
Aidosti hyödyllinen, innostava, uusia näkökulmia avaava. HHJ Pro -koulutukseen osallistuneiden arviot sisällöstä ovat olleet yksimielisen kiittäviä.
– Sain juuri sitä, mitä tulin hakemaan, kiteyttää Hyvinkään kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen.
HHJ Pro -koulutusohjelma on saanut niin paljon ylistystä, että on suorastaan pakko lähteä aistimaan tunnelmia ja kysymään kasvokkain, kokevatko osallistujat koulutuksen siihen antamansa ajan arvoiseksi.
Otetaan kohteeksi järjestyksessä neljäs HHJ Pro -koulutus ja sen päätöstilaisuus maaliskuun lopussa.
Ohjelmassa on opinnäytetöiden esittely sekä alumnitoiminnan ja myöhempien tapaamisten suunnittelua. Lisäksi jaetaan todistukset, nostetaan maljat ja vietetään yhteinen kahvihetki.
Ulkopuolisen silmin ryhmän vuorovaikutus on mutkatonta ja miellyttävää ja päivän tunnelma on lämmin. Tämä ei ole vain mutua, sillä osallistujat ovat antaneet hyvää palautetta yhteisöstään ja ryhmähengestä koko koulutuksen ajan.
– Kun koulutuksen ote on keskusteleva ja ryhmätöitä tehdään paljon, avoin ja toisiaan kunnioittava ilmapiiri on ehdottoman tärkeä, osallistujat muistuttavat ja sanovat, että jokainen on kantanut kortensa hyvän tunnelman rakentamiseksi ja sitoutunut luottamukseen.
– Kaikki, mitä Pron aikana puhutaan, jää Prohon. Tähän velvoittaa jo koulutuksen alussa allekirjoitettava vaitiololupauskin.
Motiivina perheyhtiön menestyminen
Jokaisella osallistujalla on tietenkin omat tavoitteensa ja motiivinsa osallistua HHJ Prohon.
Lammi-Kivitaloista ja betoniharkoista tunnetun Lammin Betoni Oy:n hallituksen puheenjohtaja Markus Inkiläinen on uuden sukupolven johtaja, joka näkee hyvän hallitustyön 70-vuotiaan perheyrityksen menestystekijänä.
Tässä kiteytyy myös hänen syynsä osallistua HHJ Prohon.
– Vuonna 2011 minä, sisarukseni ja serkkuni – tuolloin kaikki parikymppisiä – tulimme sukuyhtiömme Lammin Betonin osaomistajiksi ja samalla myös hallitukseen. Kun hallituksen kokoukset olivat tuolloin lähinnä pöytäkirjojen allekirjoittamista, ehdotimme, että aloittaisimme hallitustyön systemaattisen kehittämisen.
Hallitustyön kehittämiseen tarvitaan myös osaamista, joten Markus Inkiläinen osallistui suvun ensimmäisenä Hyväksytty Hallituksen Jäsen HHJ-kurssille vuonna 2013.
Hallitustyön uudistaminen alkoi kolmannen sukupolven voimin alkoi heti HHJ-kurssin jälkeen. Kokouskäytännöt luotiin uusiksi ja hallitukselle laadittiin selkeä vuosikello. – Nykyisin työskentelyämme voi sanoa hyvinkin ammattimaiseksi. Vuosikello ohjaa työtä, kokouskäytännöt ovat uudistuneet, ymmärrys hallituksen roolista on kasvanut, olemme tehneet omistajastrategian ja hallituksen työskentely on entistä strategisempaa ja tulevaisuuteen katsovaa.

HHJ Pron avulla jälleen askel eteenpäin
Hallitustyön kehittämistoimiksi Inkiläinen lukee myös osallistumisensa HHJ Prohon, joka oli kuin merkki siitä, että oli tullut aika ottaa uusi askel eteenpäin.
– Uusimme liiketoimintastrategiamme vuosi sitten, ja ammensin sen toteuttamisesta sisältöä omiin HHJ Pro-opintoihini. Tein esimerkiksi opinnäytetyöni pk-yrityksen hallituksen roolista strategian toteuttamisen varmistajana.
– Vastaavasti olemme soveltaneet HHJ Pron oppeja muun muassa tulevaisuuden ja markkinoiden muutosten ennakointiin, laajasti hallituksen skenaariotyöskentelyyn ja jo mainittuun strategiatyöhön.
– OHJ-ketjun eli omistajan, hallituksen ja johdon roolien entistä syvempi miettiminen on ajankohtaista jollakin aikavälillä, ja silloin varmasti palaan HHJ Pro -materiaaleihin.
Inkiläinen kertoo, että konservatiivisella rakennusalalla ei ole ollut tapana suunnata isosti aikaa ja energiaa tulevaisuustyöhön. Korona ja Ukrainan sota ovat kuitenkin muuttaneet ajattelua.
– Varautumisesta ja ennakoinnista on tullut meille monella tavoin tärkeää, ja se teettää oikeasti paljon työtä. Vastineeksi saamme varmuutta ja mielenrauhaa: emme ajelehdi, vaan pystymme vastaamaan markkinoiden muutoksiin ja säilytämme kykymme toimia, vaikka kustannukset nousisivat hurjasti.
”Tervetuloa toimitus- ja kuntajohtajat!”
– Suosittelen HHJ Prota hallituksen jäsenille, joilla on kiinnostusta kehittää omaa toimintaansa ja osaamistaan. Suosittelen sitä myös toimitusjohtajille, koska heidän työnsä on kokonaisuuden kannalta olennaista. Omistajillekin se sopii.
Markus Inkiläinen on pannut merkille kuntajohtajien ja julkisen puolen toimijoiden lisääntymisen HHJ Prossa.
– Oma kokemukseni on, että he tuovat uusia tasoja ja näkökulmia keskusteluihin. Kiinnostus kertonee siitä, että kuntayhtiöiden hallitustyön kehittämisen tärkeys ymmärretään ja on ryhdytty toimeen, mikä on hienoa ja tietysti myös meidän kuntalaisten etu.

”Kuntajohtaja miettii samoja asioita kuin yritysjohtaja”
– Itse asiassa en näe suurtakaan eroa, onko kyse perheyhtiöstä, pk-yrityksestä, pörssiyhtiöstä vai julkisesta kuntatoimijasta ja kuntayhtiöstä, sillä nykyään kaikki johtajat painiskelevat pitkälti samojen asioiden parissa, HHJ Prohon osallistunut Hyvinkään kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen sanoo.
Kaupunginjohtajat miettivät yritysjohtajien tavoin strategioita ja niiden kehittämistä, elinvoiman ylläpitämistä, taloutta ja tuottavuutta, kestävyyttä ja vastuullisuutta.
Johanna Luukkonen haluaa olla myös yritysten pulssilla, ja siihen HHJ Pro antoi hyvän tilaisuuden.
– Minulle on henkilökohtaisesti tärkeää tietää yritysten tarpeista. Olen itse jalkautuva kaupunginjohtaja ja paljon tekemisissä yritysten kanssa.
– Valtio-omisteisen yhtiön hallituksen jäsenenä olen toisaalta pohtinut paljon kuntayhtiöiden hallitustyön kehittämistä, ja kaupunginjohtajana osallistun kuntayhtiöiden omistajaohjaukseen.
Luukkosen osallistumispäätöksen taustalla oli siis roppakaupalla pohdintaa, halua keskustella ja saada sparrausta.
– Ajattelin, että HHJ Pro voisi olla paketti, joka sisältää uusia näköaloja ja keinoja auttaa kuntayhtiöitä. Ja kyllä, sain sitä, mitä tulin hakemaan, vahvistusta ajatuksilleni ja lisäksi paljon muuta.
Opinnäytetyö pitää riman korkealla
Luukkonen antaa kiitosta HHJ Pron kouluttajille, joilla riitti neuvoja ja keinoja kehittämisen tueksi. Opinnäytetyö oli Luukkosen mielestä arvokas tilaisuus pysähtyä toviksi yhden asian ääreen.
– Työssäni käsittelin markkinoilla toimivien, strategisten kuntayhtiöiden hallitustyöskentelyä. Esimerkkiyrityksinä olivat sekä yrityksiä että kotitalouksia palvelevat energiayhtiöt.
– Kun opinnäytetyö on itsenäinen tehtävä, asioihin perehtyy ihan toisenlaisella vakavuudella. Tästä aiheesta ei juurikaan ollut aiempaa tutkimusta, joten työ vei minut mennessään.
Opinnäytetyöt HHJ Prossa ohjaa professori Janne Ruohonen Tampereen yliopistosta. Hän saa Luukkoselta täydet pisteet. Samaa mieltä olivat muutkin, ja Ruohosen hyvää otetta on kiitetty myös aiemmissa koulutuksissa.
– Oli etuoikeus olla Ruohosen ohjattavana. Mielestäni on tärkeää, että lopputyön ohjaaja on yliopistotason asiantuntija, sillä se voi nostaa oppijan itselleen asettamaa vaatimustasoa.
Johanna Luukkonen kertoo, että opinnäytetyön haastatteluista paistoi toive perehdytyksestä ja koulutuksesta.
– HHJ-kurssin tarve nousi monesti esiin. Se onkin mielestäni oikein sopiva perustason koulutus hallitusjäsenille, sillä se antaa käsityksen, mistä hallitusjäsen vastaa ja mitä velvoitteita hänellä on. Lisäksi se johdattaa strategiseen ajatteluun.
– Kävin itsekin aikoinaan HHJ-kurssin, ja meillä Hyvinkäällä on suositus, että elinkeinon viranhaltijat suorittaisivat sen.
Lisäbonuksena kovatasoinen verkosto
Suomen laajin hallitustyön koulutusohjelma HHJ Pro on suunnattu kokeneille hallitustekijöille.
– Kun ajattelee tätä meidän Pro-ryhmäämme, oikein ihmettelen, miten valtava määrä asiantuntemusta siihen on pakkautunut. Meistä syntyi mahtava verkosto, josta jokainen saa vastauksia ja sparrausta.
– Alusta pitäen tuntui siltä, että ihmiset haluavat jakaa osaamistaan. Koulutuspäivinä antauduttiin syviin keskusteluihin ja muina aikoina vaihdoimme ajatuksia ja neuvoja omassa Whatsapp-ryhmässämme. Apua pyydettiin ja sitä annettiin, ja se kertoo mielestäni selvästi, ettei kukaan pärjää enää ypöyksin.
Johanna Luukkonen on tyytyväinen, että lähti HHJ Prohon, vaikka se oli pois omasta vapaa-ajasta.
– Olen tällainen ikuinen oppija, joka nauttii suunnattomasti oivaltamisesta. Koen, että keskustellessani jatkossa elinkeinon, yritysten ja hallitusten kanssa, minulla on aiempaa enemmän annettavaa ja saatavaa.
