Harmaa suhdannesyksy, yritysjohtajat peräävät päätöksiä

Yritysten suhdannenäkymät tulevalle talvikaudelle ovat yleisesti alavireiset ja odotukset nopeasta käänteestä parempaan ovat hiipuneet.

Vastoin suhdanneodotuksia Suomi ei ehtinyt mukaan Euroopassa koettuun lievään nousuvaiheeseen, ja nyt Euroopassakin talouden arvioidaan taas menevän takapakkia.
Tässä tilanteessa EK:n suhdannebarometrin julkistukseen Tampereella osallistuneet yritysjohtaja peräsivät valtiovaltaa tekemään osuutensa tarvittavin rakenneuudistuksin ja kehittämistoimin. Nyt pitää pystyä päätöksiin.
EK:n suhdannebarometrin mukaan Pirkanmaan teollisuuden ja rakentamisen suhdannearviot synkentyivät alkusyksystä. Lokakuussa 31 prosenttia yrityksistä odotti suhdanteiden pikaista heikkenemistä ja 10 prosenttia ennakoi parannusta. Täysillä tuotanto pyörii 63 prosentilla yrityksistä, tilauskirjat ovat yleisesti normaalia ohuemmat ja henkilökuntaa on vähennetty lievästi kesän lopussa ja syksyn alkaessa. Työvoiman määrä vähentynee vielä loppuvuodesta.
Palvelualoilla Pirkanmaan yritysten odotukset hiipuivat syksyä kohti, ja loppuvuodeksi suhdanneodotukset ovat aloista heikoimmat. 
Pirkanmaan Osuuskaupan toimitusjohtajan Timo Mäki-Ullakon mukaan näkymä on kyllä melko lohduton. Myynnin lasku näkyy kaupan alalla, ja esimerkiksi vaatekaupassa yksikköhinnat ovat pudonneet jo pitkään. Tilanne on sama nyt myös ruokapuolella.
− Yritykset koittavat sopeutua, ja se edellyttää nopeaa reagointia. Kun kuluttajakäyttäytyminen on muuttunut, myös liiketoimintakonseptit muuttuvat.
Liikenteen ja matkailun näkökulmista tilannetta katsova Länsilinjat Oy:n toimitusjohtaja Terhi Penttilä on erityisen huolissaan julkisen talouden tilasta. Koska valtion rakenneuudistukset ovat viivästyneet, se heijastuu myös liikennepalvelujen tilaustilanteeseen.
Solteq Oy:n toimitusjohtajan Repe Harmasen mukaan on turha odottaa, että talouskasvu korjaa tilanteen.
− Sitä ei ole näköpiirissä. Hyväksytään se, että nykytilanne on uusi normi ja katsotaan realistisesti eteenpäin, niin ei tarvitse katsella pelkkiä miinuslukuja.
− Yritykset ovat tehneet, mikä niille on mahdollista. Olen kyllä pettynyt, ettei yhteiskunta ole saanut omalta osaltaan julkisen sektorin sopeutuspäätöksiä aikaiseksi.


Tarkemmat tiedot

Repe-harmanen-nykytilanne-on-uusi-normiNykytilanne on uusi normi. Hyväksytään se, ja katsotaan realistisesti eteenpäin.
Solteq Oy:n toimitusjohtaja Repe Harmanen


Teksti ja kuva Aila Välikoski