Yhteistyötä ja maalaisjärkeä

Virtain ykkösryhmä perustettiin 2000-luvun alussa Tampereen kauppakamarin silloisen toimitusjohtajan Harri Jaskarin aloitteesta. Se kokoontuu ainakin kahdesti vuodessa.

– Ennen kuin kauppakamarin Virtain ykkösryhmä perustettiin, yritykset eivät täällä tunteneet toisiaan, sanoo ykkösryhmän puheenjohtaja, Pirkanmaan Lähivakuutuksen entinen toimitusjohtaja Pentti Vaara.
– Kauppamamarin on oltava läsnä eri puolilla Pirkanmaata, ja näin aktivoitiin myös alueen kärkiyrityksiä mukaan kauppakamarin toimintaan. Tavoite oli myös lisätä toimitusjohtajien, kuntajohtajien ja kuntayhteisöjen yhteistyötäkin, Jaskari sanoo.
Ykkösryhmän kokouksessa syyskuun lopussa kunnan talousjohtaja Pirjo Männistö saakin yrityksiltä monia terveisiä vietäväksi kunnan virkamiehille – ja lupaa ne myös välittää perille. Paikalla on 14 jäsenestä kymmenen, lisäksi vakiovieraina kauppakamarin nykyinen toimitusjohtaja Antti Eskelinen ja kansanedustaja Harri Jaskari. Eskelinen avaa kauppakamarin näkökantoja ajankohtaisiin asioihin, Jaskari on tällä kertaa valinnut aiheekseen energiapolitiikan ja sen uudet mahdollisuudet – ja haasteet. Bisnesmahdollisuuksia olisi, samoin suomalaista ja vientikelpoista cleantech-osaamista.
– Mutta missä on rohkeus pilotoida uusia asioita? Mitä vielä odotellaan? Jaskari kyseli.
Virtolainen yrittäjärintama ylipäätään kaipasi poliittisilta päättäjiltä päätöksiä ja tekoja, ei puheita.
– Ja mielellään niitä päätöksiä tehtäisiin maalaisjärjellä. Esimerkiksi juuri energiapolitiikassa on ihan yrityksen käytännön tasolla ongelmallista, jos yritys toimii kahden ELY-keskuksen alueella. Toinen ELY-keskus sanoo, että jätettä ei saa polttaa, ja toinen pitää sitä energiatavarana, puuskahti Suomenselän Jauhemaalaus Oy:n toimitusjohtaja Jouni Neste ja arveli, että monia muitakin asioita koskeva sääntelyn määrä nostaa kapinahenkeä jo koko kansassa.
Pirkanmaan Uusiometalli Oy:n toimitusjohtaja Jussi Pöyhölä hämmästeli, miten vaikeaa esimerkiksi rakennuslupa-asioiden hoito voi kunnassa olla. Vaikeuden kanssa on paininut myös Jouni Neste.
– Onkin tärkeää, miten kunta käsittelee olemassa olevia yrityksiä, miten se käyttää mahdollisuuksiaan elinkeinopolitiikan tekemiseen ja elinkeinoelämän hyväksi, Antti Eskelinen huomautti. 
Virroilta haluttiin muistuttaa, että kansaa elää Kehä III:n pohjoispuolellakin. Sitä päättäjät eivät tunnu ymmärtävän.


Virrat-jouni-neste-jussi-poyhola-ovat-virtain-ykkosryhman-uusimmat-jasenet
Suomenselän Jauhemaalauksen Jouni Neste (vas.) ja Pirkanmaan Uusiometallin Jussi Pöyhölä ovat Virtain ykkösryhmän uusimmat jäsenet.Mitä kuuluu Virrat?

Lue lisää:
Nyt on hyvä aika investoida
Virroilla viritetään biovirtaa