Valtavaa, painavaa, puhuttelevaa

Anselm Kiefer – Teoksia Grothe-kokoelmasta -näyttely Serlachius-museossa Mäntässä esittelee laajasti yhden aikamme merkittävimpiin kuuluvan taiteilijan tuotantoa.

 

Näyttely sisältää lähes 30 monumentaaliteosta, jotka täyttävät koko Göstan paviljongin. Näyttely pohjautuu saksalaisen keräilijän Hans Grothen kokoelmaan, joka sisältää Kieferin tuotantoa 1980-luvulta tähän päivään.
Suomen ensimmäisen Kiefer-näyttelyn teokset ovat mittasuhteiltaan valtavia, painavia ja aiheiltaan puhuttelevia. Taiteilija yhdistää paksuihin maalikerroksiin sementtiä, hiekkaa, lyijyä, tuhkaa, kasveja tai vaikka piikkilankaa. Hän työstää teoksiaan jopa vuosien ajan ja palaa yhä uudestaan niiden pariin. Hän onkin myöntänyt, että on hyvin vaikea päättää, milloin jokin työ on valmis.

Anselm Kiefer on tarinankertoja, jonka aiheet kumpuavat historiasta, kirjallisuudesta ja filosofiasta. Hänen teostensa teemat liittyvät esimerkiksi Saksan ja koko Euroopan historian kipupisteisiin. Hänen taiteensa onkin kasvanut sodan raunioista, joissa hän leikki varhaislapsuutensa. Synkät aiheet, palaneet pellot ja metsät toistuvat teoksissa. Historian rinnalla teoksissa elää myyttinen menneisyys, sen monet kerrostumat ja merkitysrakenteet.

Serlachius-museoiden näyttely sisältää lähes 30 monumentaaliteosta, ja se pohjautuu saksalaisen keräilijän Hans Grothen kokoelmaan. Näyttely on avoinna Serlachius-museo Göstassa 24.huhtikuuta 2016 saakka tiistaista sunnuntaihin klo 11–18.

www.serlachius.fi


Anselm-Kiefer-pressi-5 netti


Serlachius-museoiden näyttely sisältää lähes 30 monumentaaliteosta, jotka täyttävät koko Göstan paviljongin. Kuva Sampo Linkoneva

Etusivulla Anselm Kiefer: Der Fruchtbare Halbmond. Kuva Sampo Linkoneva