Tapaamisiin Rekrytorilla!

Suomen suurin ammattiosaajien rekrytointi- ja koulutustapahtuma Rekrytori elää helmikuun 15.päivä tähtihetkiä: tarjolle tulee ennätysmäärä työpaikkoja, ylitetään vuodesta 2008 lähtien järjestettyjen tapahtumien 100 000 kävijän raja ja Rekrytorin avaa tasavallan presidentti Sauli Niinistö. – Kuten moni hyvä idea, ajatus Rekrytoristakin sai alkunsa ravintolassa, muistelee tapahtuman vastaava tuottaja Mikko Honkala.


Samassa lounaspöydässä vuonna 2007 istuivat Tampereen kauppakamarin silloinen toimitusjohtaja Tommi Rasila, silloinen Tori-kaupunkilehden päätoimittaja Mikko Honkala ja silloinen Kustannus Oy Otsikon toimitusjohtaja Mervi Juutilainen.

– Mietimme, mitä hyödyllistä voisimme yhdessä tehdä. Kauppakamari tunsi yritykset, meidän ilmaisjakelulehtemme tavoitti työttömät. Siihen aikaan kauppakamarin agendalle alkoi nousta huoli osaavan työvoiman saatavuudesta.

Kauppakamarin nykyinen toimitusjohtaja Antti Eskelinen oli mukana alusta asti.

– Silloin yritykset kärsivät työvoimapulasta. Oli keksittävä mielekkäitä tapoja, miten yritykset voisivat lähestyä nuoria ja rakentaa työnantajakuvaansa. Kesätyötorista aloitettiin. Kesätyöpaikalla, joka usein on nuoren ensimmäinen työpaikka, on jatkon kannalta iso merkitys.

Kauppakamari jäi enemmän taustalle vuoden 2012 tietämillä, ja ohjat otti entistä tiukemmin Honkalamedia Oy.

– Pidimme tärkeänä, että Rekrytoria kehitetään yrittäjävetoisesti. Kauppakamari toki tukee tapahtuman kehittämistä – se on toimintaa, jossa meidän on syytä olla mukana.

Eskelinen korostaa Rekrytorin vaikuttavuutta: yritykset saavat työnantajina näkyvyyttä ja uusia työntekijöitä, työnhakijoille on tarjolla oikeita työpaikkoja – ja sen lisäksi, että nuoria käy tapahtumassa, he voivat myös olla itse tekemässä sitä.

– Voi hyvinkin vastata yhden vuoden opo-kursseja, kun hyödyntää kaikki Rekrytorin tarjoamat mahdollisuudet.

Rekrytori kävijät nettiin

Rekrytori on lunastanut paikkansa, ja vaikka tarkkaa tilastoa tuloksista ei pidetäkään, vuosien 2012 – 2014 kävijätutkimusten mukaan lähes joka viides oli saanut työhaastattelukutsun jo tapahtumapäivänä. Kuva Rekrytori

Työ, opiskelupaikka – uusi suunta elämälle


Rekrytori on kasvanut ja kehittynyt kaiken aikaa, jotta työnhakijat ja työnantajat saataisiin kohtaamaan toisensa.

– Nimenomaan kohtaamaan kasvotusten. Uskon, ettei yksikään yritys palkkaa työntekijää näkemättä tätä. Rekrytori luo työkaluja kohtaamisen helpottamiseksi. Ylipäätään haluamme pitää tunnelman rentona ja mutkattomana, vähän robustina, Mikko Honkala kuvaa.

Vuosien mittaan Rekrytori laajeni myös tarjoamaan koulutusmahdollisuuksia ja siihen yhdistyi Tampereen Messujen järjestämä AvoinFuture-tapahtuma. Rekrytoria on järjestetty Tampereen ulkopuolella, muun muassa Hämeenlinnassa ja Nokialla. Työnantajien toiveesta tapahtumaa alettiin järjestää syksyisinkin. Mutta mistä tilat, kun messukeskus oli varattu messuille? Rekrytori vietiin kauppakeskukseen.

Koko historian ajan Rekrytorin missio on ollut innostaa nuoria ja muitakin työnhakijoita ja elämän nivelvaiheessa olevia hakemaan opiskelumahdollisuuksia tai työtä, ottamaan oman elämänsä aloite omiin käsiin. Slogankin sen kertoo: Oma työ, oma raha, oma elämä.

Vuosittain kahdessa tapahtumassa on yhteensä 20 000 kävijää ja yli 200 yritystä, yhteisöä ja oppilaitosta. Tarjolla on yli 10 000 työpaikkaa vuosittain, puolet muualla maassa. Kävijöillä on vapaa pääsy, tuotot kerätään messuosastomaksuilla.

– Tapahtuman merkityksestä kertoo, että se tuotetaan ilman julkista tukea. Kyllä se johonkin tarpeeseen vastaa, ja isossa kuvassa täydentää muita työnvälityskanavia.

Tapahtumaa tekemässä vuoden mittaan on eri rooleissa noin sata ihmistä. Vapaaehtoisia opiskelijoita, jotka samalla hankkivat työkokemusta itselleen, on esimerkiksi nyt helmikuussa mukana noin 50.

Presidentillinen avaus

Rekrytorin formaattiin on kuulunut myös, että tapahtuman avaa merkittävä vaikuttaja. Helmikuussa ollaankin aivan huipulla, kun Rekrytorin avaa presidentti Sauli Niinistö. Virallisina kutsujina ovat Tampereen kaupunki, Pirkanmaan liitto ja Tampereen kauppakamari.

Tampereen messukeskuksessa on mukana yli 130 yritystä, yhteisöä ja oppilaitosta; teollisuutta, hoito- ja hoiva-alaa, raskaan kaluston liikennöitsijöitä, ralli- ja linja-autosimulaattori, kuorma- ja pakettiautoja, lentokoulun pienkone, ilmailuyhdistyksen purjekone – ja paljon muuta.

– On CV-videobaaria ja pikarekryjä. Tietoiskujen aiheina ovat yrittäjyys, jatkavan yrittäjän löytäminen ja myynnin arvo. Yhteiskunnallisia keskusteluja käydään ohjelmalavalla, saatamme eri tahot sivistyneesti keskustelemaan keskenään. Yhteiskuntarauhastahan tässä on myös kysymys, Honkala huomauttaa.

www.rekrytori.fiRekrytori Honkala Järvinen

– Tämän tyyppisellä lakanalla Rekrytori pääsee myös siiville, kun tapahtumaa mainostetaan Tampereen taivaal-
la 15. helmikuuta, kertoo vastaava tuottaja Mikko Honkala (vas.). Lennokkaasta näkyvyydestä vastaa Lentokoulu
Pirkanmaa ja Erkki Järvinen. Kuva Annikaisa Knuutila


Rekrytori-2011a

TV:stä tuttuja? Rekrytori on myös yhteiskunnallisen keskustelun foorumi. Vuoden 2011 tapahtumassa järjestettiin
muun muassa eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan epävirallinen kokous. Kuva Rekrytori