Sastamalan kalabisnes kasvaa maailmalle

Hukkasen yrittäjäperheellä on hyvä vauhti päällä. Yrityskauppojen myötä Sastamalaan on kasvanut suomalaisten kalamarkkinoiden suurin toimija. Nyt viritellään vientiä Aasiaan ja ensi vuonna laajennetaan tehdasta, jo viidennentoista kerran.


Tänä syksynä V. Hukkanen Oy jäi historiaan, kun yritys vaihtoi nimensä Kalaneuvos Oy:ksi. Samalla päivitettiin tuotepakkausten ilme.
– Kalaneuvos on ollut 1990-luvun alusta meidän tuotenimemme. Tuntui turhalta kuljettaa rinnakkain kahta nimeä, etenkin kun haluamme Kalaneuvoksen olevan Suomen kala-alan ykkösbrändi, toimitusjohtaja Veijo Hukkanen perustelee.

Hukkasten ruispellolle rakennettua kalanjalostustehdasta on laajennettu 30 vuoden aikana jo 14 kertaa. Nyt suunnittelupöydällä pyöritellään noin 10 miljoonan euron laajennushanketta.

– Uudet tilat tuplaavat savustuskapasiteetin ja kolminkertaistavat fileointimahdollisuudet. Lisäksi siivutus automatisoituu ja tilaa jää uusillekin toiminnoille, Hukkanen kertoo.

Investointia tarvitaan, sillä vienti on reippaassa kasvussa ja myös suomalaisten odotetaan syövän entistä enemmän kalaa.

– Tehdas pyörii nyt aikalailla täysillä. Tavoitteenamme on nostaa ja laajentaa kalojen jalostusastetta ja viedä entistä suurempi osa kalasta jalosteina maailmalle.

TÄMÄ-Hukkanen1netti


Veijo Hukkanen aloitti kalabisneksen maatilansa punaisessa tallirakennuksessa 1975. – Silloin lyötiin hellaklapia uuniin ja
savustettiin 200 kiloa kalaa kerralla. Nyt meillä on tehtaalla viisi uunia, joista jokaiseen menee tuhannen kiloa kalaa. Kuva Mika Kanerv
a

Kalanjalostajasta tuli myös kalankasvattaja

Hukkaset ovat tehneet lähivuosina kolme merkittävää yrityskauppaa. Niiden myötä heidän yrityksensä ovat kasvaneet Suomen suurimmaksi kala-alan toimijaksi, joka käsittelee vuodessa yli 20 miljoonaa kiloa kalaa.

Yrityskaupoista ensimmäinen tehtiin vuonna 2013, kun Hukkasten omistukseen siirtyi silakkafileistä ja lipeäkalasta tunnettu Martin Kala Oy.

Pari vuotta myöhemmin yritystoiminta laajeni kalankasvatuspuolelle, kun perhe osti Taimen-yhtiöt Oy:n. Tämän vuoden helmikuussa kaupat tehtiin ruotsalaisesta Slotts Lax Ab -kalankasvatusyrityksestä.

Hukkasten Nordic Fish Oy on nyt Suomen ja Ruotsin suurin kirjolohen kasvattaja.

– Kalankasvatus oli tärkeä lisäys toimintaamme. Nyt hallitsemme kirjolohen koko tuotantoketjun mätimunasta valmiiksi tuotteeksi asti. Tiedämme mitä kala maksaa meille läpi vuoden ja voimme kehittää laatua ketjun alusta asti, mikä auttaa pärjäämään kilpailussa, Hukkanen sanoo.

Kaikki kolme yrityskauppaa ovat jo osoittautuneet onnistuneiksi.

– Kuoletusajat ovat puolittuneet, sillä olemme enemmän kuin tuplanneet jokaisen yrityksen tuloksen ensimmäisenä vuonna. Viennillä on ollut tässä suuri merkitys.

Kirjolohta menisi enemmänkin maailmalle

Hukkaset vievät tuorekalaa ja kalajalosteita pääasiassa Eurooppaan. Nyt tähtäimessä ovat myös Kiinan, Japanin ja Korean markkinat. Ovi Aasiaan on jo raollaan vuosia jatkuneen Vietnamin-kaupan myötä.

– Suomalaisella kalalla on hyvä maine ja etenkin kirjolohen viennillä on kasvupotentiaalia. Sitä voisi tuottaa moninkertaisen määrän ja kaikki menisi maailmalle, Veijo Hukkanen sanoo vientimatkojensa vakuuttamana.

Kysyntää riittää Suomessakin. Kalaneuvos-tuotteiden lisäksi Sastamalassa valmistetaan kauppojen omien tuotemerkkien alla myytäviä kalajalosteita.

– Kilpailu on tällä alalla hemmetin kovaa. On aika paljon raaka-aineostoista kiinni, että yritys voi menestyä. Ja kalkylointi on osattava, tuotteiden hinnat on laskettava oikein. Opin 1990-luvun laman vietyä meiltä kaiken, että tyhjän saa pyytämättäkin.

Kalaneuvos-tuotanto-fileointi-netti

Kalaneuvos Oy työllistää Sastamalan tehtaalla noin 110 työntekijää. – Laajennuksen jälkeen tarvitsemme
parikymmentä henkeä lisää, Veijo Hukkanen arvioi. Kuva Kalaneuvos

Kapuloita kalankasvatusrattaissa

Raaka-aineen riittävyys on Hukkasen mukaan kalanjalostusbisneksen suurin pullonkaula.
– Meillä on yli 30 kasvatuslaitosta Suomessa ja Ruotsissa, ja olemme valmiit perustamaan uusia, jos viranomaiset vain antavat kasvatuslupia. ELY-keskukset eivät ole olleet myötämielisiä, vaikka kalankasvatusmenetelmät ovat kehittyneet rajusti, Veijo Hukkanen sanoo.
Hän muistuttaa, että ravinnepäästöt eivät kuormita vesistöjä kuten takavuosina. Tästä huolimatta myös Ruotsissa lupia myönnetään nihkeästi ja jo saatuja perutaan.
– Siellä kalankasvatus on nyt lopetettava yhdellä alueella, mikä tietää meille seitsemän miljoonan euron tappiota.
Nordic Fish Oy onkin kiinnostunut kalankasvattamotoiminnan laajentamisesta Suomen ja Ruotsin ulkopuolelle. Paikkoja on jo käyty katsomassa, mutta niiden sijaintia Hukkanen ei vielä paljasta.

Tiivis perheyritys

Hukkasten kalabisnestä pyörittää koko kymmenhenkinen perhe.

Nordic Fish Oy:n omistavat Veijo ja Ulpu Hukkanen sekä heidän kahdeksan lastaan. Kalaneuvos Oy:n pääomistaja on Veijo Hukkanen, ja hänen vanhin poikansa Toni Hukkanen omistaa yrityksestä 15 prosentin siivun.

– Lapsista kuusi on tällä hetkellä verokirjoilla Kalaneuvos Oy:n palveluksessa. Nuorin tytär perusti oman yrityksen ja nuorin poika seikkailee Amerikassa, mutta tulee palattuaan tänne töihin.

Hukkasten lapset toimivat Sastamalan tehtaalla varatoimitusjohtajana, talousjohtajana, viestintä- ja markkinointipäällikkönä, lähettämöesimiehenä sekä myynnissä.

– Olemme keskustelleet sukupolvenvaihdoksesta, mutta vaikea tästä on lähteä, kun on terve ja ideoita riittää. Lisäksi kaikilla lapsilla on kädet täynnä töitä omilla osastoillaan, niin minullakin, Veijo Hukkanen miettii.

Hänelle perheyrittäjyys on sopinut mainiosti. Aina löytyy keskustelukumppani ja liiketoimintaa voidaan suunnitella pitkäjännitteisesti.

– Perhe miettii yrityksen tulevaisuutta 25 vuoden päähän, ei kvartaaleittain. Siksi voimme ottaa isojakin riskejä ja tehdä investointeja pitkillä takaisinmaksuajoilla. Meille kaikille on selvää, että teemme tätä hommaa koko perheen hyväksi.

Teksti Jenni Satola

Kalaneuvos Oy & Nordic Fish Oy

Nelio lila Hukkasen perheen kalanjalostus- ja kalankasvatusyritykset

Nelio lila liiketoiminta aloitettu Kalaliike V. Hukkanen -nimellä vuonna 1975

Nelio lila liikevaihto 84 miljoonaa euroa (2015), 105 miljoonaa euroa (2016), 130 miljoonaa euroa (2017, arvio)

Nelio lila nettotulos kasvanut kolmessa vuodessa parista miljoonasta 15 miljoonaan euroon (2017)

Nelio lila henkilökuntaa Suomessa ja Ruotsissa yhteensä noin 230

Nelio lila viennin arvo noin 9 miljoonaa euroa vuonna 2016, tämän vuoden arvio 14 miljoonaa euroa

Nelio lila Valtakunnallinen vuoden yrittäjäpalkinto 2016.