Uusi nykyisyys Mäntässä

Mäntän kuvataideviikot esittelevät 14. kesäkuuta alkaen Suomessa toimivia kansainvälisiä nykytaiteilijoita teemalla uusi nykyisyys | new present.

 

Näyttelyn teemana on uusi nykyisyys | new present. Historia kirjoitetaan nykyään samanaikaisesti sen tapahtuessa. Media on nopeaa ja moniäänistä. Tämä näkyy myös nykytaiteen tekemisessä.

Suomen taidekenttä on kansainvälistynyt merkittävästi kymmenen viime vuoden aikana. Mäntässä mukana on 43 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää eri puolilta maailmaa, muun muassa Pakistanista, Meksikosta, Virosta, Yhdysvalloista, Japanista ja Iranista. Suurin osa taiteilijoista asuu Etelä-Suomessa tai työskentelee Suomessa osan vuotta.

– Kansalliset rajat tuntuvat nykyään keinotekoisilta. Taiteessa kulttuurinen liikkuvuus on jo pitkään ollut arkipäivää. Kulttuurista liikettä tapahtuu aina ihmisten kohdatessa, etenkin rajojen yli kuljettaessa, sanovat näyttelyn kuraattorit Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger.

Näyttelyn teokset käsittelevät identiteettiä ja osallisuutta, historiaa ja nykyisyyttä, todellisuutta ja aisteja, luontoa, ajallisuutta sekä yhteisöjen ääntä julkisessa tilassa. Perinteisten tekniikoiden sijaan pääosassa ovat tilateokset, ääni- ja videoinstallaatiot sekä yhteisölliset projektit.
Yhteisötaidetta edustaa esimerkiksi Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen projekti. Siinä he haastattelevat ja kuvaavat ihmisiä, jotka muodostavat tilastollisen poikkileikkauksen Suomen väestöstä.

Pekilo on Mäntän kuvataideviikkojen pääpaikka, mutta tapahtuma näkyy jälleen Mäntän katukuvassa. Tänä vuonna ollaan läsnä muun muassa kaupungintalolla, myös yhteistyö Serlachius-museoiden kanssa jatkuu.

XX Mäntän kuvataideviikot 14.6.–31.8.2015
Avoinna joka päivä, myös juhannuksena, klo 10–18.

www.mantankuvataideviikot.fi
www.mantankuvataideviikot.fi