Rohkeasti, liikkeessä, eteenpäin

Tampere-Helsinki-Lontoo-New York... Asianajaja Vesa Turkki on joko tulossa tai menossa: häntä liikuttavat yritysjärjestelyt, kansainvälisen kaupan sopimukset, riitojen ratkaisut, yrittäjyys, enkelisijoittaminen, luennointi. Kuulokkeissa saattaa useinkin soida yksi lempikappaleista, Bob Dylanin The Times They Are A-Changin’.


Aikojen muutos ja juurikin tämä päivä innostavat Vesa Turkkia.

– Emme pysty kääntämään kelloa, eikä meidän tarvitsekaan. Maailma muuttuu nyt radikaalisti globalisaation ja digitaalisen teknologialoikan vuoksi. Digitaalisuus muuttaa meidän kaikkien elämää ja ammatteja, palvelumalleja ja työnkuvia. Tiedon luonne muuttuu. Joskus sanottiin, että tieto on valtaa, mutta nyt tieto on tiettyyn rajaan saakka absoluuttisen demokraattista. Kyse onkin enemmän siitä, miten tietoa jalostetaan oikeiksi neuvoiksi ja työkaluiksi.

Arvostelukyky

Ja tämä taito iän myötä kasvaa. Vesa Turkki arvioikin olevansa nyt parhaassa työiässä.

– Jonkin verran kilsoja on takana, mikä on hyvä: ymmärtää jo, mistä mikäkin asia johtuu ja ymmärtää myös olla hämillään. Asianajan ammatissa teknisen tiedon ja oppineisuuden ohella keskeinen nimittäjä on arvostelukyky, good judgement. Siinä pitää vuosien varrella tulla kehitystä. Tärkeää on kokonaisuuden hahmottaminen ja se, miten neuvosi sijoittuvat asiakkaan matriisiin. Elleivät ne sijoitu sinne hyvin, ne ovat arvottomia.

Turkki korostaa, että asianajaja on palveluammatissa.

– Halu auttaa on aivan työn keskeinen asia, versio 1.0. Kyky auttaa on versio 2.0. Täytyy olla paloa auttaa yhtiöitä menestymään. Jos sitä ei ole, työ on erittäin kuluttavaa. Olen onnekas, koska saan tehdä työtä, joka on intohimoni. Rahasta en tätä tee, ja lopetan, jos intohimo työhön hiipuu.

Itsenäisyys

Asianajaja Turkista tuli, koska hän sellaiseksi halusi.

– Lakimiesammateista – virkamies- ja hallintotehtävistä, pankkien ja vakuutuslaitosten töistä – asianajan työ oli minulle mielekkäin. Ellen olisi ryhtynyt asianajajaksi, olisin ehkä pyrkinyt ulkoministeriön diplomaattikurssille.

Turkki sanoo, että asianajajan ammatti on paitsi vanha, myös kansainvälinen ja suht vapaa, siinä on itsenäisen ammatinharjoittajan perinteet ja siihen voi yhdistää yrittäjyyttä.

– Ja onhan se mielenkiintoinen työ! Jokainen tapaus ja asiakas, jokainen päivä on erilainen. Tämä on myös projektityötä, jossa näkee kätensä jäljen. Asianhoidolla on alku ja loppu, ja parhaimmassa tapauksessa lopussa kaikki ovat tyytyväisiä.

Turkki kuvaa oman urapolkunsa kulkeneen hyvin, pomppujen ja tasamaan, ylä- ja alamäkien kautta.

– Jos kaikki menisi aina suunnitelmien mukaan, olisi satuolento, tai sitten ei koskaan tekisi mitään. Jos kaikki menisi pääosin hyvin, sekin olisi vielä vähän utopistista. Pitää hyväksyä, että liike-elämässä tulee töyssyjä, välillä tuulee edestä, välillä takaa. Ei sitä pidä pelätä. Pelko on huono konsultti.

Yrittäjyys

Mahdollisuus yrittäjyyteen oli – ja on – Vesa Turkille tärkeää, eikä vain asianajajan työssä ja omassa yrityksessä, vaan muillakin toimialoilla.

Hän on nyt osakkaana Eversheds Asianajotoimisto Oy:ssä. Sen Suomen-toimistoissa on 170–180 henkeä, globaalisti 4000, yli 60 maassa.

– Toimiala kansainvälistyy, toimistoista rakennetaan isompia kokonaisuuksia. Tämä kehitys oli jo 1990-luvulla tilintarkastusyhteisöissä. Me teimme merkittävän liikkeen, kun liitimme Asianajotoimisto Juridia Bützowin yhteen Evershedsin kanssa. Se oli iso kulttuuristeppi ja myllerrys. Liike-elämä globaalistuu, asiakkaiden tarpeet ovat yhtä lailla täällä kuin maailmalla.
Vaikka toimistot kasvavat, palvelun pitää olla ”lähellä” ja kynnyksen palveluun matala.

– Työssä yksi erittäin tärkeä tekijä on henkilökohtainen panos. On kyettävä voittamaan asiakkaan luottamus päivittäin. Kun asiakas tarvitsee lakimiestä ja haluaa kysyä neuvoa, hänen pitää olla helppo soittaa meille. Meidän on oltava saatavilla ja osattava antaa oikeita neuvoja.

Mahdollisuus

Vesa Turkki paitsi järjestelee yrityskauppoja työnsä puolesta, on osakkaana kymmenkunnassa yhtiössä, konepajasta terveysklinikkaan. Hän innostuu, kun pilkahtaa mahdollisuus synnyttää uutta liiketoimintaa – joko uuden tai vanhan bisneksen ympärille. Tällä periaatteella hän on mukana esimerkiksi rahastoyhtiö 7Brossissa, joka viime keväänä osti ylöjärveläisen konepajan Jouka Oy:n kokonaan.

– Haluan mennä mukaan rahoittamaan kasvuyrityksiä ja kasvumahdollisuuksia. Laitan rahan kiertoon yrityksiin, sillä menestys on mahdollistamista. Joku sijoittaa postimerkkeihin, joku asuntoihin, joku muu pörssiin.

Motivaattorina on uteliaisuuskin, sekä ”kansalaispalvelu”.

– Jos jokin asia on hyvä, se pitää yrittää saada lentoon. Tärkeää on myös työllistäminen – velvollisuus ja onni päästä tarjoamaan työtä.

Häpeätahra

Vesa Turkki viihtyy tässä ajassa, mutta kun puhe kääntyy työllistämiseen ja nuoriin, asianajaja kiivastuu.

– Nuorisotyöttömyys on aivan järkyttävä, uskomaton häpeätahra. En voi käsittää, miten sellainen on päässyt syntymään. Se olisi pitänyt estää kaikin mahdollisin ja mahdottomin keinoin. Meillä firmassa on töissä koko ajan 30–40 harjoittelijaa ja nuoria juristeja jonkin verran. Nuorten työllistäminen on mahdollista – ja se on palkitsevaa.

Vesa Turkki arvelee, että jos nuorten työllisyys ei parane, kohta nuoret äänestävät jaloillaan.

– Eikä siinä mitään pahaa ole, mutta kyllä koulutetut nuoret ja ulkomaalaiset pitäisi saada jäämään tänne. Suomi tarvitsee aktiivisia ihmisiä, geenejä, ajatuksia, monikulttuurisuutta. Yhteiskunnan pitää olla avoin, ei itseensä käpertynyt. Missään tapauksessa emme saa synkistellä nuorten tulevaisuutta pilalle!

Vesa Turkki


1966 syntyy Salossa

1985 ylioppilaaksi Valkeakosken lukiosta

1992 oikeustieteen kandidaatiksi Turun yliopistosta; varatuomari 1993, asianajaja 1996

Nelio lila Ura

1993–1995 asianajaja, Procopé & Hornborg Asianajotoimisto Oy

1996–1999 asianajaja, osakas, Asianajotoimisto Salvén & Vuorenpää Oy

2000–2007 perustajaosakas, hallituksen puheenjohtaja, Asianajotoimisto Prudentum Oy

2007–2010 johtava osakas, Procopé & Hornborg Asianajotoimisto Oy

2010–2013 osakas, hallituksen puheenjohtaja, Asianajotoimisto Bützow Oy

2013–2014 osakas, Asianajotoimisto Juridia Bützow Oy

2014–2015 osakas, Asianajotoimisto JB Eversheds Oy

2015– osakas ja hallituksen jäsen, Eversheds Asianajotoimisto Oy

”Yleensä töissäni on jokin liityntä Suomen rajojen ulkopuolelle. Matkapäiviä kotimaa mukaan lukien kertyy vuodessa noin sata. Tämä on yhdenlaista moniottelua: päivävuorossa neuvotteluja, iltavuorossa asioiden edistämistä sähköpostin avulla.”

Nelio lila Kansainväliset tehtävät

Eversheds International Executive Committee 2015–
EU – Japani, liikkeenjohdon koulutusohjelma Aasian kauppa, Tokio 2001
Center for Dispute Resolution (CEDR), Sveitsi 1999
Gilbert, Segal and Young LLP, vieraileva lakimies, New York 1996
Wessing, Berenberg-Gossler, Zimmermann & Lange, vieraileva lakimies, Bryssel 1994
Barents & Krans Advocaten en notarissen, vieraileva lakimies, Bryssel 1994

Nelio lila Luottamustoimet

Useita hallituksen jäsenyyksiä, Evershedsin hallituksen jäsen ja Eversheds Internationalin johtoryhmän jäsen

Nelio lila Jäsenyydet

Suomen Asianajajaliitto, AMCHAM Finland (perustajajäsen), sovittelija, Suomen Asianajajaliitto, IBA – Kansainvälinen Asianajajayhdistys, SKY – Suomen Kanssayrittäjät ry., hallituksen jäsen 2009 – 2010, Transparency Finland, hallituksen jäsen 2010 – 2011

Nelio lila Perhe

Vaimo ja kaksi lasta, koti Tampereella; työtehtävät pääosin Tampereella, Helsingissä ja Lontoossa.

”Pojan kanssa katsomme joka viikko pelipäivänä Mestarien liigan otteluita – sulassa sovussa, vaikka poika kannattaa Real Madridia ja minä kannatan Bayer Münchenia. Peli-ilta on perinne, ja siitä pidämme kiinni.”

Nelio lila Harrastukset

Enkelisijoittaminen, kaikkinainen urheilu, purjehdus Itämerellä.Suomalaisen modernin taiteen keräily.

Nelio lila Motto

Be brave, be bold, do right.

”Tämän omaksuin teoksesta Rice and Fall of the British Empire. Täytyy olla riittävästi rohkeutta, että pysyy liikkeessä. On tehtävä asioita oikein, ja on oltava ylpeä siitä, mitä on ja mitä tekee.”

Nelio lila Mistä saat virtaa?

Elämästä, läheisistä ja (työ)kavereista.


Vesa-Turkki nettijuttuun1

Luennoillaan Vesa Turkki käsittelee usein muun muassa omistajanvaihdoksia. – 10 vuotta on puhuttu sukupolvenvaihdosten tarpeesta, mutta yrityskauppojen määrä on kuitenkin pysynyt melko vakaana. Vanhat omistajat miettivät, mitä tälle yritykselleni teen. Jos yritys ei kasva, sillä on taipumus lähteä kutistumaan. Asemien säilyttäminenkin vaatii tänä päivänä kasvun agendaa. Ellei sellaista ole, menetetään markkinaosuutta, hyviä ihmisiä, omistaja-arvoa – eikä kohta ole mitään myytävää. Näin on käynyt monelle.

Teksti Annikaisa Knuutila Kuvat Olli-Pekka Latvala