Vastaus tekoälyn ongelmaan

Matti Apunen.

Tekoäly osaa vastata moniin uteluihin, mutta ihmisen vastattavaksi jää se, miten tekoälystä tulee osa työpaikkojen normaaleja rutiineja. Jokaista AI-intoilijaa kohden on monta nuivaa, jotka eivät halua, uskalla tai viitsi käyttää aikaa asian opiskeluun ja sen vaikutusten mietiskelyyn.

Sitten Teknologiateollisuuden Leena Pöntynen ja Microsoftin Tia Ainola saivat idean, joka yhdisti yhteen ratkaisuun kolme hyvin erityyppistä tarvetta: tekoälyn käyttöönoton, julkisen sektorin tehokkuuden parantamisen ja nuorten kesätyöt. 

Teknologiateollisuuden Jenni Taipalkosken vetämä ryhmä haastatteli yli 100 lukioikäistä hakijaa, joista 61 valittiin kahden viikon mittaiseen MyTech-kesätyöprojektiin.

Nuoret vierailivat Salesforcella, Microsoftilla, WithSecurella, Googlella, Tieteen tietotekniikan keskuksessa ja Nokialla ja kokeilivat erilaisia generatiivisen tekoälyn malleja. Sen jälkeen he suorittivat kaksi opintopistettä Kajaanin ammattikorkeakoulun Practical AI -kurssilla. Osa jatkoi suorittamaan Helsingin yliopiston verkkokurssin Elements of AI.

Hyvä jo näinkin, mutta idean kauneus asuu vaiheessa kaksi.

Yritysvierailujen jälkeen kumppaniksi lupautunut Kirkkonummi antoi nuorille tilaisuuden jakaa oppimaansa omille työntekijöilleen. Ohjattavien valikoima ulottui kirjastovirkailijasta kunnanjohtajaan. Työntekijät saivat henkilökohtaisen tekoälyavustajan – nuoren, joka tuntee tekevänsä jotain merkityksellistä.

Tekoälyn mahdollisuudet julkisen sektorin palveluissa ovat valtavat. Rutiineja oikomalla ja automatisoimalla voidaan saavuttaa tuntuvia tuottavuusloikkia. Tulokset eivät kuitenkaan kasva komiteoissa. Kipinä tähän ja todelliset ratkaisut syntyvät ihmisten työpöydillä, kun he jäävät miettimään ikiaikaisten toimintatapojensa mielekkyyttä.

Ja siihen tarvitaan usein jokin MyTechin kaltainen impulssi.

Kesätyöläiset saivat ponnistuksistaan 550 euron palkan. Kustannusten kattamiseksi Teknologiateollisuus laittoi pesämunan, Kirkkonummen kunta osallistui kesätyöseteleillä ja yritykset parin tuhannen euron panoksella kukin. 

Liian usein kesätyökokemus on nuorelle vaivaannuttava, kun oikeaa tekemistä ei tahdo löytyä. Työpaikan järjestäneessä yrityksessä puhistaan, että loma-ajan niukkoja resursseja pitää käyttää nuorison paimentamiseen. MyTechin idea on helpottaa molempien tuskaa. Kesätyön räätälöinti on mahdollista ja jopa niin, että syntyy win-win-win -tilanne.

Olennaista on myös se, että kaikki hakijat haastateltiin perusteellisesti. Sekin on hakijalle arvokas kokemus, vaikka ei tulisi valituksi. Se todistaa nuorelle, että hänet otetaan vakavasti. Olen seurannut toisenlaista työnhakua, kun inhimillisyydellään retostelevat yritykset ghostaavat nuoria hakijoita hävyttömästi. Hakemuksiin ei vastata ja puhelinsoitot tuuttaavat tyhjää.

MyTechin idea on hyvä ja pilottikin tehty. Miksei siis ajatusta voisi laajentaa kaikkialle Suomeen niin, että elinkeinoelämän paikalliset järjestöt, kunnat ja koulut ottavat asiasta kopin? Kysyin asiaa tekoälyltä ja se vastasi: Niin, miksei.

Matti Apunen

Scroll to Top