Päätöksiä on tehtävä yrittäjyys- ja kilpailukykylasit päässä

Hallitusohjelman on oltava mahdollistaja, ei poissulkeva tympeä listaus.

Pirkanmaa tarvitsee raskaan salkun ministerin seuraavan hallituksen TEM:n tai VM:n tuoliin. Se olisi pirkanmaalaisen profiilin nosto. Päätöksiä on tehtävä yrittäjyys- ja kilpailukykylasit päässä. Elinkeinoelämä ei pärjää pääkaupunkiseutukeskeisesti, vaan eri alueiden osaaminen ja voimavarat on hyödynnettävä.

Hallituksen on keskityttävä viennin edellytyksiin. Pirkanmaa on ollut Suomen viennin vetureita, mutta nyt koneemme yskii rakennemuutoksessa. Uudistumisessa olemme jälkijunassa, mistä kertoo Pirkanmaalla 15,9 prosenttiin kivunnut työttömyysaste ja nollan tuntumassa pyörivät talouskasvuennusteet.

Suomeen on saatava 200 000 uutta työpaikkaa, Pirkanmaalle 20 000. Puolet voi syntyä biotalouteen ja cleantechiin. Perinteisen kuuloisessa teknologiateollisuudessa on mahdollisuus toiseen puoleen. Koneenrakennus ja teollinen internet kohtaavat digiajassa. Elintarviketeollisuudella on myös merkittäviä mahdollisuuksia, kun uskallamme panostaa siihen.

Laadukas ja saavutettava koulutus ympäri maakunnan varmistaa yritystemme tärkeimmän menestystekijän – osaamisen. Suunniteltu kolmen korkeakoulun kimppa Tampereella on hieno avaus. Se olisi vahva toimija, joka toisi potkua innovaatioympäristöön ja kansainvälistymiseen sekä kohentaisi rahoituspohjaa.

Kilpailukyky on Suomelle tiukka petrauksen paikka. Tampereellekin valmistuu jätteenpolttolaitos saksalaisella tekniikalla ja puolalaisella työvoimalla. Varmasti osaisimme itsekin tämän ja monta muuta. Pullonkaulana on työn hinta. Kalliiksi käy sekin, jos työtä ei löydy tekijöille. Asioiden tolan parantamiseksi Keskusta on esittänyt laajaa yhteiskuntasopimusta.

Yritykset tarvitsevat riskirahoitusta. Laiskan rahan on liikuttava. Keskusta on esittänyt kasvurahastoa. Uskon, että ilman yritystukiviidakkoa pärjätään, kun rahoituskanavat, kuten vientiluottojärjestelmä, ovat kunnossa ja kansainvälisesti kilpailukykyisiä. Verotuksella voimme kannustaa yrityksiä investoimaan.

Allekirjoitan kauppakamarin tavoitteen sääntelyn keventämisestä. Sen on oltava seuraavan hallituksen ykkösasioita. Keskusta avasi normien purkutalkoot viime vuonna 101 ehdotuksella. Tarvitsemme muutosta myös kansainvälisten investointien houkuttelemiseksi.

Yrittäjyyden ja työllistämisen edellytyksiä vahvistetaan pitkäjänteisellä poliittisella päätöksenteolla. Ilmassa tuntuu leijuvan yhteisnäkemys muutoksen suunnasta. Rattiin on tartuttava ja lähdettävä liikkeelle käytännössä. Keskusta on puheenjohtaja Juha Sipilän johdolla valmis.

On löydyttävä luottamusta, jotta hallitusohjelmaan saadaan strategisempia ja väljempiä linjauksia. Ei se ole yhteistyötä, jos joutuu pelkäämään, että kaveri potkaisee polveen. Nopeasti muuttuvat tilanteet vaativat ainakin yhtä nopeita reaktioita. Hallitusohjelman on oltava mahdollistaja, ei poissulkeva tympeä listaus.

Vaalikamppailu on tiukka, mutta yhteistyöhön on pystyttävä myöhemmin hallituspuolueiden kesken. Riitely tulee kalliiksi. Se on nähty. Yhteistyökyvyllä sekä johtajuudella Suomi ja Pirkanmaa saadaan kuntoon.


Arto-PirttilahtiArto Pirttilahti
kansanedustaja, eduskuntavaaliehdokas
Keskusta