Omavarainen ja itsellinen

Parkanossa noin vuoden virassa ollut kaupunginjohtaja Jari Heiniluomakin on jo pannut merkille parkanolaisen hengen: haasteita katsotaan silmästä silmään ja ryhdytään toimiin.

– Henki on se, että tehdään itse, pidetään ratkaisun avaimia omissa käsissä. Uskotaan itsellisyyteen, eikä siihen, että muut kehittäisivät asioita meidän puolestamme.
Kaupunginjohtajan tontilla ajankohtainen itsellisyyden osoitus on kunnan sote-palvelujen ulkoistaminen yrittäjyyden ja elinvoiman hengessä.
– Tavoitteemme on taloudellisesti kestävällä tavalla ratkaista lähipalvelujen saanti, ja haluamme määrittää sen itse: tarjota vahvat ja laadukkaat lähipalvelut ja kehittää niitä yksityisen kumppanin kanssa. Kun pidämme hyvät sote-palvelut, myös lapsiperheet uskaltavat rakentaa elämäänsä tänne – ja sitä kautta turvataan yritysten työvoiman saatavuutta.
Parkanossa ei eletä kriisitunnelmissa, joskin haasteet kovenevat koko ajan. Väki vähenee, vanhusten ja eläkeläisten määrä kasvaa. Yritysrintamalla puhaltelevat kohtuuhyvät tuulet: jo lopetetuille kahdelle puualan yritykselle on saatu uudet yrittäjät, kaikki Suomessa myytävät Topman-kengät tehdään edelleen Parkanossa, samoin kylmäjärjestelmät Suomen jäähalleihin – ja myös moniin halleihin Venäjälle ja Ruotsiin. Metsäntutkimuslaitoksen Parkanon yksikössä tutkitaan muun muassa puuperäisten materiaalien mahdollisuuksia lääketieteessä. Metalli- ja konepajateollisuus sekä puu- ja muoviteollisuus ovat vahvoja alueita.
– Työpaikkaomavaraisuutemme on yli sata prosenttia, ja yhteisöverotuotoissa olemme asukasta kohden Pirkanmaan ykkönen.

Koulutusyhteistyö innostaa

Jari Heiniluoma korostaa koulutuksen merkitystä seudun ja sen yritysten tulevaisuudelle.
– Hyvä avaus on Länsi-Pirkanmaan koulutuskuntayhtymän yhdistyminen Saskyyn tämän vuoden alusta, siitä varmasti syntyy kehittämishankkeita ja uutta yritysyhteistyötä. Innostavaa on myös yhteistyö Tampereen suuntaan, ammattikorkeakouluun ja yliopistoihin. Tätä vie eteenpäin elinkeinoyhtiömme Kehitys-Parkki yhdessä alueemme yritysten kanssa.
Jari-heiniluoma-yksi-valttimme-on-35-minuutin-junayhteys-Tampereelle– Yksi valttimme on 35 minuutin junayhteys Tampereelle, ja haluammekin entistä tiiviimmin yhteyttä Tampereeseen ja sen korkeakouluihin, sanoo Parkanon kaupunginjohtaja Jari Heiniluoma.
Kuva Hanna Tuuri


VISIO 2030

Lainat lila”Tulevaisuudessakin olemme seudullinen keskittymä, jolla on vahva liikenteellinen asema. Uskon, että vuonna 2030 on otettu tavarakuljetuskäyttöön poikittaisrata Pori–Haapamäki–Jyväskylä–Pietari.

Kaupunginjohtaja Jari Heiniluoma


Huutomerkki lilaMitä ihmettä

Mauton päivä
Keväällä Parkanossa järjestettiin Mauton päivä, kansalliset mopoautojen kokoontumisajot. Parkanossa kun on mopoautoja asukaslukuun suhteutettuna tiettävästi eniten Suomessa.Parkano

Nelio lila Kaupungiksi 1977
Nelio lila Asukkaita 6900
 Nelio lilaTyöpaikkoja 2700: teollisuus 18 500, elinkeinot: maa-, metsä- ja kalatalous 8,9 %, teollisuus 39,2 %, palvelut 49,8 %, muut 2,1 %.

Teksti ja kuva Annikaisa Knuutila