Asuntorakentamisen talvesta tulee vaikea


Oma aurinkovoimala nosti Veskan energiatehokkuusluokkaan A Pirkanmaan ensimmäisenä kauppakeskuksena.

Ensi talvesta veikataan asuntorakentamisessa hyvin hankalaa. Rakennusmarkkinoiden tutkimusyritys Foreconin mukaan asuntojen aloituksissa pohja on saavutettu, mutta tuotannollisesti mennään edelleen alaspäin.

– Kun hankkeet valmistuvat, uusia ei tule tilalle. Käännekohta parempaan on joskus ensi vuonna, mutta sen tarkempi määrittäminen on vaikeaa, johtava asiantuntija Markku Riihimäki sanoo.

Foreconin uusin rakennus- ja kiinteistöalan barometri esiteltiin Pirkanmaan Rakentajien PIRA-päivillä marraskuun alussa.

– Pudotus ei tullut yllätyksenä, mutta sen vaikutukset ovat olleet odotettua voimakkaammat. Koska asunnoissa on ollut lievää ylitarjontaa, markkinatilanne salli tiukan jarrutuksen. Kuluttajat ja varsinkin sijoittajat lykkäävät nyt ostoja, jolloin myös aloitukset tippuvat, kun entistä tarjontaa riittää ja asuntoja on vielä valmistumassa.

Riihimäen mukaan rakennusalan tilanne muistuttaa vuoden 2008–2009 finanssikriisissä nähtyä.

– Pudotus oli vastaavanlainen, nopea ja jyrkkä, mutta toipuminen tapahtui silloin nopeasti, koska asuntorakentamisen markkinatilanne oli toisenlainen. Asunnoista oli jonkin verran pulaa ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksesta ARA:sta tuli uusia tukimuotoja. Oli luontaista kysyntää. Nyt tilanne on erilainen lievän ylitarjonnan takia, ja siksi toipuminen voi olla hitaampaa.

Asuntorakentamisen kurja tilanne on saanut julkisuudessa paljon näkyvyyttä. Toimitilarakentamisessa tilanne on Riihimäen mukaan huomattavasti parempi.

– Toimitilat tasapainottavat rakentamisen koko kuvaa. Vaikka myös sillä sektorilla näkymät ovat heikentyneet, tilanne ei ole verrattavissa asuntorakentamiseen.

– Rakentamisen potentiaali on hyvä, sillä elinkeinoelämällä on investointiaikeita enemmän kuin koskaan. Niistä vasta pieni osa on toteutunut ja osa jää toki toteutumatta, mutta potentiaalia periaatteessa on. Aikeet keskittyvät pitkälti energiarakentamiseen ja yleisesti teollisuus- ja varastorakentamiseen. Pirkanmaa ei ole ollut toistaiseksi suurimpana hyötyjänä, mutta ei taso ole huonokaan, vaikka isoja hankkeita ei ole lähtenyt alkuun samalla tavoin kuin rannikkoseuduilla.

Korjausrakentaminen on kärsinyt rakentamisen hinnannoususta ja kiinteistöalan yritysten vaikeutuneesta tilanteesta korkojen ja rakentamisen yleisen kustannusten nousun takia.

– Korjaushankkeitakin lykätään, ja näkymä myös sillä puolen on kääntynyt negatiiviseksi.

Minkälaisia ennusmerkkejä paremmasta pitäisi tulla?

– Korkojen tasaantuminen on keskeistä, ja lievästi laskusuuntainen odottama olisi hyvä asia. Tässäkin on psykologiaa, tarvitaan tottumista uuteen korkotasoon. Asuntokaupan piristyminen olisi hyvä merkki. Se kertoisi kuluttajien luottamuksen vahvistumisesta.

Riihimäen mukaan väkisin parempaa kohti puskeminen ARA:n avulla ei toimi nyt.

– Varainsiirtoveron huojennus oli hyvä asia, koska asuntokaupan piristyminen olisi tärkeää.

– Kuluttajilla ei ole ongelmaa asunnonostamisessa sinänsä, sillä rahoitus toimii, tarjontaa riittää ja hinnat ovat laskeneet. Kunhan vain olisi uskallusta! Rahalla täytyy olla tietysti hinta, mutta lainanottajalle on merkitystä, onko korko neljä, kaksi vai yksi prosenttia. Laskeva suunta olisi toivottava.

Tampereen tilannetta Riihimäki pitää kaikesta huolimatta hyvänä.

– Huippuluvuista on tultu alaspäin, mutta Tampereella ei ole näkyvästi ylitarjontaa, sillä voimakas väestönkasvu kuittaa sen. Asuntokauppa on kyllä vaisua, kuten koko Suomessa.

Veskaa remontoidaan hiilineutraaliksi kauppakeskukseksi

Kauppakeskus Veskaan valmistui kesällä 2023 yli 10 000 neliömetrin aurinkopaneelikenttä, joka tuottaa vuodessa 800 megawattituntia sähköä. Aurinkovoimala kattaa yli 60 prosenttia kiinteistön ylläpidon sähkönkulutuksesta. Investoinnin ympäristövaikutukset ovat merkittävät, sillä aurinkovoimalan arvioidaan leikkaavan kauppakeskuksen hiilidioksidipäästöjä noin 65 000 kiloa vuodessa.

Aurinkosähkön avulla Veska saavutti Pirkanmaan ensimmäisenä kauppakeskuksena energiatehokkuusluokka A:n. Kauppakeskukselle myönnettiin lokakuussa myös kansainvälisesti arvostettu BREEAM Very Good -ympäristösertifikaatti.

Kiinteistösijoitusyhtiö Aare Invest Oy osti Veskan vuonna 2017 ja aloitti kauppakeskuksessa vaiheittaisen peruskorjauksen. Veskassa on tehty viime vuosina merkittäviä energiatehokkuutta parantavia ja käyttökustannuksia hillitseviä muutoksia, kuten kaukolämpöjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön. Vuosina 2018–2021 kiinteistön rakennusautomaatio remontoitiin kokonaan. Kustannussäästöjä on saavutettu liikeohjatulla LED-valaistuksella ja valokuitukaapeloinnilla.

Veskan laajennus aloitetaan vuonna 2024.

– Partolan alue kiinnostaa yrityksiä, joten aloitamme kauppakeskuksen laajentamisen. Veskaan on tulossa uusia palveluntarjoajia, ja myös tapahtumatuotantoa -lisätään, kertoo toimitusjohtaja Marko Kuusisto.

​​​​​​​Teksti Päivi Eskelinen

 

Scroll to Top