Unelmien askeleet vievät Museo Milavidaan

Salvatore Ferragamon kenkiä on ensimmäistä kertaa näyttelyssä esillä Suomessa. Unelmien askeleet – Salvatore Ferragamo 1898–1960 -näyttely vie Tampereelle Museo Milavidaan Näsilinnassa.

 

Salvatore Ferragamo suhtautui kenkiin intohimoisesti jo lapsena: 11-vuotiaana hän pääsi napolilaisen suutarin oppipojaksi ja oman verstaan hän avasi 13-vuotiaana Bonitossa.
Kun Ferragamo oli 16-vuotias, hän matkusti Amerikkaan bostonilaisessa kenkätehtaassa työskentelevän veljensä luo. 1920-luvun alkupuolella Ferragamo muutti Santa Barbaraan, jossa hän alkoi valmistaa ja korjata kenkiä. Elokuvateollisuus kasvoi tuolloin Kaliforniassa ripeästi, ja Ferragamo alkoi suunnitella ja valmistaa kenkiä elokuviin. Vuonna 1923 hän avasi Hollywood Boot Shop -nimisen liikkeen, josta alkoi hänen uransa ”tähtien kengäntekijänä”.
Vuonna 1927 Ferragamo palasi Italiaan ja asettui Firenzeen. Sodan jälkeen Salvatore Ferragamon kengistä tuli maailmalla italialaisen muotisuunnittelun, tuotannon ja jälleenrakentamisen symboli. Seuraavina vuosina syntyi monia mieleenpainuvia keksintöjä: Marilyn Monroen kuuluisiksi tekemät metallivahvistetut piikkikorkokengät, kultasandaalit, sekä sandaalit, joiden päällinen oli nailonsiimaa.
Museo Milavida on uusi museokohde Tampereella, sen avajaisia vitettiin 12. kesäkuuta. Museon vaihtuvien näyttelyjen teemoina ovat muoti, muotoilu ja design. Pysyvämpänä näyttelynä esitellään vahva pala historiaa: Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit.

www.museomilavida.fi


VK-31 Milavida Ferragamo1


Salvatore Ferragamon mallit esittelevät Kimo-sandaaleja (1951). Kuva David Lees, Courtesy Museo Salvatore Ferragamo.

Etusivun kuva: Sateenkaarisandaali, Salvatore Ferragamo, 1938. Korokepohja on koottu mokkapäällysteisistä korkkikerroksista. Malli suunniteltiin näyttelijätär Judy Garlandille.