AFRY:ssa muutos nähdään mahdollisuutena

AFRY:n projektijohtajana raitiotiehankkeissa toiminut Markus Kytölä voi toimiston ikkunasta seurata Pirkkala-Linnainmaa-allianssin töiden etenemistä Hatanpäällä.

AFRY on ruotsalainen konsultointi- ja suunnitteluyritys, joka pyrkii edistämään siirtymää kohti kestävämpää yhteiskuntaa yhdistämällä teknologioita uusiksi ratkaisuiksi. Hiilettömät ratkaisut, kiertotalous, sähköistäminen ja digi­talisaatio ohjaavat toimiston työtä eri toimialojen asiakkaiden kanssa. Tampereella AFRY:n näkyvin hanke on ollut ratikan suunnittelu.

Tukholmassa kotipaikkaansa pitävä AFRY syntyi, kun ruotsalainen ÅF ja suomalainen Pöyry yhdistyivät. Vuonna 2022 AFRY osti konsultti- ja suunnittelutoimisto Vahasen. Monialaisella suunnittelutoimistolla on globaalisti noin 18 000 työntekijää ja Suomessakin yli 2500.

Yhtiön pääkonttori on Tukholmassa. Suomessa toimistoja on noin 30 paikkakunnalla. Yhtiön Tampereen toimisto sijaitsee Hatanpäällä, jossa on noin 300 työntekijää.

Suomessa toimivat divisioonat ovat keskittyneet prosessiteollisuuden, rakennetun ympäristön, energian ja projektinjohdon konsultoinnin palveluihin.

Mukana raitiotien kaikissa vaiheissa

AFRY on viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut mukana useissa merkittävissä Tampereen alueen infrahankkeissa, kuten rantatunnelissa sekä ratikan kaikissa kolmessa rakennusvaiheessa.

Hän on toiminut raitiotiehankkeen eri vaiheissa AFRY:n projektijohtajana.

– Tampereella olemme saaneet olla mukana isoissa kaupunkikehityshankkeissa, mikä on ollut mielenkiintoista. Raitiotien lisäksi siihen on liittynyt muun muassa isoja asemakaava-alueiden kehityshankkeita, esimerkiksi keskustan Kannen alueen, Viinikanlahden, Särkänniemen, Hiedanrannan, Tenniskeskuksen ja golfkentän alueen sekä Tesoman jäähallin lähistössä olevien uusien kaava-alueiden suunnittelua ja selvitystyötä. Keskustassa esimerkiksi Erkkilänkadun katusuunnittelu on meidän käsialaamme.

– Olemme avaimet käteen -tyyppinen kumppani eli olemme mukana ihan sieltä luonnos- ja selvitysvaiheesta asti aina rakennuttamiseen. AFRY:sta löytyy asiantuntemusta koko prosessiin, Kytölä sanoo.

Vaikka raitiotien ja sen läheisyydessä olevien alueiden hankkeet ovat virallisesti omia kehityshankkeitaan, liittyvät ne käytännössä vahvasti toisiinsa.

– Kyllä kokemus on osoittanut, että ratikan pysäkkien ympäristöön on syntynyt laajaakin kehitystä. Noin 450 metrin säteellä pysäkistä on aika herkullinen alue kehittää kaupunkiympäristöä. Siellä puhutaan helposti kymmenistä tuhansista uusista asukkaista, Kytölä sanoo.

Kestävä liikkuminen osa tulevaisuutta

Kaupungistuminen ja kestävä liikkuminen ovat megatrendejä, jotka Kytölän arvion mukaan vain vahvistuvat jatkossa.

– AFRY:ssakin tämä näkyy esimerkiksi katujen suunnittelussa niin, että kulkumuodot huomioidaan eri tavalla kuin aiempina vuosikymmeninä. Enää ei suunnitella autopainotteisesti, vaan tilaa suunnitellaan enemmän jalankululle ja pyöräilylle. Trendi näkyy kaikissa isoissa kaupungeissa.

– Tämä mahdollistaa myös isojen pysäköintialueiden ottamista osittain täydennysrakentamisen tarpeisiin kaupunkirakennetta tiivistämään. Samalla alueista voidaan tehdä entistä vihreämpiä ja viihtyisämpiä. Pehmeät arvot ovat tulleet vahvasti mukaan, Markus Kytölä sanoo.

Oman työnsä kannalta Kytölä on tyytyväinen siitä, että AFRY:lla on paikallisesti erittäin mielenkiintoinen projektisalkku.

– Työn alla on hyvin paljon erilaisia projekteja, joissa pääsee haastamaan itseään. Mielenkiintoiset projektit auttavat myös hyvien tekijöiden rekrytoinnissa.

Laajojen asemakaavahankkeiden yhteydessä on esimerkiksi ratkaistava, miten liikenne ja rakentaminen saadaan yhdistettyä toimivalla tavalla. Työnaikaiset liikennejärjestelyt keskusta-alueella ovat hyvin haastavia, kuten parhaillaankin Ratinan alueella on nähtävissä.

– Suunnittelussa pyritään huomioimaan kaikki liikennemuodot niin, että liikkuminen on mahdollista kaikissa vaiheissa. Aina yhtälö ei ole helppo ratkaistavaksi. Haastavaa on se, että väyliä on tilapäisesti kavennettava ja etenkään alkuvaiheessa liikennemäärät eivät heti pienene. Vie aikansa, että ihmiset löytävät vaihtoehtoisia kulkureittejä, Kytölä toteaa.

Suunnittelu on ongelmien ratkaisua

Markus Kytölä kuvaa suunnittelun olevan reunaehtojen tunnistamista ja ongelmien ratkaisua.

– Jos kaikkia kipupisteitä ei ole ennalta tunnistettu, niistä saadaan kyllä nopeasti palautetta. Haasteisiin reagoimalla löytyy useimmiten sitten toimiva ratkaisu.

Parhaillaan kaupungissa on yhtäaikaisesti isoja autoiluun vaikuttavia rakennustöitä niin Hatanpäällä, Erkkilänkadulla kuin kohta Itsenäisyydenkadullakin.

– Tampereen kaupunki on tätä asiaa tutkinut paljon jo ennakkoon. Tiedossa on, että liikenne tulee kasvamaan merkittävästi rantatunnelin lisäksi ainakin Ratapihankadulla ja Kalevan alueen katuverkossa, Kytölä sanoo.

– Yhdessä rakentajien kanssa näitä asioita hyvin tarkasti suunnitellaan. Esimerkiksi raitiotien jatko Hatanpäällä on rakentamisen aikaisten järjestelyjen osalta hyvinkin haastava, kun välillä maata kaivetaan aika syvältäkin kunnallistekniikan vuoksi. Se aiheuttaa ajoittain ongelmia. Keskustassa tapahtuvat kaivutyöt ovat usein erittäin mielenkiintoisia. Katuympäristössä liikenne kulkee koko ajan rinnalla ja varsinkin liittymiä joudutaan rakentamaan useissa eri vaiheissa.

Allianssi toimiva yhteistyömalli

Niin rantatunnelin kuin raitiotienkin osalta allianssihankkeista on saatu hyviä kokemuksia.

– Olen itse ollut vuodesta -12 mukana erilaisissa allianssihankkeissa. Haastavissa ja paljon liikkuvia osia sisältävissä isoissa, kuten kaupunkiympäristöön liittyvissä, hankkeissa se on erittäin toimiva yhteistyömalli. Kiinteistörakentamisen puolella esimerkiksi sairaalakohteissa ja haastavissa teollisuuskiinteistöhankkeissa allianssimallista on ollut paljon apua.

– Miksei myös joissain asemakaavahankkeissa, etenkin jos lähdetään liikkeelle jo ideointivaiheesta. Varsinkin raskaissa kaavaprosesseissa allianssin parhailla voimilla voitaisiin prosessia merkittävästi nopeuttaa.

Organisaation raskauden vuoksi allianssia harvoin käytetään pienemmissä hankkeissa.

– Niissäkin on tiettyjä kehitysvaiheita, joissa allianssista voisi olla hyötyä ja mallia voisi soveltaa laajemminkin paremman lopputuloksen aikaansaamiseksi, Kytölä sanoo.

– Paikallisesti tärkeimpiä tilaajiamme ovat viime aikoina olleet Tampereen Raitiotie Oy, Tampereen kaupunki, Pirkkalan kunta ja Ylöjärven kaupunki. Lisäksi meillä on asiakkaina yksityisiä toimijoita, kuten kauppaliikkeitä ja teollisuuskiinteistöjen rakentajia. Heiltä tulee meille merkittäviä suunnittelutoimeksiantoja, kertoo Tampereen toimiston tie-, katu- ja aluesuunnittelun vetäjänä toimiva Markus Kytölä.

– Allianssi on jatkuvaa parantamista, ja yhteistyö on keskiössä. Vuoropuhelu on läpinäkyvää ja laajaa. Siitä hyötyvät kaikki.

”Tampereella pullat hyvin uunissa”

Markus Kytölä kehuu Tampereen seudun päättäjiä.

– Tampereella pullat ovat tulevaisuutta ajatellen hyvin uunissa. Täällä on rohkeita päättäjiä, jotka tekevät rohkeita linjauksia, ja niissä pysytään. Täällä on tunnistettu hyvin tulevaisuuden tarpeita ja miten kaupunkia ja keskustaa tulee kehittää. Nostan heille hattua. Täällä hommat rullaavat sutjakkaasti.

AFRY on mukana useiden Tampereen liikennehankkeiden valmistelussa, kuten Erkkilänkadun katuratkaisujen suunnittelussa. Erkkilän sillan purkutyöt alkoivat huhtikuussa.

AFRY

  • syntyi 2019, kun Ruotsissa perustettu ÅF osti suomalaisen Pöyryn
  • globaalisti noin 18 000 työntekijää, toimistoja 40 maassa
  • pääkonttori Tukholmassa
  • liikevaihto 2,4 miljardia euroa
  • Suomessa noin 2 500 asiantuntijaa, toimistoja 30
  • Suomessa neljä divisioonaa: prosessiteollisuus, rakennettu ympäristö, energia, liikkeenjohdon konsultointi

Teksti ja kuvat Jari Runsas

Scroll to Top