Pakotelainsäädännön uudistus voimaan toukokuussa – onko liiketoimintasi jatkuvuus turvattu?

Tommi Hoikkala.

Suomessa 20. toukokuuta 2025 voimaan tuleva, EU-direktiiviin perustuva sääntely yhtenäistää Euroopan laajuisesti pakotteiden rikkomisesta koituvia seuraamuksia. Uudistuksen perimmäisenä tarkoituksena on vahvistaa pakotteiden vaikuttavuutta estämällä niiden kiertämistä. Yrittäjän kannalta olennaista ovat kuitenkin kasvaneet liiketoiminnan riskit, myös kotimaassa toimittaessa.

Uudistukset kohdistuvat rikoslain tekonimikkeisiin ja erityisesti niistä määrättäviin seuraamuksiin. Entinen yhteisösakon maksimi, 850 000 euroa, on nyt uusi minimi, ja maksimi on 5 % liikevaihdosta, mutta enintään 40 miljoonaa euroa. Yksityishenkilön rangaistusuhka pakoterikoksissa ja -rikkomuksissa asettuu sakon ja viiden vuoden vankeuden välille. Seuraamukset ovat siis huomattavasti tiukentuneet, ja riskien realisoituessa ne voivat aiheuttaa merkittäviä ongelmia liiketoiminnalle.

Rikoslain seuraamusten lisäksi pakotteiden rikkomisella voi olla muita, jopa vakavampia seurauksia. Pakotesäännösten rikkominen voi aiheuttaa valtavan mainehaitan yritykselle, ja pakoterikkomukset saavat usein runsaasti huomiota mediassa. Lisäksi rikkeet voivat johtaa siihen, että yritys itse joutuu pakotelistalle, mikä käytännössä voi johtaa liiketoiminnan päättymiseen. Esimerkiksi USA:n pakotelistalle joutuneiden yritysten voi olla erittäin vaikeaa saada yhteistyökumppaneita tai kilpailla julkisista urakoista, vaikka juridisesti nämä pakotteet eivät suoraan sido suomalaisia yrityksiä.

Yritysten tulee olla valmistautuneita jatkuvasti muuttuvaan pakoteympäristöön. Olennaista on olla tietoinen oman yrityksen toimintaa koskevasta sääntelystä, jotta riskeihin voidaan varautua ja ne ovat hallittavissa. Hyvin valmistautunut yritys välttää riskitilanteet, saa kevennettyjä menettelyitä esimerkiksi vientilupa-asioissa ja voi toimia alueilla ja sektoreilla, joissa muut eivät voi.

Edellä kuvatut edut voidaan saavuttaa laatimalla yrityksen sisäinen ohjeistus, luomalla toimivat prosessit muun liiketoiminnan oheen sekä määrittelemällä roolit ja vastuut riittävän tarkasti. Tärkeää on myös huolehtia henkilöstön riittävästä osaamisesta koulutuksella sekä ylläpitää valmiutta vastata muuttuvaan pakoteympäristöön.

KPMG:n osaaminen pakoteasioissa nojaa vankkaan asiantuntemukseen alan kansallisesta ja kansainvälisestä sääntelystä sekä pitkäjänteiseen työhön asiakkaiden liiketoimintojen parissa. Ota yhteyttä, niin löydämme yrityksellenne sopivimman tavan toimia.

Tommi Hoikkala
Legal Counsel
KPMG

Scroll to Top