Talent Tampere auttaa löytämään kansainvälisen osaajan

Tampereella on aloitettu Talent Tampere -yhteistyö, jolla tuetaan pk-yritysten kansainvälistymistä ja luodaan kansainvälisille osaajille mahdollisuuksia jäädä pysyvästi kaupunkiseudulle.

– Talent Tampere -osaajaverkostossa on ulkomaalaistaustaisia henkilöitä ja kansainvälisiä suomalaisia. Heillä on valmiita kontakteja, kielitaitoa ja kulttuurien tuntemusta, joista on hyötyä varsinkin vientitoimintaa aloittaville yrityksille, sanoo Talent Attraction Manager Laura Lindeman yhteistyötä koordinoivasta Tredeasta.
– Tavoitteena ei ole pelkästään osaajien rekrytointi. Talent-toimintaa voisi pikemminkin verrata viime aikoina yleistyneeseen joukkoistamiseen. Yritys voi heittää osaajaverkostolle kysymyksiä tai etsiä neuvonantajaa. Voi olla, että joskus kontaktit johtavat henkilön palkkaamiseen. 
Talent Tampereelle on perustettu LinkedIn-verkkoyhteisössä kaikille avoin ryhmä. Rakenteilla on myös verkkosivusto, jossa Talent Tampere -sateenvarjon alle kootaan kaikki yritysten henkilöstön kansainvälistymisen sekä kansainvälisten osaajien palvelut.
– Talent Tampereen suuntaista toimintaa on toki ollut aiemminkin lähinnä lyhytaikaisissa hankkeissa. On edistetty esimerkiksi työperustaista maahanmuuttoa, kotoutumista tai ulkomaisten opiskelijoiden työllistymistä, kehityspäällikkö Marjukka Hourunranta Tredeasta sanoo.
– Lähestymiskulma on nyt toinen. Kyse on pysyvästä toiminnasta, joka kehitetään yritysten tarpeet edellä. Talent Tampere -yhteistyöllä on lisäksi merkittävä rooli investointien houkuttelussa, sillä hyvät osaajat nousevat etusijalle, kun yritykset vertailevat sijoittumispaikkoja.
Talent Tampere järjestää tapahtumia esimerkiksi pk-yritysten kansainvälistymistä vauhdittavan Team Tampereen kanssa. Seuraava tilaisuus on 20. maaliskuuta Technopolis Hermiassa teemalla Bright people, bright business!  Alueen kansainvälisten osaajien voimannäyte ja vuoden ykköstapahtuma on joulukuussa järjestettävä kaksipäiväinen Twinkle-tilaisuus.

Resurssi vielä piilossa

– Minulle oli yllätys, että Tampereella on näin suuri kansainvälinen yhteisö. Se on resurssi, joka on vielä piilossa suurimmalle osalle työnantajista, sanoo Talent-toiminnan suunnitteluun osallistuva TTS-Ciptec Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Pahlman.
Pahlmanilla on itsellään hyvä kokemus parin vuoden takaa, kun teollisuuden mittalaitteisiin erikoistunut TTS-Ciptec avasi vientiä Espanjaan.
– Tampereella asunut Espanjan kansalainen löysi meille hyödyllisiä kontakteja käyttämällä omia yhteyksiään. Odotan Talentista vastaavia hyötyjä, toki voimme käyttää verkostoa myös rekrytointikanavana.

Teksti ja kuva Päivi Eskelinen

Talent tampere-tuomas-pahlman-laura-lindeman-viisas-kayttaa-valmiita-verkostoja
– Viisas käyttää valmiita verkostoja. Suosittelu on edelleen tehokas keino saada ovia auki vieraassa kulttuurissa, TTS-Ciptecin toimitusjohtaja Tuomas Pahlman sanoo. Laura Lindemanin mukaan Talent-verkostosta hyötyvät varsinkin kansainvälistymisen kynnyksellä olevat yritykset.