
EU:n rahoitusinstrumenttien tehokkaampi hyödyntäminen on noussut useiden vaikuttajien puheissa yhdeksi ratkaisuksi Suomen tuottavuus- ja kasvuhaasteisiin. Suomen hallitusohjelmassa on tavoite kaksinkertaistaa EU:n TK-rahoitus kuluvan rahoituskauden aikana. Nämä ovat osaltaan aikaansaaneet tuen kasvua, positiivista kiinnostusta ja aktivoitumista. Monet alalla toimivat organisaatiot ja yritykset tarjoavatkin arvokasta apua esimerkiksi EU-rahoituksen hakemiseen.
TKI-juristien vinkkejä vaikuttavuuden lisäämiseen
Jotta suomalaiset yritykset hyötyisivät EU-rahoituksesta paremmin ja EU-hankkeiden vaikuttavuus lisääntyisi, rahoituksen haun ohella yritysten tulisi ottaa huomioon muitakin asioita. Ennen kaikkea yritysten on tärkeää miettiä, miten hanke tulisi toteuttaa niin, että yrityksen liiketoiminnalliset tavoitteet toteutuvat ja yritys saa hankkeesta parhaat hyödyt. Yrityksen oman tavoiteasetannan merkitys on suuri.
Seuraavassa käytännön neuvoja, miten yritykset voivat varmistaa sen, että hankkeet tuottavat todellista lisäarvoa ja edesauttavat yrityksen uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämistä seuraavalle tasolle.
1. Panosta TKI-kumppanuuksiin
EU-hankkeet, erityisesti TKI-hankkeet, perustuvat vahvaan kansainväliseen yhteistyöhön. Menestykselliset hankkeet erottuvat usein kyvystään valita oikeat kumppanit ja rakentaa toimivat konsortiot. Hyvin valitut kumppanit voivat tuoda hankkeeseen, uusia ideoita, ratkaista haastavia ongelmia, jakaa riskejä ja lisätä projektin tulosten hyödyntämismahdollisuuksia.
Kumppanuuksien valinnassa ei ole kyse pelkästään asiantuntemuksesta – myös juridisten ja liiketoiminnallisten ehtojen määrittäminen on keskeistä. Selkeästi määritellyt roolit, sopimukset ja IPR:n hallinta varmistavat, että kaikki osapuolet ymmärtävät omat vastuunsa, mahdollisuutensa ja hyödyt niin hankkeen aikana kuin myöhemmässä tulosten kaupallisessa hyödyntämisessä.
Vinkki: Suositamme, että yritykset panostavat pitkäaikaisiin yhteistyösuhteisiin ja valitsevat kumppanit, jotka eivät vain täytä projektin tarpeita, vaan voivat myös tuoda strategista lisäarvoa liiketoimintaan pidemmällä aikavälillä. Kumppanit kannattaa valita huolellisesti heidän ongelmaratkaisun kykynsä, innovatiivisuutensa ja kaupallistamisen mahdollisuuksiensa perusteella.
2. Rakenna itsellesi sopivat työpaketit ja neuvottele järkevät sopimukset
Työpakettien (work packages) rakenne on keskeinen osa EU-hankkeiden suunnittelua ja toteutusta ja tulosten käyttöönoton aloitusta. Työpaketit määrittävät, kuinka tehtävät ja vastuut jaetaan projektin osapuolille. Hyvin suunnitellut työpaketit helpottavat hankkeen hallintaa ja varmistavat, että tavoitteet saavutetaan tehokkaasti ja ajallaan ja hankkeen tuloksilla voidaan luoda arvoa.
Sopimuksissa on tärkeä määritellä vastuut, aikarajat ja budjetit. Oikein neuvotellut sopimukset varmistavat, että projektin osapuolet saavat täyden hyödyn kehitystyön tuloksista ja että omat liiketoiminta- ja muut intressit otetaan huomioon.
Vinkki: Suunnittele työpaketit huolellisesti ja varmista, että ne tukevat sekä hankkeen vaatimuksia että yrityksen tarpeita ja tavoitteita tulosten tehokkaalle kaupalliselle hyödyntämiselle. Neuvotteluvaiheessa on tärkeää tarkistaa, millaisia taustamateriaaleja eri osapuolet tuovat projektiin ja mitä oma yritys on valmis jakamaan. Olennaista on ottaa huomioon sopimuksissa näiden materiaalien käyttölisenssien ajallinen kesto ja laajuus suhteessa yrityksen omaan TKI-strategiaan.
3. Käytä aikaa markkinaymmärryksen rakentamiseen
EU-hankkeiden tutkimus- ja kehitystuen avulla voidaan tuottaa merkittäviä innovaatioita, silti niiden kaupallistaminen jää usein aivan liian vähälle huomiolle. Vaikka EU-rahoitus mahdollistaa uusien teknologioiden ja ratkaisujen kehittämisen, niiden markkinoille vieminen vaatii suunnitelmallista panostusta ja osaamista jo hankkeen suunnitteluvaiheessa, puhumattakaan toteutuksesta ja hankkeen jälkeisestä hyödyntämisestä.
Kaupallistamisen prosessiin kuuluu muun muassa markkinaymmärryksen kasvattaminen, oikeanlaisten yhteistyökumppaneiden valinta, liiketoimintamallien luominen ja arvon luominen.
Vinkki: Panostamalla pilotointiin ja kaupallistamiseen varmistat, että EU-hankkeiden tuottamat innovaatiot eivät jää pelkästään tutkimuspapereiksi, vaan niistä syntyy uusia tuotteita ja palveluja sekä yrityksen päämarkkinoille integroitumisen edellytykset kasvavat. On tärkeää miettiä, millaista lisäosaamista tarvitaan markkinaymmärryksen kasvattamiseksi, millaisia lisäarvoa tuottavia tukipalveluja tulisi hyödyntää ja kuinka kaupallistaminen tulisi vaiheistaa.
Yhteenveto
EU:n rahoittamat hankkeet tarjoavat yrityksille erinomaisia mahdollisuuksia, mutta parhaiden hyötyjen esiin saaminen vaatii yleensä huolellista suunnittelua, strategista lähestymistapaa ja ammattimaisia tukipalveluita. Panostukset TKI-kumppanuuksiin, työpakettien huolelliseen rakentamiseen, sopimusten neuvottelemiseen ja markkinaymmärryksen kasvattamiseen ovat keskeisiä elementtejä, joiden avulla yritykset voivat maksimoida EU-hankkeista saatavat hyödyt.
Hanna Listenmaa
Legal Counsel
KPMG Law
Aapo Kiviniemi
Legal Counsel
KPMG Law
Kirjoittajat työskentelevät juristeina KPMG:n TKI-palveluissa. Heillä on pitkä käytännön kokemus yritysten, yliopistojen ja tutkimusorganisaatioiden yhteishankkeista, uusien tutkimukseen pohjautuvien ratkaisujen ja teknologioiden kaupallistamisesta ja tukipalveluiden tuottamisesta tutkijaryhmille. Ennen siirtymistään KPMG:lle he työskentelivät Tampereen yliopiston tutkimus- ja innovaatiopalveluissa.