Virroilla viritetään biovirtaa

Virtain kaupunginjohtaja Vesa Haapamäki arvioi kaupunkinsa yritysten tilaa kohtuulliseksi. Yritysrakenne on monipuolinen ja uudistuu koko ajan. Virroille on tänä vuonna syntynyt 15 uutta yritystä.

– Eli ei maailma pysähtynyt ole. Kuten eräs yrittäjä asian muotoili: tuloksen aikaan saamiseksi on vain tehtävä entistä enemmän töitä.
Kaupungin uusi avaus on keskittyminen biotalouden kehittämiseen. Työnimenä on Biovirrat.
– Olemme vaihtaneet lämmöntuotantoratkaisuja kaupungin kiinteistöissä ja rakentaneet uuden kaukolämpölaitoksen. Uutta päiväkotia tehdään hirrestä. Menossa ovat yhteismetsäselvitys, jätevesiprojekti ja muitakin vesistöä kunnostavia hankkeita. Kestävän kehityksen hengessä haluamme hyödyntää alueen vahvuuksia ja muun muassa kotimaisia polttoaineita.

Juhannuskaupungissa on tilaa

Virtain yhtenä vahvuutena kaupunginjohtaja pitää logistista sijaintia: Virrat on hyvien kulkuyhteyksien äärellä, Tampere-Seinäjoki-Jyväskylä-kolmion keskiössä ja kolmen maakunnan risteyskohdassa.
– Olemme kaavoittaneet aktiivisesti viime vuosina ja valjastaneet teiden varsia yritysten ja elinkeinoelämän tarpeita ajatellen. Investoijina yritykset ovat nyt varovaisia, mutta keskusteluja kuitenkin käydään koko ajan.
Vahvuuksina Haapamäki pitää myös toimintakustannusten edullisuutta sekä työvoiman pysyvyyttä.
– Meillä on omaa ammatillista toisen asteen koulutusta sekä kumppanuussopimus Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa. Sen ansiosta kaupungissa on korkeakouluasiamies, joka toimii linkkinä yritysten ja ammattikorkeakoulun väillä.
Virtain vahvuuksia ovat myös kesäasukkaat, jotka parhaimmillaan kaksinkertaistavat kunnan asukasmäärän. Kesäasuntoja on 2 600. Virrat on myös rekisteröinyt tavaramerkikseen olla Suomen juhannuskaupunki. Nuorten mielessä Virrat pitää toiminnallisesti ja matkailullisesti tärkeä nuorisokeskus Marttinen. Se kirjaa vuosittain noin 30 000 käyttäjäpäivää, kun erilaisia leirejä pidetään nuorille eri puolilta Suomea.
Vesa-haapamaki-yhteistyota-virrat-tekee-sote-ja-tietohallintopalveluissa-ruoveden-kanssaYhteistyötä Virrat tekee sote- ja tietohallintopalveluissa Ruoveden kanssa, kunnilla on myös yhteinen musiikkiopisto. – Tuore avaus on Juupajoen, Mänttä-Vilppulan ja Ruoveden kanssa aloitettu selvitys yhteisen seutulukion perustamiseksi, kaupunginjohtaja Vesa Haapamäki kertoo.
Kuva Riikka Tallila

VISIO 2030

Lainat lilaVirrat tarjoaa luonnon- ja rannanläheistä asumista, sillä on selkeä kotiseutuidentiteetti ja alueen vahvuuksiin perustuva teollisuus. Se hyödyntää uusia kustannustehokkaita toimintamalleja palveluissaan. 

Kaupunginjohtaja Vesa HaapamäkiMitä ihmettä

Huutomerkki lilaUudistetaan silmät kiinni!
– Ei tämä tietenkään yksin Virtoja koske, mutta ihmetellä täytyy sote-lakiehdotusta. Nyt ollaan säätämässä lakia, joka muuttaa sote-palvelujen järjestämistä ja tuotantoa ja joka koskee 60 prosenttia kunnan budjetista. Mutta uudistusta tehdään silmät kiinni. Miten oikeasti on mahdollista tehdä uudistuksia, jos ei ole käsitystä siitä, mitkä niiden vaikutukset ovat? kysyy Virtain kaupunginjohtaja Vesa Haapamäki.VIRRAT

Nelio lila Kaupungiksi 1977

Nelio lila Asukkaita 7250
Nelio lila Työpaikat: maa-, metsä- ja kalatalous 12,6 %, teollisuus ja rakennustoiminta 29 %, palvelut 56 %.

Teksti ja kuva Annikaisa Knuutila

Mitä kuuluu Virrat?

Lue lisää:
Nyt on hyvä aika investoida
Yhteistyötä ja maalaisjärkeä