Oma työ vaikuttaa siihen, miten firmalla menee

EK:n tuore suhdannebarometri elokuulta kertoo entistäkin vaimeammasta kehityksestä ja odotuksista. Varsinkin teollisuuden näkymät ovat ankeat koko maassa. Kaupan vire on hieman myönteisempi, rakentamisen suhdanne kehittyy suotuisasti. – Mutta ei pidä odottaa suhdanteiden muuttumista, vaan omalla työllä voi vaikuttaa siihen, miten firmalla menee, huomauttivat barometrin julkistustilaisuudessa Pohjola Rakennuksen konsernijohtaja Juha Metsälä (vas.), Kiillon toimitusjohtaja Anssi Asikainen ja Keskon aluejohtaja Jari Alanen.

Vastikään Teknologiateollisuus raportoi heikoista talousnäkymistä ja kauppakin arvioi hyvän kehityksen hidastuvan. EK:n barometri ei sen myönteisempiä uutisia kertonut. Koko maan aluevertailussa Pirkanmaan yleiset suhdannenäkymät olivat kuitenkin tällä tarkastelujaksolla myönteisyydessään kärkikastissa: teollisuudessa ja rakentamisessa maakunta oli Hämeen jälkeen toisena ja palveluissa ykkösenä.

Tampereen kauppakamarin edunvalvontajohtajaa Peer Haatajaa tulos ilahdutti.

– Teollisuutemme on investointituotepainotteista ja siksi sen näkymät ovat viime aikoina olleet muuta maata synkemmät. Toivottavasti kauppaa on nyt oikeasti saatu.

Vauhtia rakennuslupien käsittelyyn

Juha Metsälä arvioi kaupungistumisen selittävän maakunnan optimismia.

– Kasvukeskukset kasvavat. Se on paikallista nousua, ei koko Suomen nousua. Tampereella on hyviä, isoja hankkeita, tunnelia ja raitiotietä. Liikennehankkeet heijastuvat asunto- ja toimitilarakentamiseen. Tampereella kyllä haittaa rakennuslupien saamisen hitaus. Se on pitkälti resurssikysymys, toisaalta on erityishankkeita – kuten kansi ja areena – jotka vaativat erityisosaamista. Mutta mitä nopeammin rakentaja saa rakennusluvan, sitä nopeammin alue saa veroeuroja.

Suosi reilusti suomalaista

Jari Alasen mielestä sääntelyn purkua kannattaa jatkaa ja ulottaa myös esimerkiksi maankäyttöön ja kaavoitukseen, jonka hitaus jarruttaa kaupan rakentamista merkittävästi.

– Ja varsinkin maakunnassa kaupan kannattavuutta parantaisi huomattavasti tuotevalikoiman laajentaminen käsikauppalääkkeisiin ja viiniin. Yleisesti kun puhutaan vähittäiskaupasta, niin vastuullisinta ostoissa – myös julkisissa ostoissa – on suosia aivan törkeän reilusti kotimaisia tuotteita.

Alanen huomautti, että niin kauan kuin alue kasvaa, kaupan kannattaa sinne investoida.

– On pidettävä huoli, että Pirkanmaa säilyy kasvukeskuksena. Siinä auttaa eri alojen toimijoiden tiivis vuoropuhelu. Esimerkiksi Tampere3 on meille hieno mahdollisuus.

Digitalisaatio virittää kasvuun

Haataja arvioi, että pirkanmaalaisen teollisuuden hyviin suhdannenäkymiin vaikuttaa myös Pirkanmaan ICT-buumi. Rakennemuutos purkautuu kohtuuhyvin, vaikka alan irtisanomiset ovat olleet isoja.

Yrityksiä, teollisuutta ja julkista sektoria digitaalisessa muutoksessa ja uusien toimintatapojen hyödyntämisessä auttavan Gofore Oy:n toimitusjohtaja Timur Kärki kuvasi menon olevan nyt huimaa. Gofore esimerkiksi palkkaa tänä vuonna noin sata uutta työntekijää ja kasvattaa liikevaihtoaan 45 prosenttia.

– Meidän – ja monen kaltaisemme yrityksen – palveluilla on iso kysyntä. Se on alueellisesti merkille pantava asia. Meillä on täällä tehty monta asiaa hyvin ja uusien digitaalisten palveluiden kehittäminen on alueen erityispiirre. Siitä on pidettävä kiinni, sillä se heijastuu muihin paikkakunnan yhtiöihin, jos sitä osataan hyödyntää.

Kärki muistutti, että digitalisaation tuomat mahdollisuudet siivittävät talouden kasvua. Goforen asiakkaat ovat tämän ymmärtäneet.
– Hämmästyin, kun suhdannebarometrin mukaan teollisuuden tilanne yleisesti on noin huono. Meidän asiakkaidemme vire on positiivinen. He ovat jo alkaneet hyödyntää uusia mahdollisuuksia.

Kovin ankeita uutisia ei ollut kemianteollisuutta edustavan Kiillon toimitusjohtajalla Anssi Asikaisellakaan. Hän kuvasi yrityksen tilannetta rakentamista ja teollisuutta palvelevien tuotteiden segmentissä ”vakaaksi ja lievästi positiiviseksi”.

– Mutta mitään buumeja ei ole nähtävissä. Vientimarkkinoista Venäjä ja Ruotsi ovat isoimmat, ja Ruotsi varsinkin vetää hyvin. Venäjällä toimintaamme helpottaa oma paikallinen valmistus.

Suhdannebarometristä lisää www.ek.fi

Suhdanne Juha-Metsälä netti

Pohjola Rakennuksen konsernijohtaja Juha Metsälä näkee jo ylikuumenemisen merkkejä rakentamisessa pääkaupunkiseudulla ja Pirkanmaalla. Ammattityövoimasta on paikoin pulaa ja muun muassa betonielementtien, talotekniikan ja kalusteiden toimitusajat ovat pidentyneet.

Suhdanne Timur Karki

Goforen toimitusjohtaja Timur Kärki uskoo tietoalan ja ICT-palveluiden kasvavan jatkossakin. – Digitalisoituminen pakottaa siihen ja toisaalta antaa siihen mahdollisuuden.

Teksti ja kuvat  Annikaisa Knuutila