luvun alun kotimaisen laman keskellä Toika käänsi katseet maan rajojen ulkopuolelle. – Julkinen tuki oli merkittävässä roolissa, kun avasimme vientiyhteyksiä, sanoo toimitusjohtaja Jukka Yrjölä.

Koivukalusteet toiseksi tukijalaksi

2000-luvun alusta Toika on valmistanut myös koivukalusteita päiväkotikäyttöön. Osin sattuman kautta alkanut yhteistyö ja sopimusvalmistus asiakkaan kanssa jatkuivat aina vuoteen 2014. Seuraavana vuonna yritys alkoi valmistaa tuotteita oman, jo valmiiksi tunnetun Toika-brändin nimissä.
Valikoimassa on muun muassa kaappisänkyjä, säilytyskalusteita, naulakoita, pöytiä ja tuoleja.
– Irtokalusteiden sijasta valmistamme tällä hetkellä enimmäkseen kiintokalusteita päiväkoteja rakentaville rakennusliikkeille. Irtokalustehankinnat kuntien päiväkoteihin tehdään yleensä laajoina kokonaiskilpailutuksina, joissa yksittäisten tuotteiden valmistajien on vaikea pärjätä, Jukka Yrjölä ihmettelee.
Myös kalusteosaamisen puolella Toika hakee vientimarkkinoita.
– Esimerkiksi kaappisänky on erinomainen, tilaa säästävä tuote, mutta sen käyttö on yleistä vain Suomessa. Konsepti pitäisi saada levitettyä myös muualle, aluksi muihin Pohjoismaihin. Sitä kautta markkinat voisivat avautua meillekin.
– Toistaiseksi kotimaan markkina on meille kalustepuolella suurin, mutta uskon vahvasti viennin osuuden nousevan tälläkin tuotesektorilla 20–30 prosenttiin seuraavan kolmen vuoden aikana, Yrjölä sanoo.

Toika Oy

• perustettu Kauhavalla vuonna 1898 nimellä Kauhava Vävskedsfabrik
• perustajina veljekset Axel ja Gustaf Pihlgren
• ensimmäinen tuote kudontakaide, joka on edelleen tuotevalikoimassa
• muutto Toijalaan vuonna 1920, nimi vaihtui Toijalan Kaidetehtaaksi
• vuonna 1987 nimeksi Toijalan Kaide, 2000-luvulla lyhennys nykyiseen muotoon
• nykyinen omistaja toimitusjohtaja Jukka Yrjölä, joka on perustajien jälkeläinen 4. sukupolvessa
• Jukka Yrjölän poika Jarkko toimii yrityksen kehityspäällikkönä vastaten t&k-toiminnasta
• vuonna 2018 liikevaihto hieman vajaa miljoona euroa, josta noin kolmannes viennistä
• henkilöstöä 10, josta noin puolet puuverstaalla
• päätuotteet kudontaan liittyvät laitteet ja varusteet, etenkin kangaspuut
• 2000-luvulla tuotevalikoimaan myös koivukalusteet, lähinnä päiväkoteihin
• 120 vuotta täyttäneelle yritykselle myönnettiin Akaan kaupungin yrittäjäpalkinto 2018.

Teksti ja kuvat Jari Runsas


Toika hakee myös kalusteilleen vientimarkkinoita. – Esimerkiksi päiväkoteihin suunniteltu kaappisänky on erinomainen, tilaa säästävä tuote, mutta sen käyttö on yleistä vain Suomessa, toimitusjohtaja Jukka Yrjölä sanoo.

 

Scroll to Top