Ei säästämällä vaan myymällä lisää

Javasko Oy:n tuoreella toimitusjohtajalla Pekka Kääriäisellä on selvä käsitys siitä, millä keinoin yritys menestyy: täytyy saada ja tehdä enemmän töitä. – Ei bisnes lähde lentoon säästämällä vaan myymällä.

Viime vuosi meni Javaskolla kohtuuhyvin, teknologiateollisuuden alihankintakonepaja teki plussatuloksen ja liikevaihto nousi 13,4 miljoonasta 19,1 miljoonaan yhden uuden asiakkaan ansiosta.

– Alihankintakoneistuksessa on jonkin verran valoa näkyvissä ja tarjouspyyntöjä liikkuu kohtuullisesti. Mutta kyllä 2010-luku on ollut lähinnä selviytymistaistelua.

Investoinnit ovat elinehto...

Pekka Kääriäinen sanoo, että heti kun tilanne sallii, rahaa laitetaan investointeihin.

– Koneiden ja laitteiden täytyy olla huippua, jos haluaa pysyä kilpailussa mukana. Investointeja on tehtävä ja ne on tehtävä ajoissa.
Javaskossa uusi laiteinvestointi kustantaa satojatuhansia ellei miljoonia euroja. Tuorein iso hankinta on hitsausrobottiasema.

– Se on meidän vastauksemme ulkomailta tulevaan halvempaan tuotantoon. Se on väsymätön ja tekee tasaista laatua, se on myös ohjelmoitavissa erilaisiin töihin. Sen tarkoitus ei ole siirrellä tavaraa paikasta toiseen, vaan saada prosessista kaikki hukka pois. Ykköstavoite nyt on saada robotti täyteen töitä.

Hukan minimointiin liittyy myös Javaskon tuotannossa menossa oleva Lean-kehitysprojekti. Sitä on tarkoitus myöhemmin laajentaa koko taloon.

– Tarkastelemme muun muassa, kuinka pitkä on pumpun läpimenoaika ’ioneista’ valmiiksi tuotteeksi verrattuna siihen, kuinka kauan sitä nyt todella tehdään. Suhdeluku on aika murheellinen, tekemiseen liittyvää hukka-aikaa pitää saada lyhennettyä.
Kun pumpun läpimenoaika saadaan vaikka 55 minuutista 45 minuuttiin, työvoimaa voidaan siirtää muihin töihin ja kalliimpaa vuorotyötä voidaan tehdä aikaisempaa pienemmällä porukalla.

Myös vienti on kehittämisen listalla. Javaskolla ei ole ollut omaa suoraa vientiä, mutta uusi toimitusjohtaja on nyt virittänyt täkyjä ja kontakteja. Ensimmäinen kohde on Ruotsi, konepajateollisuudelle iso markkina, joka ulkoistaa paljon tuotantoa.

– Olennaista meille ei ole vienti sinänsä, vaan se, että pystymme laajentamaan asiakaskuntaa. Suomessakin on vaikka kuinka paljon mahdollisuuksia.

... niin kuin aidot joustotkin

Javasko on monipuolinen konepaja, jonka parhaat myyntivaltit toimitusjohtajan mukaan ovat laadukkuus ja toimitusten oikea-aikaisuus. Niissä ei saa epäonnistua ja niitä kehitetään jatkuvasti – on pakkokin, koska asiakkaan edellyttämät toimitusajat lyhenevät koko ajan.

– Jotta kapasiteetin, resurssien ja töiden tasapainon saisi toimimaan, täytyisi olla aikamoinen jonglööri. Siksi tarvittaisiin aitoja työajan joustoja.

Kääriäinen toivoisi työaikojen joustavan lomautusten ja toisaalta ylitöiden vaihtoehtona. Hän korostaa, että joustojen olisi tärkeää olla sekä työntekijän että työnantajan etu.

– Kun on töitä, tehdään ne pois. Kun ei ole, ollaan vapaalla. Mutta miinukselle ei haluttaisi joustaa, se on todella vaikeaa. Tuntuu, että työntekijän kannalta ei ole selkeää syytä, miksi hän haluaisi olla joustava. Esimerkiksi pekkasvapaiden vuoksi vapaatakin on jo niin paljon, että välttämättä vapaakaan ei innosta joustamaan. Haluamme kuitenkin yrittää kehittää aitoja työajan joustoja, sillä ne ovat meille kohtalon kysymys.

Javasko Oy

Nelio lila  raskaan ja keskiraskaan teknologiateollisuuden alihankintakonepaja

Nelio lila koneistus ja Sulzerin pumpputehdas Mäntässä, hitsaamo ja kokoonpano Vilppulassa

Nelio lila perustettu vuonna 1985; Ahlström Osakeyhtiön Mäntän pumpputehtaan levyjen hitsausosasto ja muutama työstökone siirtyivät Javaskolle

Nelio lila 2004 Finn-Powerin Vilppulan tehtaan hitsaus- ja koneistusosasto siirtyi Javaskolle

Nelio lila 2010 Sulzer Pumps Finland Oy:n Mäntän pumpputehtaan toiminnot siirtyivät osaksi Javaskon liiketoimintaa

Nelio lila työntekijöitä 150

Nelio lila  liikevaihto 19,1 miljoonaa euroa (2015)

Nelio lila viimeisin investointi hitsausrobottiasema suurten kappaleiden hitsaukseen vuonna 2012.

Toimitusjohtajan visio: ”Viisi prosenttia viivan alle.”


Javasko hitsausrobotti 600


Hitsausrobotti on Javaskon vastaus ulkomailta tulevaan halvempaan tuotantoon. Kuva Javasko


Javasko pekka kaariainen ja rauta

Ei mitään tuulen vietävää bisnestä, sanoo toimitusjohtaja Pekka Kääriäinen. Järeimmät Javaskon koneistamat tuotteet painavat 5000–15 000 kiloa. Kuva Annikaisa Knuutila

Etusivulla: Javasko tähtää alihankinnassa järjestelmätoimittajaksi. – Nykyään ne, joilla on jokin tuote, kone tai laite, eivät halua tekemistä, vaan keskittyvät bisneksessä prosessiosaamiseen. Meillä tekeminen on osaamista, sanoo toimitusjohtaja Pekka Kääriäinen. Levyseppähitsaajan ja koneistajan paikkoja on Javaskossa aina auki, työntekijöitä on saatu Puolasta ja Kiinasta. Koneistuskeskuksen äärellä koneistaja Tytti Sausvaara. Kuva Annikaisa Knuutila


Nelio lila Pekka Kääriäinen aloitti viime lokakuussa Javaskon toimitusjohtajana. Työkokemusta hänellä on Tampella Industrialin ja Tamglass Engineeringin palveluksesta. Yrittäjäksi hän ryhtyi vuonna 1999 perustettuaan Orivedelle KMM-Invest Oy:n. Siitä tuli Oriveden Ohutlevytekniikka Oy, kun Kääriäinen myi sen työntekijöille. Vuonna 2006 Kääriäinen perusti Patricomp Oy:n Jämsään, sen osti 2015 espanjalainen Aerometallic vuonna 2015.