Pirkanmaan talous 2014: Matalalentoa

Pirkanmaan talouskatsaus 2014 kertoo suht tasaisesta nollakasvusta. Liikevaihtojen nousu- tai laskuprosentit eivät ole tyrmäävän isoja, kun katsotaan vuotta 2013 ja tämän vuoden ensimmäistä neljännestä.

– Mutta Pirkanmaan elpyminen otti takapakkia, vuoden 2012 plussalta mentiin nyt kaikkien toimialojen yhteenlasketussa liikevaihdossa 1,9 prosenttia miinukselle. Harmi, että kirivaihe oli niin lyhyt, emme saaneet kurotettua indeksivuoden 2005 tasolle, sanoo Tampereen kauppakamarin apulaisjohtaja Markus Sjölund.
Kohtuuvuotta elettiin metsäteollisuudessa, jonka hyvä alkuvuosi pehmensi teknologiateollisuuden laskua. Metsäteollisuuden liikevaihto kasvoi lopulta 4,3 prosenttia. Pienellä plussalla olivat myös tekstiili-, kemian-, kumi-, muovi- ja elintarviketeollisuus sekä kauppa, majoitus- ja ravitsemuspalvelut sekä muut palvelut.
– Tärkeää on liike-elämän palvelujen kehittyminen, ne ovat kasvaneet Pirkanmaalla ja tuovat jo noin miljardin euron liikevaihdon.
ICT ja viestintä -kokonaisuus teki toisen negatiivisen vuotensa Pirkanmaalla, vaikka koko maassa kasvu oli 2,5 prosenttia. Ohjelmistoala kasvaa, mutta muun muassa kustannustoiminnassa on vaikeuksia.
Teollisuuden liikevaihto laski 4,5 prosenttia vuonna 2013, teknologiateollisuudessa laskua oli 8,4 prosenttia.
– Hyvä uutinen on se, että vuoden 2014 alussa Pirkanmaalla kaikkien toimialojen liikevaihto kasvoi 0,8 prosenttia, kun koko maan lukema oli -0,2 prosenttia. Tämä on merkittävää siksi, että viisi neljännestä peräkkäin on menty miinuksella, Sjölund sanoo ja arvioi, ettei vuosi 2014 ole ainakaan huonompi kuin vuosi 2013 oli.
Noin 30 miljardin liikevaihdon Pirkanmaalla teollisuuden osuus on 36 prosenttia, liike-elämän palveluiden 18 ja kaupan 29 prosenttia.
Pirkanmaan talous – toimialojen nykytila ja näkymät 2014 on Tampereen kauppakamarin, Tredea Oy:n ja Pirkanmaan liiton yhteistyössä tuottama julkaisu.
Uusi e-julkaisu ja aineisto tutussa osoitteessa www.pirkanmaantalous.fi