Tilalla on tavoite

Suomeen ja Tampereelle syntyy reipasta tahtia tiloja erilaisten yhteisöjen käyttöön, ja näillä tiloilla on tavoite. – Esimerkiksi Crazy Town vuokraa tilaa rakentaakseen yritysten yhteistyötä – ja luotsatakseen yrityksiä sen avulla kasvuun, kuvaa yhteisön myyntijohtaja Timo Lahti


Sisämarkkinat lähellä

Crazy Town -yhteisön myyntijohtaja Timo Lahti sanoo tilan merkityksestä, että jos toimistoinfra ei vastaa tarpeita, on yritysten yhteistyötä vaikea virittää.

– Tiedän sen, koska tämä on neljäs businesskampus, jota olen ollut perustamassa. Kriittisin oppi on ollut yhteistilojen fyysinen rakenne ja käytettävyys, että ne löydetään ja niissä viihdytään. Toimistohotellimaisuus ei palvele tietotyöläisiä, niissä tila otetaan turhan tehokkaasti käyttöön. Vaikka olisi kuinka hyviä ja verkostoitumista ymmärtäviä tyyppejä, mitään ei tapahdu, jos tila ei anna mahdollisuutta olla rennosti tekemisissä toisten kanssa. Viihtyminen taas vaikuttaa suoraan työntekoon.

Crazy Town näyttää täyttävän yrittäjien tarpeet: kesäkuun lopussa sen täyttöaste ylitti vasta joulukuuhun asetetun tavoitteen. Syyskuun puolivälissä tiloissa toimi 57 yritystä, tavoite vuodenvaihteeseen on 70–80 yritystä ja vuoden 2018 aikana rikkoa sadan raja.

– Minulta kysytään usein, mitä järkeä on kerätä isoa massaa saman katon alle. Mutta iso yhteisö on aivan loistava sisämarkkinamahdollisuus tietotyöläiselle, se ruokkii jäsenistöä uudella kaupalla. On ihan eri asia, onko lähellä 10 vai 70 yritystä.

…että ekosysteemi kehittyy

Timo Lahti sanoo, että Crazy Townissa tehdään asioita sen eteen, että jäsenyritys menestyy, mutta huomauttaa, että tietysti yrityksen täytyy itsekin olla aktiivinen, haluta verkostoitua ja ymmärtää verkostoitumisen bisnesmahdollisuudet.

Yhteisössä panostetaan tapahtumiin, networking-toimintaan. Yritykset esittäytyvät, jakavat osaamistaan, kouluttavat toisiaan, markkinoivat itseään. Yleistä yrittäjäasiaa puhutaan Y-koulussa, esimerkiksi vastikään aiheena oli stressinhallinta ja työuupumuksen estäminen. Yrittäjät toivoivat aihetta itse.

– Tärkeimpiä tehtäviäni on, että ekosysteemi kehittyy. Yksi iso kulma on kansainvälistyminen. Linkitämme yrityksiä kaupunkien ja maiden välillä. Konkretiaa oli jo ensimmäinen videoyhteys Shanghaihin, testaamme kontaktia Hermian yrityskehitystiimin kanssa. Yhteyksiä voi syntyä myös rahoittajiin, täällä vierailee bisnesenkeleitä ja kansainvälisiä sijoittajia.

Lainat lilaYritykset jakavat kokemuksiaan toisilleen. Ennen se ei olisi onnistunut, mutta ajatus siitä, mitä yrittäjyys on, on muuttunut. Yrittäjä ymmärtää, että olla yhdessä on enemmän kuin olla yksin. Timo Lahti

Nyhtötyö ja lumipalloefekti

TalentSpaceen Finlaysonilla on avoin ovi ja matala kynnys. Tilan ja siellä harjoitettavan TreStart-toiminnan ideana on saada työtä vailla olevat kokeneet osaajat kohtaamaan pirkanmaalaisia yrityksiä ja niiden osaamis- ja osaajatarpeita sekä löytämään vastaus kysymykseen, kuinka itse kukin voisi työllistää itsensä.

– Täällä ei niinkään harjoiteta hakua avoimeen työpaikkaan ja lähetetä cv:eitä, vaan viritetään oma-aloitteisuutta ja annetaan tukea erilaisiin työllistymisen vaihtoehtoihin. Omia ideoita viedään eteenpäin, luodaan työpaikka omalla aktiivisuudella, sanoo palveluohjaaja Hannu Hynönen.

– Tärkeää on uuden työn, tekemättömän työn käsite. Parinkymmenen hengen yritykselle on iso kynnys perinteisesti palkata uusi työntekijä, mutta monessa yrityksessä on työtä, joka pitäisi tehdä mutta joka syystä tai toisesta jää tekemättä. Tähän saumaan haluamme promota TreStartin porukkaa ja nostattaa sisäistä yrittäjyyttä. Nykyään työ tulee monesta kanavasta, se on niin sanottua nyhtötyötä. Osaava ihminen myy eri työllistymisen keinoilla aikaansa ja mahdollistaa yrityksen liikevaihdon kasvua. Kun yrityksillä menee hyvin, syntyy lumipalloefektejä ja yhä enemmän ihmisiä työllistyy. Mahdollisuus on se juttu – haemme täällä uusia mahdollisuuksia, sanoo TreStartin fasilitaattori Petteri Valonkallio.

TalentSpacen ja TreStartin ”tuotteita” ovat esimerkiksi TalentCafe, johon saa tulla verkostoitumaan ja vaihtamaan ajatuksia. Joskus kahvila tuottaa yhteisiä projekteja tai keikkatöitä. TalentMeetissä paikan päällä on kymmenkunta yritystä, kullakin kolmen minuutin pitchaus omasta toiminnasta ja siitä, minkälaisiin asioihin on ratkaisuja hakemassa. TalentShare taas on osaamisen jakamista talenttien eli työnhakijoiden kesken.

Tilassa järjestetään muitakin tilaisuuksia ja koulutuksia. Tilan omistaa Tampereen kaupunki, ja siellä toimii osa kaupungin työllisyyspalveluista. Tila on avoin muillekin kuin työttömille.

TreStart-Hynönen-ja-Valonkallio-netti


– Kun TreStartia alettiin konseptoida, tärkeimpiä asioita oli tila. Sen pitää olla rajaton, ilmava, paikka pöhistellä,
ideoida ja kasvaa hyvässä ilmapiirissä, sanovat TalentSpacea isännöivät Hannu Hynönen (vas.) ja Petteri Valonkallio.

P47 – tila yritteliäisyydestä kiinnostuneille

Tampereen kaupungin startup-kehityshankkeen yksi tavoite on toimijoiden yhteistyön tiivistäminen. Muun muassa sitä varten syyskuussa avattiin uusin yhteisötila, P47. Kaupunki vuokrasi 360 neliötä Pinninkatu 47:sta Tampere Tribe ry:n käyttöön. Tribessä aktiivisia ovat muun muassa ProAkatemia, TampereES (Tampere Entrepreneurship Society), Y-kampus ja kansainvälinen nuorkauppakamari.

Uusi tila kokoaa yhteen startup-henkisiä toimijoita. Kaupunki käyttää tilaa myös yritteliäisyyden kehittämiseen. Työllisyyspalvelut Typa on paikalla, sinne tulee myös pop-up-ensimetritoimintaa. Erilaisia kursseja järjestetään yritteliäisyyteen ja oman osaamisen tunnistamiseen ja markkinoimiseen liittyen sekä venture capital -verkottumistilaisuuksia. Paikalla on aktiivisia opiskelijoita ja työelämästä vapautuneita ja vapautuvia ihmisiä.

– Kun möyhit omaa osaamistasi, törmäät toisiin työllistymistään miettiviin ja startup-yhteisöön, syntyy ideoita ja keskustelua, innostusta ja yhteistyötä, uskoo Tampereen kaupungin elinkeinojohtaja Timo Antikainen.
Pinninkatu 47:ssa toimii myös Tampere Startup HUB. Se tarjoaa yhteisen alustan, jolla alueen startupit voivat kasvaa ja tehdä yhteistyötä keskenään.

 Teksti ja kuvat Annikaisa Knuutila