Mr Ravintolakeisarin bisnes pyörii hurjana

1991 oli isojen uutisten vuosi: Neuvostoliitto lakkautetaan, SKOP putoaa Suomen Pankin syliin ja Suomi luisuu talouskriisiin. Tamperelainen 23-vuotias Timo Laine ei ole uutisista moksiskaan. Hän ryhtyy ravintolayrittäjäksi Tesoman Hornet-pubiin.

– Ravintolabisnes kiinnosti, mutta kokemusta minulla oli aika vähän. Tätä ennen olin työskennellyt baareissa Alpeilla, kun vietin siellä pari talvea hiihtopummina 80-luvun lopussa, hän kertoo.
Hornetin jälkeen Laine hankki nopeasti omistukseensa muutamia pikkuravintoloita, kunnes vuonna 1996 hän teki uuden liikekumppaninsa Mikko Aartion kanssa ison siirron. Kaksikko osti tamperelaisen Senssiklubin. Kaupassa heidän haltuunsa siirtyi myös ravintola Maximia aiemmin pyörittänyt Mr Max Oy. Tälle perustalle ryhdyttiin rakentamaan Suomen suurimpiin ravintola-alan yrityksiin nykyisin kuuluvaa Restamax Oyj:tä.
Timo Laine ja Mikko Aartio ovat edelleen Restamaxin pääomistajat, Laine on yhtiön hallituksen puheenjohtaja. Suurimpia omistajia on myös tamperelaistaustainen suurliikemies Chaim ”Poju” Zabludowicz, joka tuli pääomasijoittajana mukaan liiketoimintaan 2010.

Ensimmäisenä pörssiin

Restamax teki historiaa viime vuoden lopussa listautumalla ensimmäisenä suomalaisena ravintola-alan yrityksenä Helsingin pörssiin.
– Yhtiön taustat olivat kunnossa, meillä on vahvat näytöt kannattavuudesta ja uskottavat kasvusuunnitelmat, joten pörssiin menolle ei ollut mitään estettä, Laine toteaa.
Konserniin kuuluu nykyisin lähes 90 ravintolaa eri puolilla Suomea: yökerhoja, pubeja, ruoka- ja seurusteluravintoloita sekä kahviloita.
– Ensimmäiset ravintolat Tampereen ulkopuolelta hankittiin heti Senssin jälkeen. Alusta asti tavoitteena on ollut kasvattaa bisnestä nopeasti ja rohkeasti ja tarjota ravintolapalveluja erilaisille asiakasryhmille, Laine sanoo.
Restamaxin ravintolat toimivat noin 30 erilaisella konseptilla. Juuri konseptoinnissa kiteytyy Laineen mukaan menestymisen mahdollisuus.
– Suomi on liian pieni markkina, jotta täällä voisi pärjätä yhdellä tai kahdella ravintolakonseptilla. Esimerkiksi Suomen suurimmalla osuuskaupalla, helsinkiläisellä HOK:lla on meihin verrattuna konsepteja ehkä tuplaten, siis paljon muutakin kuin julkisuudessa parjattuja Rossoja. On ymmärretty ihan oikein, että erilaisia asiakasryhmiä puhutellaan eri tavoin.
– Miksi muuten ketjut ja konseptointi koetaan Suomessa niin negatiivisina asioina? Meitäkin on arvosteltu, ja lehdistössä on ollut monenlaista viisastelijaa spekuloimassa, voiko Restamaxin kaltainen kokonaisuus toimia, Laine sanoo.

Konseptin kirjoittaa – asiakas

Tätä haastattelua tehtäessä Timo Laine on lähdössä perheensä kanssa kahden viikon lomamatkalle – tai oikeastaan yhdistetylle työ- ja lomamatkalle – Floridaan.
– Työasiat ovat mielessä lähes aina, ja matkaillessani haen samalla uusia ideoita. Aina jotain tarttuu mukaan, ja osa etenee toteutukseen asti.
– Ravintolaa konseptoidessa emme kuitenkaan testaile vain omia ideoitamme. Lähdemme liikkeelle kuuntelemalla asiakasta, myös liiketila ja sijaintikaupunki määrittävät paljon. Ei Joensuussa menesty samanlainen ravintola kuin Helsingissä.
Isot linjat luodaan konsernitasolla, ja ilmeen säilyttämisestä päivittäisessä toiminnassa huolehtii ravintolapäällikkö. Hän valitsee ravintolansa työntekijät ja pyörittää liiketoimintaa Laineen sanoin yrittäjämäisellä otteella.
– Päälliköt saavat keskittyä työhönsä, sillä konsernin koneisto on viritetty toimimaan taustalla tehokkaasti. Suuruus tuo Restamaxille selvää kilpailuetua, esimerkiksi isot hankintasopimukset neuvotellaan keskitetysti, Laine kertoo.
Restamaxin menestysresepti on ollut bisneksen rohkea kasvattaminen. Timo Laineen mukaan neuvotteluja yrityskaupoista käydään koko ajan. Viimeisin ostos on Rengasravintoloiden 16 ravintolaa Tampereella, Helsingissä, Jyväskylässä ja Porissa.

Timo-laine-Restamaxin-menestysresepti-on-ollut-bisneksen-rohkea-kasvattaminen

Miljoonat liikkeelle heti

Pörssiin listautumisella Restamax hankki pääomaa kasvua varten. Anti tuotti 15,5 miljoonaa euroa.
Laineen mukaan pääomaa ei makuuteta tyhjän panttina, vaan investoinnit aloitettiin heti. Tammikuussa Restamax ja ravintolayrittäjä, huippukokki Hans Välimäki perustivat yhteisyrityksen, Gastromax Oy:n, jonka omistukseen siirrettiin Välimäen Helsingissä ja Tampereella sijaitsevat Midhill-ravintolat sekä kahden muun ravintolan liiketoiminnat. Restamaxin omistusosuus Gastromaxista on 70 prosenttia.
– Olemme ilmoittaneet, että ensi tilikaudella Restamaxin liikevaihto on sata miljoonaa, ja jotta tämä saavutetaan, raha laitettiin heti liikkeelle.
Restamaxin nykyinen liikevaihto on runsaat 60 miljoonaa euroa.
– Saamme Hansilta vahvistusta ja uusia ideoita ruokapuolelle. Juuri nyt kehitämme yhdessä uusia konsepteja, jotka julkistamme maaliskuussa. Tampereelle luvassa on moderni aasialainen ravintola, Helsinkiin uudentyyppinen gastropub ja fine dining -ravintola. Fine dining ei kiinnosta meitä isommassa mitassa, vaan me teemme sen uudella, hauskalla tavalla, Laine kertoo.
Eikä siinä vielä kaikki. Vauhtia riittää niin, että heikompia hirvittää: Tampereen Koskipuistossa sijaitseva perinteikäs Matkailutalo kokee muodonmuutoksen. Restamax on ostanut kiinteistön Tampereen kaupungilta ja suunnittelee siihen tasokasta ruoka- ja seurusteluravintolaa. Entisen Kabaree Oscarin paikalle avataan tänä keväänä uusi yökerho. Hämeenpuiston Rillingin tilalle on suunnitteilla kesäravintola, ja Ratinan suvantoon avataan toukokuussa ravintolalaiva.
– Kiintiö Tampereella on täyttymässä, ja työtä jatketaan muualla. Kaikki Suomen isot kaupungit kiinnostavat. Olemme menossa myös hiihtokeskuksiin.
– Konsernia kasvatetaan joko perustamalla ravintoloita tai ostamalla niitä. Neuvotteluja uusista kohteista käydään tälläkin hetkellä, sillä markkinoilla on nyt paljon myytävää, Laine kertoo.
Pian haastattelun jälkeen julkistetaan uutinen: Restamax on ostanut Rengasravintoloiden koko osakekannan. Kaupassa Restamaxille siirtyy 16 ravintolaa Helsingissä, Tampereella, Jyväskylässä ja Porissa. Tampereella omistajaa vaihtavat muun muassa Salud, Paapan Kapakka ja The Grill.

Ravintola-ala ei pärjää sijoituksissa

Puhelimet eivät ole aina soineet, eikä sähköposti laulanut nykyisellä tavalla. Restamaxin kasvu nykymittoihin on vaatinut Laineen mukaan ankaraa työtä. Hän toivoo, että myös ravintola-alan start up -yritykset saisivat tukea. Alalle voisi kehittää omia rahoitus- ja tukimalleja, sillä ravintolat ovat hyviä työllistäjiä. Esimerkiksi Restamaxilla on palkkalistoillaan 700 työntekijää.
– It- ja peliala saavat vahvaa tukea sijoittajilta, ja hyvä niin, mutta myös muiden alojen tarpeet pitäisi muistaa. Ravintola-ala on erityisen vaikeassa asemassa, koska sillä on Maine. Alalle tullaan monesti hyvin epärealistisin odotuksin ja konkursseja tehdään paljon.
– Kasvoimme pikkuhiljaa tulorahoituksella ja onnistuimme hankkimaan lopulta myös sijoituksia, mutta työlästä se oli. Kun sijoittajat kiinnostuivat meistä, olimme jo iso toimija ja antaneet näyttöjä onnistumisista.
Laineen mukaan alalla käydään raakaa kilpailua.
– Satojen eurojen fine dining -aterioita tarjoavat ravintolat voivat olla tänä aikana ahtaalla. Menestyjiä ovat ne, jotka eivät säädä toimintaansa liian ylävireiseksi. Kyllä ihmiset käyvät ravintolassa huonoinakin aikoina, kun vain on sopivaa tarjontaa. Ravintola edustaa pientä luksusta, josta ei hevillä luovuta.
– Hallitseva trendi ravintolamaailmassa on nykyään casual, ja tarkoitan tällä hyvää laatua entistä rennommalla otteella. Suunta on myös kohti entistä ilmeikkäämpiä ravintoloita. Asiakas ei tule pelkästään syömään tai juomaan, hän odottaa lisäksi ehkä jotain teemaa ja kivaa juttua sisustuksessa, Timo Laine sanoo.
 

Timo-laine-cv

”Lähiruoka? Ravintolatrendinä se mielestäni tuli ja meni. Jos mahdollista, käytämme sitä, mutta ravintolan kantavaksi ideaksi siitä ei ole.”
”Ulkomailla ravintolassa huomioni nappaavat ruokalista ja sisustus. Myös palvelumallit kiinnostavat, vaikka niitä ei voi tuoda sellaisenaan Suomeen. Ideoita kuitenkin tarttuu mukaan.”








Timo Laine
 • CV

Nelio lila 1966 syntyy Tampereella

Uran taitekohtia

Nelio lila 1996 Senssin ostaminen ja sitä seurannut liiketoiminnan laajentuminen.
Nelio lila 2010 sijoittajat mukaan ja bisneksessä uusi vaihde silmään.
Nelio lila 2013 Restamaxin listautuminen pörssiin.
”Epäonnistumisiakin tulee. Toistakymmentä vuotta sitten perustimme modernin ja pelkistetyn loungeravintolan, T-Barin. Ei vetänyt Tampereella, mutta saatiinpahan kokemusta.”

Perhe

Nelio lila2002 naimisiin. Aviopuoliso sisustussuunnittelija-yrittäjä Lilli Laine, koti Tahmelassa, perheessä 3-vuotias tytär ja 7- ja 10-vuotiaat pojat.

Harrastukset

”Golf on ykköslaji tällä hetkellä, lisäksi laskettelen ja huolehdin eri tavoin fyysisestä kunnostani. Matkustamme ja käymme matkoillamme paljon ravintoloissa. Etsin niistä uusia ja kiinnostavia juttuja."

Teksti Martti Tammisto Kuvat Mika Kanerva