Rakentaminen supistuu kolmatta vuotta peräkkäin

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin 200 miljoonan euron investointipäätös uusien sairaalarakennusten tekemiseksi oli Pirkanmaan rakentajille iso hyvä uutinen. Vuonna 2015 alkava hanke tietää noin 3200 henkilötyövuotta.

Sairaalainvestointi on Rakennusteollisuus ry:n Sisä-Suomen ja Pohjanmaan alueen aluepäällikön Jari Lehtosen mukaan tärkeä myönteinen signaali tilanteessa, jossa rakentamisen kokonaismäärä supistuu nyt kolmatta vuotta peräkkäin. Ensi vuodeksi Rakennusteollisuus ennakoi plusmiinusnollakeliä, 0−1 prosentin laskua kokonaistuotantoon.
− Keskimäärin miljoonan rakennusinvestointi tuo työtä noin 16 henkilötyövuotta rakentamisen aikana. Investoinnin hyöty ei kuitenkaan pysähdy tähän, vaan kertaantuu esimerkiksi uusissa tiloissa tuottavuuden kasvuna ja uusina liiketoimintamahdollisuuksina. Kun rakentaminen supistuu, tietyllä viiveellä se hiivuttaa myös muuta kehitystä, Lehtonen perustelee.
Uudisrakentaminen on Pirkanmaalla nyt 2009 taantuman tasolla.
− Uudisrakentamisen aloituskuutiot laskevat tänä vuonna selvästi alle kolmen miljoonan. Onneksi korjausrakentaminen jatkaa tasaista parin prosentin kasvuaan.
Pirkanmaalla ennakoidaan aloitettavan tänä vuonna 2500 uuden asunnon rakentaminen. Se on yli 10 prosenttia viime vuotta vähemmän.
− Se jää paljon Pirkanmaan rakennemallin ja MAL-sopimuksen tavoitteesta, joka on yli 3 100 asuntoa. Voisi vetää johtopäätöksen, että kyseessä on taantuva seutu eikä kehittyvä kasvukeskus. Ensi vuodelle odotetaan lievää nousua. Sen mahdollistaa vain riittävä markkinat huomioiva tontti- ja asuntotarjonta. Toivon päättäjiltä kasvun mahdollistavia päätöksiä sekä kaavoitus- ja lupa-asioissa nopeampaa ja sujuvampaa toimintaa Tampereella.
Pientalopuolella nähdään niin valtakunnallisesti kuin Pirkanmaallakin tilastohistorian matalin taso. Tänä vuonna maakunnassa tehdään noin 600 omakotitaloa. Vuosikymmen sitten luku oli 1500.Investoinnit liike-, toimisto- ja teollisuustiloihin ovat vähissä, joskin toimitilapuolella rakennuslupia on haettu nyt hieman viime vuosia enemmän.
Kun yksityisellä puolella on hiljaista, julkisen puolen rakennushankkeita on vireillä edelleen kohtalaisesti. Rakentamisen arvosta julkisen puolen osuus on ollut pitkään noin kymmenen prosenttia, ja nyt luku on jopa hieman enemmän.
− Tässä tulee konkreettisesti esiin julkisen sektorin hankkeiden elvyttävä vaikutus. Nämä investoinnit osuvat nyt oikeaan hetkeen.
− Talvi on rakentajille tiukka. Vuoden 2009 tilanteeseen verrattuna hyvää on se, ettei tilanne ole tullut yhtäkkiä, vaan yritykset ovat ehtineet reagoimaan. Joitakin varovaisen positiivisia impulssejakin on näkynyt. Odotusarvoa Tampereella on paljon suunnitteilla olevissa isoissa hankkeissa.
Pirkanmaan sairaanhoitopiirin 200 miljoonan euron investointipäätös oli iso hyvä uutinen. Taysin etupihalle rakennetaan kolme uudisrakennusta ja maanalainen pysäköintihalli. Rakennustyöt pyritään aloittamaan vuoden 2015 aikana. Projektijohtourakoitsijaksi on valittu SRV Rakennus Oy.

Tays-ilmakuva-rakentaminenIlmakuva: Lentokuva Vallas Oy, havainnekuva: Työyhteenliittymä Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy ja UKI Arkkitehdit Oy


Tornihotelli, hyvää rakentamista

Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto on myöntänyt vuoden 2014 Hyvän rakentamisen palkinnon Tampereen Tornihotellille. Kunniamaininnoilla palkittiin Lielahtikeskus ja Asunto Oy Tampereen Pohjolankatu 18–20.
Teksti Aila Välikoski