Haussa asumisen uudet avaukset

Tampereen Vuorekseen alkaa nousta Suomen ensimmäinen ryhmärakennettava omakotialue, Vuoreksen Kuutiot. Se edustaa asumisen kehittämisen suuntaa, kuten myös sekin, että kerrostaloasumiseen aletaan suunnitella nykyistä enemmän omakotitalomaisia piirteitä.


Yhä useampi asuu kaupungissa ja kerrostalossa, silti toive on asua pientalossa.

– Kun vuonna 2010 suomalaisilta kysyttiin, vain 24 prosenttia halusi asua kerrostalossa, ja kun vuonna 2015 mieleistä asumismuotoa kysyttiin 8–29-vuotiailta, vain 20 prosenttia halusi asua kerrostalossa. Voi tietysti miettiä, toivoivatko vastaajat pientaloasumista vai arvostavatko asumisen laadullisia ominaisuuksia, jotka liitetään pientaloasumiseen, kuten itsemääräämisoikeutta, luontoyhteyttä, elämyksellisyyttä tai sitä, että asunto avautuu useampaan ilmansuuntaan, pohti arkkitehti ja TTY:n tohtorikoulutettava Sini Saarimaa Safan järjestämässä Kaupunkiasumisen uudet tuulet -seminaarissa Tampereella.

Hän huomautti, että jos halutaan kehittää suomalaista asumista, pitää kehittää kerrostaloasumista.

– Silloin on pyristeltävä eroon kerrostalotypologioista ja termeistäkin. Mehän puhumme omakotitalosta mutta kerrostaloasunnosta. Voisimmeko puhua kerrostalon tilalla monikotitalosta? Ja koska suomalaiset arvostavat pihaa, voitaisiinko kerrostaloihin suunnitella asuntokohtaisia ulkotiloja? Tärkeitä olisivat myös esimerkiksi asunnon muunneltavuus, monikäyttöisyys ja monipuolinen kalustettavuus.

Asuntoa laajempia asumiseen liitettyjä uusia teemoja ovat muun muassa yhteisöllinen asuminen, monisukupolvisuus, elinkaariasuminen, ryhmärakentaminen, osuuskuntarakentaminen, kerros- ja pientalojen välisen eron kaventaminen sekä taiteen tuominen osaksi asuinaluetta. Tampereella on menossa useita kehittämishankkeita eri puolilla kaupunkia, esimerkiksi Suomen ensimmäinen ryhmärakennettava omakotialue Vuorekseen.

Kerrostaloasumiseen puolestaan haetaan innovaatioita, hyvää hinta-laatusuhdetta ja yhä enemmän vaikutusmahdollisuuksia asukkaille.

Helsingin Kehittyvä kerrostalo -ohjelman koordinaattori, suunnittelija Riikka Karjalainen kertoi seminaarissa Helsingin kokemuksia jo vuonna 2009 alkaneesta, kerrostaloasumisen monipuolisuutta ja vetovoimaa lisäämään pyrkivästä hankkeesta.

– Projekteja on ollut noin 30, niistä valmistuneita on 10. Teemoja ovat olleet asuntosuunnittelu, yhteisöllisyys, energiatehokkuus, pysäköintiratkaisut, rakentamis- ja toteuttamistavat. Uusimpia teemoja ovat asukaslähtöisyys, urbaanit lapsiperheet -hanke, ryhmävuokrauskonsepti ja kohtuuhintaisuus. Jatkosta voi sanoa sen verran, että asukas on pidettävä entistä kirkkaammin mielessä ja nostettava keskiöön.

Kuutiot-juttuun

Vuorekseen alkaa nousta Suomen laajin ryhmärakennuttamishankkeena toteutettava omakotitaloalue, Vuoreksen Kuutiot,
kaikkiaan 21 omakotitaloa. Rakennuttajana toimii rakennusliikkeen sijaan joukko yksityisiä ihmisiä. Asukkaat pääsevät alusta
asti vaikuttamaan tulevan kotinsa yksityiskohtiin. Kustannusten läpinäkyvyys tuo säästöjä. Kuutiot-hankkeen ekopuutalot
on suunnittelut arkkitehti Janne Kantee. Havainnekuva alueesta Insinööritoimisto LaRa / Honkatalot