”Tehdasympäristössä olen kuin kotonani”

Ansioluettelon päivittäminen puutarhanhoidolla muutti Sari Rämön uranäkymät. Ensi helmikuussa hän aloittaa Kekkilä-konsernin toimitusjohtajana.

Kun headhunter otti yhteyttä Rämöön viime kesänä, tämä ei aluksi tiennyt, mistä yrityksestä oli kyse. Vasta tapaamisessa kävi ilmi, että nyt puhutaan puutarhatuotteisiin ja kasvualustoihin erikoistuneesta Kekkilästä. 
DS Smithin pakkausliiketoimintaa Suomessa johtavalle Rämölle tämä ei tuottanut ongelmaa.
– Ajattelin, että kuulostaapa kiinnostavalta. Aina kun olen vaihtanut työpaikkaa, olen vaihtanut myös toimialaa. Mutta täytyy kyllä myöntää, että siinä tilanteessa cv-päivitys tuntui suorastaan johdatukselta, hän naurahtaa.
Brittiläinen pörssiyhtiö DS Smith on kierrätettävien pakkausten markkinajohtaja Euroopassa. Tampereen Lielahden tehtaan lisäksi liiketoimintaa on Suomessa viidellä paikkakunnalla. Yhtiö osti pakkausliiketoiminnan ruotsalaiselta SCA-konsernilta vuonna 2012.
– Yrityskaupoista on kulunut tarpeeksi aikaa, ja toiminta rullaa. Seuraajani ei joudu johtamaan kriisiä, joten ajankohta johtajavaihdokselle on sopiva, Lielahden tehtaalla asemapaikkaansa pitävä Rämö sanoo tyytyväisenä.

Aaltopahvi vaihtuu pian multaan

Perehtyminen uusiin tehtäviin on aloitettu.
– Odotan jo kovasti, että pääsisin tutustumaan uusiin ihmisiin ja uuteen työhöni. Siihen asti työtahti on erittäin kireä, kun valmistelen johtajanvaihdosta. Onneksi ikä auttaa tässä asiassa. Olen opetellut päättämään, milloin työ on tehty riittävän hyvin. Tämä on tärkeä taito, sillä luonteessani on perfektionistin vikaa.
Nykyinen ja uusi työnantaja poikkeavat toisistaan melkoisesti. DS Smith on globaali konserni, Kekkilän juuret ulottuvat syvälle suomalaiseen maaperään, multaan ja turpeeseen.
– Nykyinen tehtäväni on myydä tyhjiä pahvilaatikoita, Rämö sanoo leikillisesti.
– DS Smithiä ei tunneta Suomessa yleisesti, sillä olemme b-to-b-yritys, joka toimii asiakkaansa taustalla auttaen sitä menestymään. Kekkilä puolestaan tekee näkyvästi bisnestä sekä yrityksille että kuluttajille. Toimin aiemmin urallani kuluttajamarkkinoinnissa, ja nyt saan tehdä sinne miellyttävän paluun.
DS Smith tukee tuotteillaan asiakkaansa brändiä. Kekkilä on itse vahva brändi, ehkä yksi Suomen parhaista. Rämö sanoo kokevansa brändistä huolehtimisen vaativana ja kiehtovana tehtävänä. Se tuo mukanaan myös uutta opittavaa.
– Toki minulla on ajatuksia, mitä Kekkilä ehkä on muutaman vuoden kuluttua, mutta jääköön ne salaisuudeksi siihen asti kun palkkanauhassani lukee Kekkilä. Pidetään jalat maan pinnalla ja katsotaan faktat ensin.
On DS Smithillä ja Kekkilällä yhtäläisyyksiäkin. Molemmilla on pitkät perinteet. DS Smith on satavuotias ja Kekkilä täyttää seuraavaksi 90 vuotta.
– Saan edelleen johtaa yritystä, jolla on historia, mutta joka uudistuu nykyhetken haasteissa. Molempien liiketoimintaa ohjaa kestävä kehitys, ekologisuus ja kierrätys ovat tärkeitä asioita. DS Smith käyttää tuotteissaan runsaasti kierrätyskuitua varsinkin Euroopassa. Kekkilän tuotteissa luonnonmukaisuus ja turvallisuus korostuvat, koska niitä käytetään myös ihmisravinnon kasvualustana.
Ekologisuus on Rämölle tärkeää myös henkilökohtaisessa elämässä.
– Kotona tulee ohjeistettua miestä talousjätteen lajittelussa.

Karu puhelu herätti kiinnostuksen

Sari Rämö tuli Lielahteen talousjohtajaksi marraskuussa 2000 SCA Packaging Finland Oy:n palvelukseen.
Puolitoista vuotta myöhemmin häntä pyydettiin yhtiön toimitusjohtajaksi.
– Yhtiö oli erittäin huonossa kunnossa. Sanoinkin leikilläni, että päättivät sitten ottaa naisen ja kokeilla jotain muuta kuin insinööriä, kauppatieteiden maisterin koulutuksen saanut Sari Rämö sanoo.
Rämö tiesi tarkalleen, mitä hän toimitusjohtajana saa käsiinsä. Tilanne oli lievästi sanoen haastava jo silloin, kun Rämö tuli taloon.
– Kun minua pyydettiin SCA:lle, työskentelin Upofloorissa. Muistan sen puhelinsoiton. Minulle kerrottiin tarina, jollaisen kuvittelin kuuluvan menneeseen maailmaan, hän kertoo ensi kontaktistaan Lielahden tehtaaseen.
Soiton sisältö oli tiivistetysti, että Metsä-Serlalle kuuluneet Nokian ja Lielahden tehtaat on yhdistetty ja toimintaa jatketaan Lielahdessa uuden omistajan SCA:n johdolla. Talous oli suoraan sanoen kuralla ja ilmapiiri tehtaalla kyräilevä.
– Asetelma vaikutti oudolta ja vanhanaikaiselta, ja minulle tuli tunne, että tämä täytyy katsoa loppuun asti. Olen sellainen luonteeltani: kun jokin näyttää haastavalta, minun on saatava kokeilla sitä.

Vuosien työ kantaa nyt hedelmää

Toimitusjohtajana Rämö turvautui suoraan toimintaan: hän puhui, puhui, puhui.
– Henkilöstö tuotannossa ja hallinnossa oli saatava mukaan nostamaan yksikkö ylös. Rakensin neuvotteluyhteyksiä, kävin asioita läpi, perustelin ja heitin faktoja pöytään.
– Neuvottelupöytään sain eteeni värikkäitä ay-aktiiveja, mutta asialinjalla pysyttiin.
Näin luovittiin eteenpäin vuosi kerrallaan. Kirkkaana mielessä oli myös omistajan ilmoitus: jos ette pääse omin avuin nousuun, investointeja on turha odottaa. Ja sehän tiedettiin, mitä siitä seuraisi.
– Meillä on ollut viimeksi laajemmat yt-neuvottelut vuonna 2005. Tehtiin henkilöstövähennyksiä ja siirryttiin kolmesta vuorosta kahteen vuoroon. Viime vuodet ovat menneet hyvin. Ylpeänä voin sanoa, että emme ole alan isoin yritys, mutta olemme kannattavin.
Ilmapiirin muutosta kuvaa tammikuussa 2012 pidetty tiedotustilaisuus, jossa Sari Rämö kertoi henkilöstölle DS Smithin ostaneen SCA:n liiketoiminnan Suomessa. Tilaisuuden ainoa kysymys oli: koska saadaan uuden omistajan logolla varustetut työvaatteet?
– Oli sentään kyse omistajanvaihdoksesta! No, kommentti kertoi syvästä luottamuksesta oman yksikön tulevaisuuteen, Rämö sanoo.
Myönteinen vire jatkuu: tätä haastattelua tehtäessä lupaa vierailla tuotannossa ei myönnetty, koska siellä oli meneillään iso, miljoonaluokan laiteinvestointi.

Uskalla heittäytyä, se palkitaan

Sari Rämö aloitti uransa Mallasjuomalla ja Hartwallilla, josta hän vaihtoi lattianpäällysteitä valmistavalle Upofloorille ennen siirtymistään pakkausteollisuuteen. Hän sanoo viihtyvänsä prosessiteollisuudessa ja olevansa tehdasympäristöissä kuin kotonaan.
Jokainen työpaikka on opettanut hurjasti. Mallasjuomalla nuori laskentaekonomi perehtyi niin yritysfuusioihin kuin yrityksen pilkontaankin. Upofloorilla hän otti rohkeasti vastuun toiminnanohjausjärjestelmän uudistamisesta, vaikka ei sanojensa mukaan tiennyt asiasta aluksi mitään.
– Kun uskaltaa heittäytyä, se palkitaan.
Sari Rämö nauraa, kun häneltä kysyy kokemuksista naisjohtajana teollisuudessa.
– Olen luontaisesti vaalea, ollut joskus blondimpikin kuin nyt! Vakavasti puhuen, asiattomaan käytökseen olen törmännyt vain harvoin, mutta ne tapaukset kyllä muistan.
– Tässäkin asiassa ikä auttaa. Nainen tai mies, ei sillä ole väliä, kunhan on tehtäviensä tasalla. Minä luotan keskusteluun ja kohtaamiseen. Ovat joskus sanoneet, että voisin tehdä päätöksiä nopeammin, mutta tyyliini kuuluu etsiä konsensusta keskustelemalla. Kaikki eivät voi olla samaa mieltä, mutta jokaisen on ymmärrettävä ratkaisujen tarpeellisuus, hän sanoo.
Kuvateksti: Aaltopahvipakkausten leikkuujäte otetaan tarkasti talteen, paalataan ja lähetetään jatkokäsittelyyn, jonka tuloksena syntyy uutta pakkausraaka-ainetta. Tätä kiertoa on Lielahden tehtaalla tehostettu kymmenen viime vuoden aikana. – Sustainability on DS Smith -konsernissa tärkeä arvo, ja sitä se on myös tulevassa työpaikassa Kekkilässä, Sari Rämö sanoo.

Sari ramo

SARI RÄMÖ

Nelio lila 1965 syntyy Lahdessa

Nelio lila 1984 ylioppilaaksi Lahden yhteiskoulusta
Nelio lila 1993 kauppatieteiden maisteriksi Helsingin kauppakorkeakoulusta

Nelio lila 1990–1995 business controller, Hartwall Oyj/Mallasjuoma

Nelio lila 1995–1999 business controller, Upofloor Oy
Nelio lila 1999-2000 talousjohtaja, Upofloor Oy

Nelio lila 2000-2002 talousjohtaja, SCA Packaging Finland Oy
Nelio lila 2002-2012 toimitusjohtaja, SCA Packaging Finland Oy
Nelio lila 2012- 20.2.2015 toimitusjohtaja, DS Smith Packaging Finland Oy
Nelio lila 2/2015 – toimitusjohtaja, Kekkilä Oyj

Luottamustehtäviä

Nelio lila 2010 – hallituksen jäsen, Pirkanmaan Osuuskauppa

Nelio lila 2003–2014 hallituksen jäsen, Suomen Metsäteollisuus ry
Nelio lila 2006–2008, 2010–2014 työvaliokunnan jäsen, Suomen Metsäteollisuus ry
Nelio lila 2009–2011, 2013–9/2014 hallituksen puheenjohtaja, Suomen Kuitukierrätys Oy
Nelio lila 2005–2007 valtuuskunnan jäsen, Tampereen kauppakamari

Perhe
Nelio lila Aviomies diplomi-insinööri Jari Rintamäki, perheeseen kuuluu kolme aikuista lasta, koti Lempäälässä.




Nelio lila 10 000 neliön omakotitontti
”Muutimme nykyiseen kotiimme yli seitsemän vuotta sitten. Talo oli uusi, eikä pihassa kasvanut juuri mitään. Vuosien mittaan pihaa on laitettu ja hankittu lisää maata. Tyyli on hallitusti villi englantilainen puutarha: pensaita, hedelmäpuita, yrttejä, chilejä ja mansikkaa. Osa tontista pidetään luonnontilassa.”

Nelio lila Lomalla yleensä Aasiaan
”Lomat vietetään yleensä Aasiassa. Kun työ on sellainen, että lomaikkuna avautuu ja sulkeutuu täsmällisesti, pitää lähteä heti, kun se on mahdollista. Thaimaa on suosikki, sillä sinne pääsee helposti.”

Nelio lila  Lätkätuomariksi koulutettu
”Kouluttauduin teini-ikäisenä jääkiekkotuomariksi. En ole koskaan viheltänyt, mutta olin peleissä toimitsijana kolmekymppiseksi asti. Miesten maailma tuli tutuksi, mikä on varmasti auttanut työssä teollisuudessa.”

Teksti Päivi Eskelinen kuvat Olli-Pekka Latvala