International Hydrogen Summit & Expo kokoaa vetytalouden asiantuntijat Tampereelle tammikuun lopussa. Kaksipäiväisen tapahtuman seminaariosuudessa käsitellään vetyekosysteemien nykytilaa, rakentamista ja rahoittamista Suomessa ja Euroopassa.
Tampereen messukeskukseen odotetaan vetytalouden asiantuntijoita, innovaattoreita, tutkimusta, teollisuutta, investoijia ja päättäjiä.
Vetytalouden parissa toimivat yritykset esittäytyvät tapahtuman messuosuudessa. Summitissa suurennuslasin alle otetaan vetytalouden koko arvoketju.
– Halusimme luoda alan toimijoille tapahtuman, jossa on verkottumisen ja kontaktien luomisen lisäksi mahdollisuus oppia ja tuoda esiin innovaatioita, kertoo Hydrogen Summit & Expon ohjaus- ja työryhmän jäsen, Chief Business Development Officer Marita Jaatinen Business Tampereesta.
Tampereen seudun kaikki vetyhankkeet kulkevat Jaatisen työpöydän kautta. Hän tekee hankkeissa yhteistyötä suomalaisten teollisuuspuistojen ja Business Finlandin kanssa sekä edistää Tampereen kaupunkiseudulla kaavoittajien ja yritysten välistä vuoropuhelua, jotta vetyteollisuuden käyttöön löytyy sopivia alueita ja tarvittava infrastruktuuri.
– Vetytalous on kuuma aihe, ja Suomessa järjestetään useita hyviä vetyaiheisia tapahtumia. Näimme kuitenkin Tampereella, että nyt tarvitaan vetytalouden koko arvoketjun kattava korkean tason kansainvälinen messutapahtuma.
Vetytapahtuma on tarkoitus järjestää vuosittain, jotta toimijat pysyvät ajan tasalla vetytalouden kehittymisestä meillä ja muualla maailmassa.
Vetytalous irrottaa fossiilisesta energiasta
Aurinko- ja tuulivoimalla tuotetun sähkön avulla valmistettuun vihreään vetyyn ladataan nyt suuria odotuksia. Vetytalous on tehokas keino taklata ihmiskunnan suurinta ongelmaa ilmaston lämpenemistä.
– Vetytaloushan ei ole pelkästään vedyn tuottamista polttoaineeksi, vaan teollisuudessa vihreää vetyä käytetään monipuolisesti raaka-aineena jo lähitulevaisuudessa. Vetyä hyödynnetään esimerkiksi lannoitteiden tekemisessä, puhutaan vihreästä teräksestä ja alumiinista, Jaatinen sanoo ja muistuttaa, että käsillä on historiallinen käänne ja realistinen mahdollisuus irrottautua fossiilisesta energiasta.
– Samalla syntyy mahdollisuuksia luoda uudenlaista liiketoimintaa.
Suomesta on tullut yllättävänkin ripeä toimija vetytaloudessa.
– Pitchasimme Tamperetta viime syksynä hollantilaisasiantuntijoille, jotka vierailivat Harjavallan uudessa vetylaitoksessa ja poikkesivat samalla myös Tampereella. He ihmettelivät, kuinka Suomessa jo tehdään paljon vetyyn liittyviä asioita, kun muualla Euroopassa vasta suunnitellaan.
– Meidän pitää tuoda nyt tekemistämme esille. Tampereen seudulla on paitsi tarvittava infra ja resurssit myös erinomainen tutkimus-, kehitys- ja innovaatioympäristö vedyn teknologioiden kehittämiseen, Jaatinen painottaa.
Tampereen ensimmäinen vetylaitos on suunnitteilla Tarastenjärvelle.
– Nordic Ren-Gas on pitkällä uusiutuvaa metaania ja vetyä tuottavan tuotantolaitoksensa toteuttamisessa. Partnereita on julkistettu, ja investointipäätöstä odotetaan alkuvuodesta. Tuotannon on Tarastenjärvellä arvioitu alkavan 2027.
Tampereesta vetytalouden veturi
Jaatisen mukaan Suomella ja varsinkin Pirkanmaalla on kaikki mahdollisuudet ottaa eturivin paikka vetytalouden kehittämisessä. Pirkanmaalla on tuuli- ja aurinkovoimapotentiaalia, vahva sähkönsiirtoverkko ja vedyn siirron runkoverkko kulkee Pirkanmaan kautta.
– Myös logistinen sijaintimme on erinomainen. Matka maamme pääsatamiin on alle kaksi tuntia maa- tai rautateitse.
– Tärkeä raaka-aine puhtaan polttoaineen tuotannossa on hiilidioksidi, ja sitähän me saamme biohaketta polttavista energialaitoksista. Selluteollisuuden biogeenisen hiilidioksidin lähteet ovat Suomessa ne merkittävimmät. Metsä Group onkin jo ilmoittanut, että se tekee aiheesta pilottia ja tukee suomalaista vetytaloutta, jos pilotti onnistuu, Jaatinen kertoo.
Suomella on Marita Jaatisen mukaan kaikki mahdollisuudet puhtaan maakaasun ja eLNG:n tuottajaksi.
– Maakaasuputki on jo valmiina ja ulottuu Tampereen seudulle saakka. Kaasumaisena sitä voidaan viedä Baltic Connectorin kautta Saksaan asti tai nesteyttää se valmiiksi polttoaineeksi LNG-satamissa.
– Puhtaasta maakaasusta hyötyy myös paikallinen teollisuutemme.
Vetytalouden laitteiden kehittäminen ja valmistus avaa valtavat näkymät myös konepajoille. Maailmalla tarvitaan esimerkiksi elektrolyysereitä, hiilidioksidin talteenotto- ja puhdistusjärjestelmiä sekä vedystä metaania, metanolia ja ammoniakkia valmistavia prosessilaitteita.
– Uudet laitokset pitkälle automatisoituja ja optimoituja. Tampereen seudulla on erinomainen verkosto automaatioalan ja digitalouden johtavia toimijoita kehittämässä tuotteita puhtaaseen siirtymään, Jaatinen summaa.
Lue lisää Hydrogen Summit & Expo -tapahtumasta 22.-23.1.2025 täältä.
Teksti Päivi Eskelinen