Raskaita renkaita, kiitotietä ja entistä parempia puhaltimia

Tampereen seudulla investoidaan: Nokian Raskaat Renkaat kasvattaa tuotantokapasiteettiaan ja Finavia parantaa Tampere-Pirkkalaa. Kojan uuden puhallintehtaan ja tuotekehitys- ja testauskeskuksen avajaisia vietettiin tammikuun lopulla.


Nokian Renkaat -konserniin kuuluva Nokian Raskaat Renkaat investoi Nokian-tehtaaseen kokonaisuutena noin 70 miljoonaa euroa seuraavan kolmen vuoden aikana. Tuotantokapasiteetti nousee 50 prosenttia ja noin 50 uutta henkilöä palkataan raskaiden renkaiden tuotantotehtäviin.

Lentoliikenne sujuvammaksi, edellytykset kasvulle

Tampere-Pirkkala-korjaus netti


Tampere-Pirkkalan kiitotie, rullaustie ja asemataso päällystetään uudelleen. Kenttävalaistusta parannetaan ja ympäristökuormitusta vähennetään. Ilmailualan koulutuskeskuksen kohdalle tehdään uusi rullaustieyhteys kiitotielle ja kiitotien päihin rakennetaan leveät kääntöpaikat lentokoneille.

Kehitysinvestointi on yhteensä 15 miljoonaa euroa.

Lentoliikennealue peruskorjataan vaiheittain, ja kokonaan lentoasema on korjaustöiden vuoksi kiinni 17.7.–12.8.2018.

Lisää tuottavuutta ja lyhyemmät läpimenoajat

Koja-yhtiöt rakennutti uuden puhallintehtaan sekä Euroopassa ainutlaatuisen tuotekehitys- ja testauskeskuksen Tampereen Härmälään. 20 miljoonan euron investoinnit vahvistavat Kojan asemaa kansainvälisillä markkinoilla, lisäävät tuottavuutta ja lyhentävät läpimenoaikoja.

Alan moderneimman tehtaan hitsausrobotit, automatisointi ja investoinnit yhdessä osaavan henkilöstön kanssa mahdollistavat vaativatkin teollisuuden puhallinratkaisut.

– Uusi tehdas mahdollistaa entistä suurempien ja raskaampien puhaltimien valmistuksen. Nostokorkeus hallissa on 10 metriä ja isoimmat puhaltimet painavat lähes 40 tonnia, kertoo Kojan prosessipuhaltimien liiketoimintajohtaja Juha Niskanen.

Työntekijöitä on puhallintuotannossa lähes 50 ja toimihenkilöitä 30. Keskeisimmät investoinnit kohdistuvat teräslevyn leikkaamiseen, pintakäsittelyyn, hitsaukseen ja hitsausautomaatioon, koneistukseen sekä tasapainottamiseen.
Uuden R&D Centerin ansiosta Kojan ilmankäsittelylaitteet ja -järjestelmät voidaan nyt testata jo tuotekehitysvaiheessa todellisissa käyttöoloissa, yhtä lailla trooppisissa kuin arktisissakin, vuodenajasta riippumatta. Testatun tiedon ansiosta laitteiden ja järjestelmien käyttö on optimaalista koko niiden elinkaaren ajan.

– Keskuksen myötä Koja voi panostaa entistä ketterämmin uusiin innovaatioihin ja tuottaa ympäristöystävällisiä sekä energiatehokkaita ratkaisuja asiakkaiden yhä vaativampiin tarpeisiin, kertoo tuotekehitys- ja testauskeskuksen johtaja Taru Lähteenmäki.

83-vuotias perheyritys sijoittaa yhteensä jopa 50 miljoonaa euroa tuotannon nykyaikaistamiseen Tampereella ja Jalasjärvellä vuoteen 2020 mennessä.

KOJA-avajaiset-25 01 netti

Koja investoi uuteen puhallintehtaaseen ja R&D Centeriin 20 miljoonaa euroa. Avajaisia vietettiin Tampereella
tammikuun lopussa. Kuva Koja-yhtiöt

Etusivun kuva Nokian Renkaat, karttakuva Finavia