
Luuletko käyttäväsi dataa tehokkaasti johtamisessa? Entä jos kerron, että työkalupakistasi puuttuu – tai on vajaakäytöllä – yksi kriittinen tietopääoma?
Tyypillisesti talousluvut, asiakaskokemus, myynti ja markkinakehitys ovat varmasti seurannassasi. Mutta yksi merkittävä tietopääoma jää usein katveeseen: henkilöstötieto.
Henkilöstötietoa kyllä kerätään ja raportoidaan, mutta sen hyödyntäminen on edelleen taustapeiliin katsomista: sairauspoissaolot, vaihtuvuus, henkilöstömäärät… Ehkä mukana on jopa henkilöstökyselyn tulokset.
Miten näillä tiedoilla oikeasti johdetaan tulevaa? Auttavatko nämä tekemään päätöksiä, jotka vaikuttavat liiketoiminnan kasvuun, kannattavuuteen ja kilpailukykyyn?
Tähän tarvitaan laajemmat keinot: henkilöstöanalytiikka ja tekoäly. Ne eivät ole vain HR:n työkaluja, vaan strategisia välineitä, jotka vaikuttavat suoraan tulokseen ja kilpailukykyyn. Johtajana työkalupakkisi voi joko olla täynnä arvokasta tietoa – tai saatat tehdä päätöksiä vajailla eväillä.
Seuraavaksi käyn läpi, miten henkilöstötieto ja tekoäly auttavat johtamaan viisaammin kolmella keskeisellä osa-alueella:
- ihmisten johtamisessa
- toiminnan ja tuloksen johtamisessa
- strategisessa johtamisessa
Johda ihmisiä tiedolla, älä arvauksilla
Mihin sinä käytät eniten aikaa johtajana? Todennäköisesti ihmisten johtamiseen. Kun onnistut ihmisten johtamisessa, onnistuu myös liiketoiminta. Mutta perustuuko johtamisesi tietoon vai mutuun?
Henkilöstöanalytiikka ja tekoäly auttavat tunnistamaan, mitkä tekijät vaikuttavat työntekijöiden suoriutumiseen ja sitoutumiseen – ja vielä tärkeämpää, miten voit ennakoida ja ehkäistä ongelmia ennen kuin ne realisoituvat.
- Mikä tiimi yksikössäsi tai kuka tiimissäsi tarvitsee tukea juuri nyt?
- Mitkä tekijät ennakoivat avainosaajien lähtöä?
- Miten työntekijäkokemus heijastuu asiakastuloksiin?
Ongelma monessa organisaatiossa on, että henkilöstötieto on hajallaan: prosessitiedot (kuten sairauspoissaolot ja vaihtuvuus) ovat erillään kokemusdatasta (esim. henkilöstötyytyväisyys ja kehityskeskustelut). Ja nämä molemmat irrallaan talouden ja liiketoiminnan datasta! Tämä tekee kokonaiskuvan hahmottamisesta vaikeaa ja johtamisesta reaktiivista.
Kun tiedot yhdistetään ja analysoidaan oikein, syntyy ennakoivaa johtamista, joka tukee sekä yksilöitä että liiketoimintaa. Henkilöstöanalytiikalla tunnistat ongelmat ajoissa ja keskityt olennaiseen. Kun pystyt ennakoimaan haasteita työkuorman jakautumisessa tai työkyvyssä, vaikutat työntekijöiden hyvinvointiin ja jaksamiseen sekä samalla kustannuksiin ja tulokseen.
Tiedolla johtaminen ei vie pois inhimillisyyttä – se vahvistaa sitä.
Usein ajatellaan, että data ja analytiikka tekevät ihmisten johtamisesta kylmää ja etäännyttävää. Tämä ei ole totta. Kun dataa käytetään oikein, se tukee valmentavaa johtamista ja auttaa ymmärtämään ihmisiä paremmin.
Vaikuta ihmisten avulla suoraan viivan alle
Johtamisen ydin on ihmisten kautta tuloksen tekeminen. Mitä tapahtuu, kun henkilöstötieto yhdistetään talous- ja asiakasdataan? Syntyy kokonaiskuva, joka paljastaa, mitkä tekijät oikeasti vaikuttavat yrityksen menestykseen. Voidaan tunnistaa, mitkä henkilöstöön liittyvät päätökset vaikuttavat tulokseen.
- Voidaanko asiakaskokemusta parantaa kehittämällä työntekijäkokemusta?
- Miten oikea resursointi vaikuttaa kannattavuuteen?
- Tuetko kasvutavoitteita oikeanlaisia osaamisia ja kyvykkyyksiä vaalimalla?
Konkreettinen esimerkki löytyy kirjastamme Henkilöstöanalytiikka – Mittaa, ymmärrä, menesty. Kirjassa kuvataan, miten myyntiennusteen tarkkuus kasvoi, kun yhdistettiin henkilöstötietoa myyntidataan. Tulokset olivat yksiselitteisiä:
📉 Tehokkaampi resursointi → Vähemmän turhia kustannuksia
📈 Oikeat osaajat oikeaan aikaan oikeassa paikassa → Enemmän (lisä)myyntiä
Henkilöstötieto ei ole pelkkä HR-asia. Kyse on kannattavuuden parantamisesta ja tuloksellisesta liiketoiminnasta, kun tietoa hyödynnetään oleellisissa päätöksissä.
Kilpailuetua strategisella henkilöstötiedolla
Strateginen johtaminen perustuu pitkän aikavälin suunnitteluun ja kykyyn muovata tulevaisuutta paremmilla päätöksillä. Miten voit varmistaa, että strategiasi todella toteutuu?
Tähän tarvitaan parempaa ymmärrystä paitsi markkinoista ja asiakastarpeista, myös työntekijöistä ja heidän potentiaalistaan. Henkilöstöanalytiikka ja tekoäly auttavat tunnistamaan nykytilan ja tulevaisuuden tarpeet:
- Onko strategisten tavoitteiden saavuttaminen mahdollista nykyresursseilla?
- Mitä rakenteellisia muutoksia tarvitaan, jotta tavoite toteutuu?
- Miten ulkoiset trendit vaikuttavat henkilöstötarpeisiin?
Tekoäly ei tee strategisia päätöksiä puolestasi, mutta se antaa sinulle paremman analyysin, tarkemmat ennusteet ja sinä pystyt keskittymään vaikuttaviin päätöksiin.
Kuten Mikko Leskelä palkitussa tietokirjassaan Bisnesantropologia ja muut ihmistieteet strategiatyössä tuo esille:
Vain kyky tuottaa kilpailijoista poikkeavaa analyysia paremmalla datalla antaa mahdollisuuden kisata menestyksekkäästi.
Työntekijät ja kulttuuri ovat organisaatioille ainutlaatuisia. Tämän vuoksi henkilöstötieto on keskeinen osa kilpailuetua ja strategista johtamista.
Johda tulevaisuutta tietoisesti ja tiedolla
Palataan alkuperäiseen kysymykseen: Käytätkö dataa tehokkaasti johtamisessa?
Kysymys ei ole siitä, kannattaako sinun hyödyntää henkilöstötietoa johtamisessa.
Kysymys on siitä, kuinka pitkään voit enää olla tekemättä niin.
Jos henkilöstötieto ei vielä ole keskeinen osa liiketoimintasi johtamista, nyt on aika korjata tilanne.
Henkilöstöanalytiikkaan perustuva kilpailuetu on saatavillasi jo tänään. Ne, jotka toimivat ensimmäisinä, ottavat etumatkan. Johtaminen muuttuu – oletko mukana?
Haluatko jatkaa keskustelua muiden johtajien kanssa?
Liity Johtajaverkostoon ja osallistu marraskuun tilaisuuteen, jossa keskustelemme keinoista ottaa henkilöstötieto ja tekoäly tehokkaaseen käyttöön.
Kun olet valmis ottamaan konkreettisia askeleita henkilöstötiedolla johtamisen kehittämiseksi, ota yhteyttä HR-älykumppaniisi ja nostetaan HR-data tuottavaksi pääomaksi ja kilpailueduksi yrityksellesi.
Jaana Saramies
HR-älykumppani, henkilöstöanalytiikan sanansaattaja,
henkilöstötiedolla johtamisen valmentaja ja kehittäjä
Saratiikka
Kirjoittaja on älykkään HR-toiminnon rakentaja ja henkilöstötiedolla johtamisen edelläkävijä. HR-älykumppanina Jaana auttaa henkilöstötiedolla ja tekoälyllä tuloksiin, jotta organisaatiosi voi menestyä osaavan ja sitoutuneen henkilöstön avulla. Jaana on Suomen tunnetuin henkilöstöanalytiikan sanansaattaja ja tietokirjailija. https://www.linkedin.com/in/jaanasaramies/
HR-älytalo Saratiikka auttaa yritystäsi hyödyntämään henkilöstötietoa ja tekoälyä liiketoiminnassa vaikuttavasti: tehostamaan toimintaa, lisäämään tuottavuutta ja keskittymään olennaiseen. Näin rakennat pohjan strategiselle ja inhimilliselle päätöksenteolle, joka tukee sekä tuloksellisuutta että henkilöstön hyvinvointia. Saratiikka tarjoaa valmennus- ja interim-kumppanipalveluita henkilöstöanalytiikan käyttöön, HR-tiedolla johtamisen kehittämiseen sekä tekoälyn hyödyntämiseen henkilöstöjohtamisessa. https://www.saratiikka.fi/