Pikonlinnassa kokeillaan uutta koko ajan

Pikonlinnan Kiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Laura Airaksinen on puskenut Pikonlinnan entiselle sairaala-alueelle uutta elämää seitsemän vuotta.

Tänä aikana kiinteistömarkkinoita sekä hyvinvointi- ja soteyritysten ratkaisuja ovat tahdittaneet talouden taantumat, uudisrakentamisen alamäki ja sote-uudistuksen jumitus.

Silti kiinteistökehitys ja asuntorakentaminen ovat Pikonlinnassa edenneet vision mukaisesti, tosin hieman alkuperäistä hitaammin ja osin vaihtoehtoreittejä.

− Toivoisimme, että voisimme rakentaa kerrostalon vuodessa, puolessatoista, mutta nyt ehkä edetään talo kahdessa vuodessa -tahdilla. Hoiva- ja hyvinvointialan yritykset puolestaan ovat varovaisia ottamaan isoja rahoitusriskejä, kun sote-ratkaisusta ei ole varmuutta, ja siksi yritykset ovat kasvaneet alun perin ajateltua hitaammin, Laura Airaksinen sanoo.

Notkea näkee vaihtoehtoja

Pikonlinnan Kiinteistöt toi yhtenä edelläkävijöistä sote-alan yrityksille mahdollisuuden toimia vuokratiloissa. Suomessa esimerkiksi hoivayritykset ovat perinteisesti omistaneet kiinteistönsä. Vuosikymmenessä vuokratiloista tuli valtavirta.

Pikonlinnan entinen sairaalarakennus on saneerattu yritysten käyttöön. Siinä toimii kymmenkunta sote- ja hyvinvointialan yritystä, joissa on yli 200 työpaikkaa.

Alueelle kasvaa moni-ilmeinen asuinalue, jonne Skanskan rakentamana on valmistunut kaksi kerrostaloa, ja Pikonlinnan Kiinteistöt Oy:n rakennuttamana neljä ensimmäistä omakotitaloa. Myös kunnan operoima Lukkolankadun omakotitaloalue nousee hyvää vauhtia.

− Pienen toimijan valtti on notkeus, eli voimme markkinatilanteen mukaan suunnata resursseja ja vaihtaa esimerkiksi uudisrakentamisesta vanhan saneeraukseen. Uudiskohteissakin voimme arvioida, mikä milloinkin on tilanteeseen juuri sopivin vaihtoehto, Laura Airaksinen sanoo.

Esimerkiksi käyvät entiseen sairaalarakennukseen marraskuussa valmistuvat vuokra-asunnot. Yritysten tarjoaman tehostetun palveluasumisen rinnalle Pikonlinnaan on luotu kevyemmäksi vaihtoehdoksi 14 vuokrayksiötä ja -kaksiota. Niiden asukkaat voivat hyödyntää alueen palvelutarjontaa.

Laura Airaksisen mukaan vuokra-asunnoille tuntuisi olevan hyvä kysyntä. Asuntojen markkinointi on alkanut lokakuussa, ja jos ensimmäinen kokonaisuus menee hyvin vuokralle, tehdään toinen 14 asunnon kokonaisuus.

Uudisrakentamisessa on tarkoitus kokeilla uutta siten, että tulevassa kohteessa asumiseen otetaan käyttöön laajasti uutta teknologiaa ja mobiiliratkaisuja.

Uusi avaus on myös koulutusyhteistyössä. Tampereen seudun ammattiopisto Tredun, Kangasalan kunnan, Pikonlinnan yritysten ja Pikonlinnan Kiinteistöt Oy:n kesken on vireillä Pikonlinnassa toteutettava sote-alan moniosaajakoulutus. Sen on tarkoitus alkaa 2016.

Teksti ja kuva Aila Välikoski

Pikonlinna


− Pikonlinnan alueen ensimmäiset omakotitalot myytiin nopeasti, ja seuraavat viisi taloa ovat suunnitteilla, kertoo Pikonlinnan Kiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Laura Airaksinen.