Inwido investoi Ruoveden ikkunatehtaaseen

Ruoveden suurimman yksityisen työnantajan Inwido-konsernin toimia seurataan paikkakunnalla tarkasti. Kuluvan vuoden investoinnit ovat myönteinen viesti.

 

Toukokuussa Inwidon Ruoveden tehtaalla otetaan käyttöön oma lasinleikkauslinja, kun aikaisemmin lasit ovat tulleet valmiiksi leikattuna muualta. Tekeillä on sisäpuitteiden pintakäsittelyn automatisoiva linjainvestointi. Toistaiseksi sisäpuitteiden maalausta ja kittausta tehdään käsityönä 2−3 vuorossa.
− Investoinnit kertovat luottamuksesta Ruoveden yksikköön ja siitä, että tätä halutaan kehittää. Inwidon Suomen tehtaiden keskinäisessä tehokkuusvertailussa olemme kärjessä. Olemme myös konsernin isoin yksikkö, tehtaan johtajana toiminut Arto Leppänen kertoo.
Inwidon tavoite on, että Suomen tehtaat voivat tarvittaessa tehdä ristiin toistensa tuotteita. Tätä tukee myös yhteinen tuotannonsuunnittelu. Siihen tähtäävä iso IT-projekti on menossa.
− Varaudumme tilanteisiin, että menee oikein hyvin tai oikein huonosti. Pystymme hoitamaan kysyntähuiput, ja jos menee huonosti, katsotaan missä tuotanto on kustannustehokkainta. Tässä kustannusvertailussa Ruovesi pärjää hyvin.

Kesä alkaa viikolla 12

Ikkunantekijän kokemustiedon mukaan kesä alkaa viikolla 12. Niin tänäkin vuonna. Inwido Finlandin Ruoveden tehtaalla tilauskäyrä teki tuolloin odotetun korjausliikkeen.
Viime vuonna Inwido Finlandin Ruoveden tehdas kasvatti liikevaihtoaan kymmenen prosenttia. Laskevassa markkinassa tehtiin ennätystulos, ja kasvua haetaan nytkin. Se on tiukassa, kun tiedetään, ettei myynnin lisäpotkua viime vuoden tapaan, kilpailijan konkurssia, ole tapahtunut.
− Toimiala on tullut alaspäin kolme vuotta ja viime vuonna kotimaassa ikkunamarkkinan volyymi putosi 15 prosenttia. Menimme siinä tilanteessa vastavirtaan, mutta kyllä nyt viime vuoden lukuihin pääsy on haastavaa ja edellyttää myynniltä todellista onnistumista, Arto Leppänen arvioi.

Näkyykö ulos vai televisio?

Ruoveden tehtaan tuotannosta valtaosa, noin 80 prosenttia, menee korjausrakentamiseen, kerros- ja rivitalokohteisiin taloyhtiöille. Asiakkaana on myös parikymmentä talotehdasta, rakennusliikkeitä ja omakotirakentajia. Ikkunakauppaa tekee myyjäverkosto ympäri maata.
− Vähän nettikauppaakin on opeteltu, tosin se on vielä pientä, mutta kanava on olemassa, Arto Leppänen kertoo.
Ikkuna- ja ovimarkkina kasvaa, kun rakennusten saneeraustarpeet lisääntyvät. Silti tuotantokapasiteettia on Leppäsen mukaan Suomessa nyt kysyntään nähden liikaa.
Suurin osa ikkunoista myydään asennettuna, ja työstä vastaavat sopimusyrittäjinä työskentelevät asentajat. Asennuspalvelulle nykivä kysyntä on haitta. Jos asentajien työllisyys ei ole tasaista, yritys voi menettää hyvät asentajakumppanit muihin töihin.
Tulevaisuuden ikkunabisnekseen kuuluvat entistä vahvemmin erilaiset ylläpito- ja huoltopalvelut. Ikkunat myös monimutkaistuvat, jo nyt niissä on runsaasti esimerkiksi energiatehokkuutta ja asuntojen ilmanvaihtoa edistäviä materiaaleja ja teknologioita. Äly tulee mukaan, ja tulevaisuuden ikkuna voi olla myös näyttö, josta tarvittaessa katsotaan niin televisiota kuin tietokoneen ruutua.

Työturvallisuus nostetaan pöydälle

30 vuotta talossa ja viisi viime vuotta Inwidon Ruoveden tehtaan johtajana toiminut Arto Leppänen siirtyi huhtikuun alussa konsernin työturvallisuuden kehittäjäksi. Ruoveden tehtaan johdossa aloitti tuotantopäällikkö Anu Ukkonen.
− Inwido on monella mittarilla huippuluokan yritys, mutta työturvallisuuden taso Suomessa ei sitä ole. Sohlaamme aivan liikaa, olemme konsernin sisällä peränpitäjä, ja tähän halutaan muutos, Arto Leppänen sanoo.
Inwidoksi alkuvuodesta sulautuneelle Ruoveden tehtaalle, Pihla Ikkunat Oy:lle, määrättiin alkuvuonna yhteisösakko työturvallisuusrikkomuksesta. Se oli Leppäsen mukaan tarpeellinen huomautus huonosta toiminnasta.
− Tarvitsemme asennemuutoksen, on analysoitava nykyinen toimintatapa ja kartoitettava riskit ja sitten pyrittävä poistamaan ne. Tämä koskee koko orkesteria myynnistä asennukseen asiakkaan luona. Menemme johdonmukaisesti eteenpäin, ja siinä on työmaata minulle lähivuosiksi.

Teksti ja kuvat Aila Välikoski


Inwido Finland

Nelio lila Pohjoismaiden suurin ikkuna- ja ovivalmistaja. Hankkinut 2000-luvulla omistukseensa kolmisenkymmentä alan yritystä Pohjoismaista, Britanniasta, Irlannista, Venäjältä ja Puolasta. Suomessa ja Ruotsissa markkinajohtaja.

Nelio lila Tuotantolaitokset Ruovedellä (aiemmin Pihla Ikkunat Oy, tuotemerkki Pihla), Haapajärvellä (Tiivi) ja Kannuksessa (Eskopuu). Pääkonttori ja tuotekehitys Jyväskylässä.

Nelio lila 2014 konsernin liikevaihto 148 miljoonaa euroa. Ruoveden tehtaan liikevaihto 70 miljoonaa euroa, henkilöstö Ruovedellä noin 200, kesäkaudella 250.


Inwidon-työturvallisuuden-kehittäjänä-aloittanut-Arto-Leppänen
− Olen johdonmukaisesti kertonut mielipiteeni työturvallisuuden kehittämistarpeista, ja nyt minut haastettiin siihen tehtävään. Itsestään muutokset eivät tapahdu, Inwido-konsernin työturvallisuuden kehittäjänä aloittanut Arto Leppänen sanoo.