Tampereesta Euroopan piilaakso

Viime vuosina talouden yleistä kuvaa ja Suomen tulevaisuutta ovat leimanneet tummat pilvet, eikä Pirkanmaa ole ollut tässä poikkeus.


Kuitenkin meillä on pinnalla ja pinnan alla kuplimassa paljon positiivisia asioita, vaikka ne eivät ole aina saaneet ansaitsemaansa näkyvyyttä. Näistä hyviä esimerkkejä ovat Tampereen viime aikojen rohkeat tulevaisuutta rakentavat päätökset ja alueen ICT-alan kuhina.

Nokian puhelimet olivat Suomelle ja Tampereelle ylpeydenaihe, ja puhelinten tarinan päättyminen on ollut työntekijöille, sidosryhmille ja yhteiskunnalle surullinen uutinen. Samaan aikaan tässä on Tampereen seudulle loistava mahdollisuus rakentaa uutta, sillä keväällä tehdyn selvityksen mukaan Tampereen ICT-alan yritykset aikovat palkata tänä vuonna lähes 1000 uutta työntekijää. Kasvavat ja kansainvälistyvät yritykset pääsevät hyötymään ns. Nokia-yliopiston käyneistä maailmanluokan osaajista ja kansainvälisen liiketoiminnan kovista ammattilaisista.

Digitalisaatio on yhteiskuntaa ja yrityksiä muokkaava megatrendi. Olemme nähneet vasta tämän aallon ensimmäisen vaiheen, ja edessä oleva muutos tulee olemaan suuri. Organisaatiot kehittävät toimintaansa, parantavat laatua ja tuottavuutta digitalisaation keinoin automatisoimalla, robotiikalla ja siirtymällä sähköisiin prosesseihin.

ICT-ala toimii kehityksen ja muutoksen moottorina auttaen asiakkaitaan ottamaan heidän toivomiaan kehitysaskeleita. Tampereella on paljon loistavia ICT-alan yrityksiä, jotka ovat olleet tekemässä upeita muutoksia yrityksiin ja julkishallintoon. Alan yritysten osaamista osataan arvostaa Suomessa ja maailmalla.

Pirkanmaa on yrityksille hyvä paikka kasvaa ja kehittyä, sillä alueen positiivinen vire ja ekosysteemi, korkeakoulut, Tampere ja ympäröivät kunnat luovat oivallisen alustan start-up-skenelle ja maailmanluokan menestykseen tavoitteleville yrityksille, erityisesti ICT-alalla. Tampereella on osaamista, joita yritykset tarvitsevat menestyäkseen.

Lisäksi on merkillepantavaa, että seudun ICT-yritykset ovat hyviä ja haluttuja työpaikkoja. Tamperelaiset ICT-alan yritykset ovatkin niittäneet jatkuvasti mainetta ja palkintoja erilaisissa parhaiden työpaikkojen tutkimuksissa ja työnantajakilpailuissa. Ohjelmistoyrityksissä jengin motivaatio, skillssit ja spirit ratkaisevat menestyykö yritys – siksi kulttuuri ja työhyvinvointi ovat yritysten toiminnan ytimessä. Työn imu ja intohimo syntyvät mielenkiintoisista tehtävistä, arvostavasta kulttuurista ja innostavasta visiosta; tällöin työntekijät ovat tärkeä osa yrityksen isoa tarinaa.

Samaan tapaan tarvitsemme yhteisen inspiroivan tarinan ja vision Tampereen seudulle. Onkin ollut upeaa nähdä, miten alueen toimijat ovat olleet rakentamassa rohkeasti tulevaisuuteen kurkottavaa yhteistä kuvaa. Näillä eväillä Tampereesta rakennetaan Euroopan piilaakso.

Miika Mäkitalo

toimitusjohtaja, M-Files Oy

Tampereen kauppakamarin ICT-valiokunnan puheenjohtaja