Virranjakaja maailmalta maakuntaan

Pikespon uusi toimitusjohtaja Antti Rauhala sanoo, että yrityksen toiminnassa pitää olla riittävä fokus ja kunnolla vauhtia. Hän itse keskittyy nyt jakamaan virtaa pirkanmaalaisten pk-yritysten kasvuun ja kansainvälistymiseen.


Vauhdista puheen ollen Antti Rauhala on liikkuvaa sorttia. Vapaa-aika kuluu telemark-suksilla, surffilaudalla tai maastopyörän päällä ja tähänastinen työelämäkin sujahti matkoilla maailmalla.

Viime vuonna Rauhala jätti työnsä Bronton talousjohtajana ja tänä keväänä hän aloitti pääomasijoitusyhtiö Pikespo Invest Oy Ltd:n toimitusjohtajana ja yrittäjänä. Lisäksi hän on mukana monien yritysten hallituksissa ja osakkaana.

– Nyt oli ihanteellinen hetki. Olen tehnyt 20 vuotta työtä muiden palveluksessa, ja suunnittelin jo nuorena, että puolessa välissä uraa lähden tekemään yrittäjätyyppistä työtä. Kun Bronto syksyllä 2015 myytiin japanilaisille, oli aika toteuttaa tämä suunnitelma. Hetki oli hyvä myös perheen kannalta, koska lapset ovat pieniä. Itselle 15 vuoden reissaaminen maailmalla toi tunteen, että maailma on nähty. Nyt matkustan lähinnä ympäri Pirkanmaata.

Dynamiikkaa ja tilannetajua

Suuri muutos on sekin, että kun aikaisemmin Rauhala johti isoja kansainvälisiä ryhmiä, nyt johdettavana on kahden hengen tiimi ja verkostot – vähemmän henkilöstöjohtamista, enemmän työtä ja vaikuttamista hallitusten ja verkostojen kautta.

– Aikaisemman uran osaamisen kulmakiviä olivat kansainvälistyminen, räätälöity strategia ja sen toimeenpano, suunnitelmallisuus. Niitä tuon uuteenkin työhön. Tuntuu, että erityistä kysyntää pk-yrityksissä on juuri suunnitelmallisuudelle. Se koskee toiminnan fokusointia, sitä, ettei suunta vaihdu jatkuvasti ja että keskitytään siihen mitä osataan. Suunnitelmia pitää olla, vaikka tiedostetaan, että ne muuttuvat matkan varrella.

Rauhala sanoo, että yleensä pk-yrityksellä on hyvä tuote tai palvelu ja energinen johto – ja visioitakin, mutta ne ovat yrittäjän päässä.
– Me autamme kääntämään visiot suunnitelmiksi, sellaisiksi, jotka voi esittää rahoittajalle ja Pikespon hallituksellekin.

Yrityksiä Rauhala haluaa lähestyä dynaamisesti, ilman turhaa byrokratiaa ja jäykkyyksiä.

– Pyrin olemaan yleismies, osaamaan kaikilta alueilta jotain, tuotannostakin. Olen mielelläni mukana siellä, missä tapahtuu. Silloin näkee, mitä kehityskohtia on ja miten itse pystyy kehitystä edistämään.

Rauhala sanoo, että jo Pikespon alkumetreillä hän on oppinut uusia asioita enemmän kuin vuosiin.

– Pk-yrityksissä toimiminen edellyttää tilannetajua, sillä jokainen yritys on omanlaisensa ja vaatii siis omanlaisensa lähestymistavan. Usein myös yrittäjät ovat vahvoja persoonia. Olen luonteeltani diplomaattinen, mutta tarvittaessa osaan olla myös jämäkkä, arvioi Rauhala, reservin kapteeni.

”Poika kotiin”

Pikespo on yksi Suomen vanhimmista pääomasijoitusyhtiöistä. Kera, Sitra ja Tampereen kaupunki perustivat sen vuonna 1984. Viime vuosina Finnvera oli rahaston suuri omistaja ja rahastoa hallinnoi kuopiolainen Canelco Capital Oy. Joulukuussa 2015 pirkanmaalainen sijoittajaryhmä Pirkanmaa Investment Group osti Finnveran 41 prosentin osuuden ja loppukeväästä hallinnointi palautettiin Tampereelle.

Pikespo perustuu vahvasti paikallisten toimijoiden verkostoon: muita omistajia ovat Pirkanmaan alueen osuuspankit, Nordea, Vanaja Capital, Tampereen kaupunki ja vakuutusyhtiöt.

– Oli hienoa saada ”poika kotiin” ja alkaa rakentaa uutta Pikespoa. Tavoite on tuottaa lisäarvoa paikallisille yrityksille ja kiihdyttää alueellista kasvua, vaikuttaa positiivisesti Pirkanmaan elinkeinoelämän ja koko alueen kehittämiseen – toki myös kerryttää tuottoa sijoittajille. Käärimme hihat, olemme lähellä ja saatavilla, kun on tarvetta. Työtä on paljon, mutta pohja on vankka ja hallituksemme erittäin hyvä.

Rauhala huomauttaa, että Pirkanmaa on pääomasijoittajalle mielekäs paikka tehdä työtä: seudulta löytyy hyviä yrityksiä, jotka haluavat kasvaa ja kansainvälistyä.

– Siitä kertoo jo sekin, että jo nyt Pikespon hankevirta on aika vuolas, ja yrityskauppoja tulee jo alkusyksylle.
Aivan elokuun lopussa Pikespo uutisoikin sijoittaneensa päiväkotiyhtiö Ipanalaan.

Rahaa ja hikeä...

Rauhala sanoo Pikespon olevan pitkäjännitteinen, aktiivinen ja konsultatiivinen toimija, vähemmistösijoittaja ja ”kanssayrittäjä”, joka ei tuo yritykseen pelkästään rahaa.

– Tuomme myös hikipääomaa: jaamme omaa osaamistamme, täydennämme yrityksen osaamista ja verkostoja, kehitämme rakenteita ja suunnitelmallisuutta pk-yrityksiin. Hikipääoma on oikeastaan tärkeintä, sillä rahaa saa pankista. Työmme perustuu avoimuuteen ja luottamukseen, ja uskon, että myös paikallisuus on arvo.

Pikespo hakee sijoituskohteikseen toimintansa vakiinnuttaneita, kasvuun tähtääviä pirkanmaalaisia ja kantahämäläisiä pk-yrityksiä, joiden liikevaihto on noin 1–5 miljoonaa euroa.

– Tämä ei ole kovin kilpailtu segmentti pääomasijoittajien keskuudessa, koska yritysten organisaatiot ovat vielä suhteellisen pienet ja yritystä pyöritetään kädet savessa. Tällaisissa yhtiöissä hallitustyöskentely vaatii jopa enemmän työtä, joustavuutta ja tilannetajua kuin suuremmissa, jo yli 10 miljoonaa vaihtavissa yrityksissä. Mutta Pikespo haluaa olla tässä kokoluokassa suunnittelemassa, miettimässä strategioita ja rakentamassa kasvua, josta se itsekin hyötyy.

Sijoituksissa ratkaisee toimiala, tuotto-odotukset, mutta erityisesti tiimi ja yrittäjä.

– Meidän pitää luottaa siihen, että tehdyt suunnitelmat pystytään yrityksessä toteuttamaan. Meidän pitää ymmärtää toimialaa ja uskoa tuotteeseen.

... omaankin kasvuun

Pikespon hankevirrassa on nyt noin 20 yhtiötä.

– Tavoite on käydä vuodessa läpi 30–50 yritystä, saada tarkempaan neuvotteluun 4–8 ja sijoittaa 2–4 yritykseen. Portfolioon haluamme saada noin kymmenen aktiivisesti hoidettavaa sijoitusta. Tavoite on sijoittaa 4–6 vuodeksi, mutta koska olemme oy-muotoinen sijoitusrahasto, voimme tarvittaessa olla mukana pidempäänkin.

Tällä hetkellä Pikespo on noin 10 miljoonan euron rahasto.

– Lähivuosien aikana haetaan toimintaan merkittävää lisärahoitusta kasvun tukemiseksi. Sitä tarvitaan, jotta pystymme menemään isommilla panostuksilla mukaan yrityksiin. Uskon vahvasti Pikespon sekä Pirkanmaan ja sen pk-yritysten tulevaisuuteen – kunhan uskalletaan rohkeasti lähteä maailmalle.

Antti Rauhala

Nelio lila 1973 syntyy Helsingissä
Nelio lila 1993 ylioppilaaksi Tampereen Lyseon lukiosta
Nelio lila 1997 kauppatieteen maisteriksi Helsingin kauppakorkeakoulusta

Ura

Nelio lila 1997–2001 kontrolleri ja projektipäällikkö, UPM Raflatac
Nelio lila 2002–2012 operaatio- ja talousjohtaja, UPM RFID (myöhemmin Smartrac)

”UPM RFID oli hieno oppimisprosessi, ”käytännön-MBA”, kun uusi liiketoiminta kasvatettiin nollasta usean kymmenen miljoonan euron kansainväliseksi bisnekseksi. Siinä näki yrityksen koko elinkaaren startupista kasvuun ja yrityksen myyntiin saakka.”

Nelio lila 2013–2015 talous- ja varatoimitusjohtaja, Bronto Skylift
Nelio lila 2016 – toimitusjohtaja, Pikespo Invest Oy Ltd; yrittäjä

Hallitusjäsenyyksiä


Rafsec Oy (2003–2006), OAC Finland Oy (hpj 2012–), Smartrac Finland Oy (2012–2013), Bronto Skylift Ab (2013–2015, NWater Oy (2012–2013), Wellness Warehouse Engine Oy (hpj 2015–), Pikespo Invest Oy Ltd (2016), Homeros Oy (hpj 2016– ), Lemtapes Oy (hpj 2016–), Satron Instruments Oy (2016–), Enermix Oy (2016–)

Perhe
Vaimo ja kaksi lasta, koti Pispalassa.

”Vaimoni etsii tutkijatohtorina hoitokeinoja eturauhassyövän parantamiseen, poikani aloitti esikoulun elokuussa ja tyttäreni puuhastelee päiväkodissa. Tampere on hieno paikka asua.”

Harrastukset

Liikunta; intohimona talvisin telemark-hiihto ja kesäisin surffaus ja maastopyöräily. Lasten kanssa touhuaminen.

Motto

Otetaan laskelmoituja riskejä, vauhtia pitää olla ja joskus vauhti korjaa virheet.

Mistä saat virtaa?


”Yhdessä suunnitelmien tekemisestä ja niissä onnistumisista. Työni energisten yrittäjien kanssa motivoi. Totta kai myös vapaa-ajasta perheen kanssa, harrastuksista ja luonnossa liikkumisesta
.”

Teksti Annikaisa Knuutila Kuvat Olli-Pekka Latvala


Antti-Rauhala-netti

Antti Rauhalan työajasta kolmannes kuluu uusien sijoituskohteiden etsintään, kaksi kolmasosaa Pikespon kohdeyrityksissä niiden kehittämiseen.


Antti-Rauhala-juttuun pien-netti


Kuka tekee työt? No, Kuka-tuotantorobotti. Antti Rauhala on ulkoilu- ja urheiluvälineiden valmistajan ja maahantuojan OAC Finlandin hallituksen puheenjohtaja ja osakas. – Näkymät ovat erittäin hyvät, ja tavoite on kasvaa reippaasti. Sen mahdollistavat rohkeat investoinnit tuotannon automatisointiin sekä innovatiivisiin uusiin tuotteisiin, kuten karvapohjasuksiin.


Lue Pikespon paluusta Pirkanmaalle myös Pekka Tammelan haastattelu täältä: www.tampereenkauppakamarilehti.fi/kauppakamarilehti/kasvun-kierretta-pirkanmaan-yrityksiin-263