Seuraavat 100 vuotta

Kauppakamarijärjestö Suomessa juhlii isänmaamme tapaan jo 100-vuotista taivaltaan ja ensi vuonna koittaa myös Tampereen kauppakamarin vuoro.


Elämme elinkeinojen parissa ja käytännön elämässä kuluneen ja tulevan vuosisadan käännekohtaa muutenkin kuin vain kuvainnollisesti. 2010-luku on tehnyt maailmasta digitaalisen. Internet of Things oli vielä muutama vuosi sitten suuri tulevaisuuden juttu, joka oli tuttu joillekin ja relevantti harvoille. Jo nyt IoT-sensoreita ja antenneja löytyy lähes kaikista uusista tuotteista ja asia on arkipäiväistynyt. Teknologinen murros jalostaa joitakin asioita, toiset se mullistaa täysin. Murros hämmentää, mutta auttaa myös näkemään, mikä on pysyvää.

Ihminen valmistaa koneita ja laitteita nyt ja tulevaisuudessa, ja valmistusprosessi edellyttää mineraaleja. Suomen maaperän rikkauksiin kuuluvat esimerkiksi rautamalmi ja kupari sekä litium, jolle kehittyvä akkuteknologia muodostaa valtavan tulevaisuuden kysynnän. Tamperelaiset yritykset ovat onneksemme globaalilla aallonharjalla porauslaiteteknologiassa.

Ihminen tarvitsee nyt ja tulevaisuudessa omat rakennusaineensa. Maatalouden rinnalle syntyy massatuotantoa keinoälyn ja geeniteknologian kautta. Uskallan kuitenkin ennustaa, että orgaanisen ravinnon kysyntä ei seuraavan vuosisadan aikana laske, päinvastoin. Elintarvikkeet on muiden hyödykkeiden tapaan myös pakattava. Asetelma takaa, että älykkäitä maatalous- ja metsäkoneita tarvitaan, mikä sopii erinomaisesti monelle pirkanmaalaiselle yritykselle.

Ihminen elää yhä vanhemmaksi. Siten tarvitaan yhä monimuotoisempaa terveysteknologiaa. Niin ikään lääketieteellinen tutkimus ottaa jatkuvasti harppauksia eteenpäin ja avaa uusia mahdollisuuksia ihmiskunnalle. Tampereella, erityisesti TAYS:n keskittymässä, tehdään maailmanluokan tutkimusta ja teknologiakehitystä.

Teknologisen murroksen keskiössä on luonnollisesti ICT- ja ohjelmointiosaaminen. Onneksemme samat ihmiset, jotka rakensivat hetki sitten maailman 6. arvokkaimman tuotemerkin, halusivat jäädä Tampereen seudulle varmistaen huippuosaamisen pysyvyyden. Pysyvyys ei rajoitu edellä mainituille aloille. Esimerkiksi Lempäälän kemiajätin Kiillon visio kestävästä paikallisesta valmistuksesta ulottuu aina vuoteen 2080.

Ihmiset tarvitsevat kohtauspaikkoja. Alihankintamessut täyttivät jälleen kerran kaupungin. Saksan teollisilla suurmessuilla yritykset saattavat maksaa jopa yli sata miljoonaa messuproduktiostaan. Miksi? Jotta he saavat kohdata yhteistyökumppaninsa, nykyiset asiakkaat ja tulevat asiakkaat kasvotusten. Miksi? Koska luottamus laskee aina kustannuksia liike-elämässä.

Kohtauspaikoissa ja luottamuksessa on kauppakamarin kiistämätön lisäarvo nyt ja tulevaisuudessa. Kaikissa menestyvissä yrityksissä ymmärretään erittäin hyvin, kuinka olennaista on pitää oma tuote ja osaaminen ajan tasalla. Yrityksemme eivät pelkästään pysy maailman menossa mukana, vaan myös muokkaavat sitä. Kauppakamarin tehtävänä on rakentaa niille luottamuksen ympäristöä.

Harri Ojala

asiamies

Tampereen kauppakamari