Neljä ässää: Startax, Sääksjärvi, saatavuus ja sijainti

Startax Oy:lle sijainti Lempäälän Sääksjärvellä on huippuhyvä.

 

Sähkövaraosien tukkuliikkeen ja maahantuojan logistiikkavarasto on vain kivenheiton päässä Helsinki−Tampere-moottoritiestä. Tavara kulkee satamista sujuvasti, ja lähellä toimivat kaikki lähtevän tavaran kuljetuksista vastaavat kuljetus- ja huolintayhtiöt.
− Varaosabisneksessä saatavuus on kriittistä. Vaatimukset toimitusnopeudesta ja siitä, mitä löytyy valmiiksi hyllystä, kasvavat koko ajan. Asiakkaan soittaessa osat on saatava mielellään samana päivänä tai viimeistään seuraavaksi aamuksi, toimitusjohtaja Ville Mikkonen kertoo.
Jos tilaus tulee Startaxiin kello 18.30 mennessä, osat lähtevät vielä samana päivänä. Aivan pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta ne ovat jakelussa aikaisin seuraavana aamuna.
− Käytämme lähes kaikkia kuljetusliikkeitä, ja Posti on yksi tärkeimmistä. Sen logistiikkakeskuksen sijainti lähes vieressämme oli iso tekijä, kun valitsimme sijoittumispaikkaa. Posti on tarjonnut kuljetuksille myöhäisimmän noutoajan.

Lisää älyä ja sähköä, lisää bisnestä

Startaxin logistiikkavarastossa on yli 20 hyllykilometriä ja lähes 40 000 tuotenimikettä. Liikevaihtoa sähkövaraosilla tehtiin viime vuonna 34 miljoonaa euroa.
− Erikoistuminen autosähköön on mahdollistanut kasvun, ja se on vankistanut asemaamme myös varaosapuolen tukkureiden joukossa, Mikkonen sanoo.
Vanheneva autokanta ei ole varaosabisnekselle huono asia, eikä sekään, ettei epävarmassa taloudessa investoida, vaan kalustoa korjataan pidempään. Lisäksi sähköisten komponenttien osuus auton teknologiasta jatkaa kasvuaan.
Startaxin tytäryhtiö Virossa aloitti 2011, ja viime vuonna ostettiin alan yhtiö Norjasta. Tänä vuonna päästäneen Ruotsissakin markkinaan mukaan.
− Katselemme koko ajan Eurooppaa myös laajemmin, Ville Mikkonen sanoo.
Katseen suunnassa ovat kunnon kasvumahdollisuudet. Liikevaihto on Suomessa noussut vuosittain keskimäärin 10 prosenttia. Luku ei ole erityisen kova. Kun kokonaismarkkina ei ole kasvanut, se on rajoittanut kaikkia alan toimijoita.
− Suhdanne on ollut vuosia heikko, muttei mitenkään epätoivoinen. Tietty epävarmuus painaa, ja asiakkaamme ovat arkoja esimerkiksi investoimaan uusiin tuotelinjoihin tai täydentämään tuotelinjojaan. Kaikista kaupoista on nyt taisteltava.

Teksti ja kuva Aila Välikoski

Lempäälä-Startax


− Meillä on 11 000 neliön logistiikkavarasto täynnä tavaraa, ja niin on oltavakin, jos meinaa kauppaa tehdä, toimitusjohtaja Ville Mikkonen sanoo. Startaxin akkuvarastosta vastaavan Kalle Kaurasen hoidossa on kymmeniätuhansia akkuja.