Nordic Mobile Trust sai kumppanin japanilaisesta pääomasijoittajasta


Italia, täältä tullaan! Käytettyjen älypuhelinten markkinapaikka julkaistaan kesäkuun alussa. Sovellusta viimeistellään Hervannassa tuoteomistaja Tiia Wallinin, lead­back-end engineer Mikko Knuuttilan
ja Henri Salmisen johdolla.

Japanilainen monialayritys Marubeni ilmoitti huhtikuussa pääomasijoituksesta ja strategisesta kumppanuudesta Nordic Mobile Trustin (NMT) kanssa. – Marubeni on jättiläinen, joka antaa meille lisää uskottavuutta ja avaa uusia ovia, sanoo toimitusjohtaja Jyri Roselius.

Hervannan yliopistokampuksella toimiva startup-yritys NMT kehittää mobiililaitteiden kauppa-alustaa, jolla kuluttajat voivat ostaa ja myydä käytettyjä älypuhelimia. Investoimalla NMT:hen Marubeni aikoo kehittää käytettyjen älypuhelinten vertaismarkkinoita Japanissa ja muualla maailmassa.

– Marubeni on ilmaissut halunsa sijoittaa NMT:hen myös jatkossa. Se on ankkurisijoittaja, joka luo kanssamme käytettyjen puhelinten globaalia markkinaa, Roselius sanoo.

Osapuolten tekemän sopimuksen mukaisesti sijoituksen arvoa ei kerrota julkisuudessa.

Idea uudenlaisesta käytettyjen mobiililaitteiden vertaiskauppa-alustasta on kytenyt Roseliuksen ja muiden NMT:n perustajien mielessä jo pitkään.

– Taustallani on pitkä Nokia-ura, jonka jälkeen perustin Piceasoftin vuonna 2012 muutaman entisen nokialaisen kanssa. Tutustuin tuolloin käytettyjen puhelinten kierrätykseen ja ideoin mielessäni niille myynti- ja markkinapaikkaa.

Roseliuksen irtauduttua Piceasoftissa samanmieliset nivoivat ajatuksensa yhteen ja NMT näki päivänvalon kesällä 2021.

– Katsoimme, että ideaali paikka R&D:lle on Hervannan kampuksella. Hyödynnämme samalla sijaintiamme rekrytoinnissa ja luomme opiskelijoille työllistymisen polkuja, kertoo operatiivinen johtaja Pasi Pihlman.

– Yrityksen pääkonttori on virallisesti Espoossa, mutta aivot Tampereella, Roselius täydentää.

Uus.io-sovellus lanseerataan Italiassa

NMT on onnistunut vakuuttamaan Marubenin, vaikka se vasta viimeistelee tuotettaan.

– Olemme luoneet käytettyjen puhelimien ostamista ja myyntiä varten markkinapaikan, jota kuluttajat käyttävät applikaatiolla, esittelee teknologiajohtaja Henri Salminen uus.io-sovellusta.

– Kun myyjä ilmoittaa alustalla älypuhelimensa myyntiin, appi tunnistaa laitetyypin automaattisesti ja määrittää sille arvon tekoälypohjaisen hinnoittelukoneen avulla. Tämä on merkittävä ero nykyiseen käytettyjen puhelinten kauppaan, jossa laitteiden arvoa ei välttämättä määritellä pitävästi.

Myytävästä laitteesta kerätään muutakin tietoa. Myyjän tehtävä on arvioida laitteensa kunto saamillaan ohjeilla, minkä jälkeen hän saa hinnalle raja-arvot.

– Myyjä voi laskea hintaa saadakseen nopeat kaupat tai kokeilla suositusta korkeampaa hintaa. Myyjä siis määrittää itse hinnan, toki raja-arvojen puitteissa. Hän voi antaa luvan myös tarjousten tekemiselle.

Lisää luottamusta vertaiskauppaan

Applikaatioon on kehitteillä trust score -konsepti. Tämä tarkoittaa, että myytävän laitteen ilmoitus nousee listauksessa sitä korkeammalle, mitä enemmän myyjä jakaa laitteestaan tietoa.

Luotettavuus on etusijalla myös maksettaessa. Puhelin maksetaan heti, mutta rahat siirtyvät NMT:lle väliaikaisesti, kunnes laite on tarkastettu ja luokituksen mukainen kunto on varmistettu. Kun kaikki on kunnossa, maksu vapautetaan myyjälle. Tarkastuksia tekevät NMT:n lokaalit kumppanit, jotka voivat myydä myös kuulokkeita ja muita lisävarusteita. Alustaan voi liittyä muita palveluntarjoajia, kuten laitevakuutusten tai korjausten myyjiä.

– Liiketoimintamallimme mukaisesti NMT ottaa laitteiden ja lisäpalvelujen myynnistä provision, Salminen sanoo.

Markkinapaikka julkaistaan kesäkuun alussa Italiassa, jossa käytettyjen puhelinten kauppa on Euroopan vilkkainta. Ita­liasta on tarkoitus levittäytyä koko Eurooppaan, myös Suomeen. Marubenia kiinnostavat varsinkin Aasian ja Lähi-idän markkinat.

Käytettyjen puhelinten kierrätyksen taustalla ovat vahvasti ympäristösyyt. Älypuhelimen valmistuksen hiilidioksipäästöt ovat noin 95 kiloa, uusimmissa malleissa ne lähestyvät jopa kahtasataa.

– Tässä on yksi syy, miksi Marubeni tuli mukaan. Sillä on hyvin kunnianhimoiset tavoitteet edistää kiertotaloutta Japanissa, missä käytettyjen puhelinten markkinapaikkoja ei vielä ole, Roselius kertoo.

Teksti ja kuva Päivi Eskelinen

 

Scroll to Top