Venäjällä mikään ei ole mustavalkoista

Capital Legal Servicen managing partner Vladislav Zabrodin oli kutsuttu Tampereelle puhumaan bisneksenteosta Venäjällä. Maaliskuun puolivälissä pidetyssä seminaarissa ei tietenkään päästy alkuun viittaamatta Venäjän ja Ukrainan poliittiseen tilanteeseen.

− Venäjällä mikään ei ole mustavalkoista. Monet käyttäytymisen ja päätösten syyt löytyvät historiasta. Venäjähän on varsin nuori valtio. Vielä reilu 20 vuotta sitten ihmisillä ei ollut henkilökohtaista omaisuutta, ja periaate oli olla lojaali hallitsijalle, ei päättää asioista itse. Kun Venäjällä tekee bisnestä, mikään ei ole mustavalkoista siinäkään. Vaihtoehtoina eivät ole ’yes or no’, vaan ’yes and no’.
Vladislav Zabrodin korosti, että kun Venäjän markkinoille lähtee, toimintaympäristö ja sen taustat pitää tuntea hyvin.
− Vähän sama kuin jos jalkapalloilija laitettaisiin pelaamaan jalkapalloa jäälle kiekkokaukaloon. Hän on hyvä lajissaan, mutta hänen on osattava toimia uudessa ympäristössä.
Vladislav Zabrodin muistutti myös, että yrityksen toimintaa Venäjällä pitää johtaa määrätietoisesti ja hyvin.
− Selitä omille työntekijöillesi Venäjä. Selitä paikallisille kumppaneillesi, mitä yhteistyö kanssanne tarkoittaa. Lähtökohtaisesti puhutte eri bisneskieltä, tarvitaan ”education process”, jotta voitte puhua asioista samalla tasolla. Pitää tehdä asioita yhdessä, opettaa, integroida, johtaa ja ottaa vastuuta. Sovella älykkäästi normaalia bisnesmalliasi, luo kontrollijärjestelmiä talouteen, laatuun, toimintaan. Ole luja ja johdonmukainen strategiasi toteutuksessa, mutta joustava taktiikassa, jota käytät muuttuvassa ympäristössä. Luo kunnon suhteet viranomaisiin kaikilla tasoilla.
Näistä suhteista on apua taistelussa korruptiota vastaan – tai oikeastaan elämisessä sen kanssa.
− Korruptio on Venäjällä rutiinia ja avointa, mutta älä tee kompromisseja, pidä omat eettiset standardisi. Asian ratkaiseminen oikein vaatii aikaa, eforttia ja resursseja. Säännöt ovat vanhanaikaisia ja epäselviä, eikä koskaan tiedä, miltä suunnalta ongelmia tulee. Parhaiten onnistuu, kun tietää, että korruptiota on, ja tietää, miten se toimii.
Vladislav Zabrodin puhui Asianajotoimisto Merilampi Oy:n ja Tampereen Seudun Osuuspankin yhteisessä Venäjä-seminaarissa.

Teksti Annikaisa Knuutila