– Käytännössä jokainen suomalainen on jossain elämänsä vaiheessa koskenut valmistamaamme korkeapainelaminaattiin. Käyttökohteita on keittiöistä raitiovaunupysäkkien katoksiin ja päiväkotien, sairaaloiden ja armeijan kasarmien kalusteisiin, Jani Kattilakoski sanoo.
Mikä yhdistää Alvar Aallon suunnittelemia design-pöytiä, 1970- ja 1980-lukujen suomalaiskeittiöiden kaapinovia, nykyaikaisten toimistojen puhelinkoppeja, uimahallien pukukaappeja ja leikkipuistojen keinuhevosia?
Vastaus on suomalaisista raaka-aineista valmistettu korkeapainelaminaatti. Tätä monipuolista sisä- ja ulkokäyttöön sopivaa pintamateriaalia valmistetaan Mänttä-Vilppulan Kolhossa. Alun perin Serlachiuksen omistamalla, nykyisin Formica Groupiin kuuluvalla tehtaalla on paikkakunnalla pitkä historia.
Korkeapainelaminaatin valmistus aloitettiin Kolhossa vuonna 1952.
– Serlachiuksella oli seudulla paljon erilaista toimintaa. Yritys alkoi kehittää ja valmistaa korkeapainelaminaattia. Vastaavaa tuotetta oli 1900-luvun alusta asti tehty Amerikassa, jossa Formica-niminen yritys aikanaan kehitti korkeapainelaminaatin, kertoo tehtaanjohtaja Jani Kattilakoski.
Tarinan mukaan Serlachiukselta vierailtiin joukolla Yhdysvalloissa tutustumassa korkeapainelaminaatin valmistukseen. Nykyinen tehdas Kolhon rantamaisemaan valmistui vuonna 1964.
– 1970- ja 1980-lukujen suomalaiskeittiöiden kaapit ovat hyvin pitkälti silloisen yrityksen valmistamia. Kalustevalmistusta ei meillä enää ole. Nykyään teemme peruslevyjä kalustevalmistajille, jotka ovat meille tärkeä kohderyhmä, kuten rakentamisen toimiala yleisemminkin.
Mukana useissa yrityskaupoissa
Formica IKI Oy on historiansa aikana ollut mukana useissa yrityskaupoissa. 1980-luvulla isoja Serlachiuksen ja Schaumannin kaltaisia perheyrityksiä pilkottiin pienemmiksi. Ruotsalainen Perstorp Group osti tuolloin Kolhon tehtaan ja sen toiminnan Serlachiukselta. Yrityksellä oli vastaavaa valmistusta sekä Ruotsissa että muualla Euroopassa.
Vuonna 2000 Formica Group osti puolestaan Perstorpin, jolloin tehtaat siirrettiin Formica-nimen alle. Seitsemän vuotta myöhemmin uusiseelantilainen Fletcher Building hankki Formican omistukseensa ja toimi omistajana vuoteen 2019 asti, jolloin hollantilainen Broadview osti yrityksen.
– Sillä oli ennestään korkeapainelaminaatin valmistusta Hollannissa, Saksassa ja Italiassa. Formican ostolla he saivat maailmanlaajuisen verkoston. Nykyisin tehtaita on mm. Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Euroopassa on kolme tehdasta, Kolhon lisäksi Newcastlessa ja Valenciassa.
– Kolhon tehdas on ainoa korkeapainelaminaatin valmistusyksikkö täällä Pohjois-Euroopassa, Skandinavian ja Baltian markkinoilla.
Lähimmät kilpailijoiden tehtaat sijaitsevat Puolassa, Saksassa ja Venäjällä.
Hyvä maine perua jo Serlachiuksen ajalta
Pitkä historia on vahva kivijalka myös tämän päivän markkinoilla. Serlachiuksen aikanaan rakentama hyvä maine kantaa edelleen etenkin Skandinavian ja kotimaan markkinoilla, joista Formica IKI:llä on merkittävä markkinaosuus.
Tehtaan tuotannosta noin neljännes jää Suomeen. Noin puolet tuotannosta menee Ruotsin varastoon ja sieltä edelleen Skandinavian alueelle. Viroon matkaa tuotannosta noin 12 prosenttia. Loput myydään muualle Baltiaan, Venäjälle, Puolaan ja Ranskaan.
Tuotteen pääraaka-aineena on suomalainen paperi, joka tulee ensisijaisesti MM Kotkamills Absorbex Oy:n tehtaalta ja on valmistettu sahanpurusta. Polttamisen sijasta sahanpuru voidaan siis hyödyntää hiiltä sitovalla tavalla.
– Uudelle omistajallemme turvallisuus ja ympäristöarvot ovat todella tärkeitä. Viime vuosien investoinneissa juuri hiilijalanjäljen pienentäminen on ollut ohjaava ajuri. Tontillemme valmistui juuri LNG-terminaali. Suunnitelmissa on ottaa biokaasuunkin soveltuva terminaali käyttöön tänä keväänä.
– Maailmantilanne vaikuttaa aika paljon energiamarkkinoihin ja saatavuuksiin, mutta onneksi nesteytettyä maakaasua saa muualtakin kuin Venäjältä. Konsernissamme on sisaryhtiö, joka toimittaa sekä terminaaleja että LNG:tä, Jani Kattilakoski kertoo.
Tuotteen pääraaka-aineena on suomalainen paperi, joka tulee ensisijaisesti MM Kotkamills Absorbexin tehtaalta ja on valmistettu sahanpurusta. Polttamisen sijasta sahanpuru voidaan siis hyödyntää hiiltä sitovalla tavalla.
Tutkimusta ja tuotekehitystä
Uuden omistajan myötä myös tuotteiden kehitystyö on saanut uutta pontta. Konsernilla on Hollannissa iso tutkimuskeskus.
– Olemme jo kokeneet keskuksen hyödyn, sillä lanseerasimme juuri uuden tuotteen. Se on kemikaali- ja auringonvalon kestävyydeltään aiempaa parempi julkisivulevy. Myös sen elinkaari on entistä pidempi.
– Uuden teknologian mukainen pintamateriaali tulee Hollannista, mutta uutta tuotetta ei valmisteta missään muualla kuin täällä Kolhon tehtaalla. Valmistamme sitä erityisesti Suomen, Skandinavian ja Viron markkinoille, Kattilakoski kehaisee.
Kysyntää on, sillä heti maaliskuussa tuotetta myytiin yli senhetkisen tuotantokapasiteetin.
– Olemme nostaneet tuotantomääriä, että pystymme vastaamaan kysyntään. Startti uuden tuotteen kanssa on ollut erittäin hyvä. Kun toimimme Suomessa, pystymme tarjoamaan päämarkkinoillemme lyhyemmät toimitusajat useimpiin kilpailijoihimme verrattuna. Ja tietysti lyhyemmät kuljetusmatkat tarkoittavat myös pienempää hiilijalanjälkeä.
Helppo pitää puhtaana
Formican tuotteet ovat erityisen suosittuja oppilaitoksissa, toimistoissa, terveydenhuollon-, matkailun- ja ravitsemusalan kohteissa sekä laivateollisuudessa.
– Materiaali on helposti puhtaana pidettävä ja kestää hyvin kosteutta ja pieniä kolhuja, joten mikrobeille ei jää elinmahdollisuuksia yhtä helposti kuin esimerkiksi lastulevytuotteissa. Sen vuoksi ne ovat hygieenisiä.
– Laminaattihan on tuote, jossa on eri kerroksia. Sen vuoksi meidänkin tuotteemme menevät laminaattikategoriaan, mutta esimerkiksi lattialaminaatteihin verrattuna IKI-levytuotteet ovat paljon kovempia ja kestävämpiä. Vanhemmalle väestölle IKI-levy on nimenäkin varmasti tuttu, mutta nuoremmat sukupolvet eivät sitä tunne. Tässä on meillä markkinoinnissa tehtävää.
Vielä on tilaa kasvaa
Formica IKI:n tavoitteena on toiminnan kasvattaminen. Nykyinen tontti sallii vielä melko isojakin investointeja ja lähistöltä löytyy lisää vapaata tonttimaata.
– Kyllä tavoitteena on tulevaisuudessa tehdä enemmän IKI-levyä mitä tänä päivänä tehdään. Todennäköisesti meille tulee uusia tuotteita ja nykyiset tuotteet voivat hieman muuttua ja kehittyä entisestään konsernimme t&k-keskuksen avulla.
– Tällä hetkellä olemme jäljessä vuoden 2019 tuotantomääristä, eikä tänä vuonna päästä samalle tasolle. Maailmantilanne vaikuttaa niin paljon. Toivottavasti jo ensi vuonna pääsemme takaisin samalle tasolle.
Formica IKI Oy
Osa Formica Group -konsernia, joka on maailman suurin korkeapainelaminaatin (HPL)
valmistaja
Henkilöstöä noin 150, joista toimihenkilöitä vajaa 30
Vuosituotanto tähän asti korkeimmillaan ennen koronaa vuonna 2019, jolloin tuotteita
valmistui noin 8,1 miljoonaa kiloa. Tehtaan maksimikapasiteetti on 8,5 miljoonaa kiloa. Tuotteiden vahvuudet 0,7-20 mm
Liikevaihto noin 35 miljoonaa euroa
Vuosittaiset investoinnit olleet noin 500 000–700 000 euroa, tänä vuonna noin miljoona euroa mm. tehtaan kunnostamiseen ja modernisointiin
Tänä vuonna siirrytään nestekaasusta LNG:n käyttöön, seuraavaksi nesteytetyn biokaasun käyttöön. Energiakulutuksen seurantaan otetaan uusi järjestelmä
Teksti ja kuvat Jari Runsas