Lisää löylyä saunamarkkinaan

Orivedellä ja Nastolassa toimiva Saunatalo Oy kehittää valmissaunoihin uusia tuoteratkaisuja ja saunojen ylläpitoon ja korjauksiin liittyviä palvelumalleja.

Yritys on vuoden aikana kasvattanut markkinaosuutta ja palkannut uusia työntekijöitä. Vauhdin taustalla on 2014 tehty fuusio, jossa Orivedellä toiminut Oriveden Erikoiselementti Oy ja Nastolassa toiminut E-S Saunatalo Oy yhdistyivät. Oriveden yksikkö jatkaa entiseen tapaan rakennusliikkeille tehtävien elementtisaunojen valmistamista, ja se vastaa myös yhtiön materiaalitoimituksista saunatyömaille. Nastolassa tehdään huoneisto- ja talosaunojen lauderakenteet.

Saunatalo tekee noin kolmanneksen Suomen uudisasuntotuotannon saunoista, ja se on alan suurin toimija Suomessa. Toimitusjohtaja Tero Pussinen arvioi, että suhteessa 40/60 paikanpäällä rakennettavia saunoja menee toistaiseksi enemmän.

− Uusilla, leveämmillä harteilla painotamme elementtisaunoja. Ne tulevat 10− 15 prosenttia edullisemmaksi, ja paketin sisältökin on laajempi kuin paikan päällä tehdyssä työssä, sillä elementtisaunan runko toimii suoraan myös väliseinien runkona. Rakennushankkeissa on tullut entistä tärkeämmäksi se, että työmaalle saadaan mahdollisimman pitkälle esivalmistellut tuotteet.
Sen, millainen sauna kohteeseen valitaan, ratkaisevat pitkälti rakennusyhtiön totutut toimintamallit. Saunasta päätetään usein jo hankkeen suunnittelunohjauksessa. Päätös elementtisaunoista on tehtäväkin projektin alkuvaiheessa, sillä saunapaketit nostetaan kerroksiin samaan tahtiin talon rungon kanssa.

Peruskorjausbuumi tuli saunaankin

Lokakuun puolivälissä Tero Pussinen laski tarjousta pirkanmaalaiselle kohteelle, jossa oli peruskorjattavana kuusi talosaunaa ja kolme asuntosaunaa. Pääkaupunkiseudulla, Pirkanmaalla ja Lahden seudulla työmaita oli kesken toista sataa.

Suomessa on 2,5 miljoonaa saunaa, ja niistä 1,5 miljoonaa on kerros- ja rivitaloissa. Asunto-osakeyhtiöissä asuntosaunat alkoivat yleistyä 1980-luvulla. Viime aikoina niiden määrä uusissa asunnoissa on ollut hiukan vähentymään päin.

− Sijoittajat ovat ostaneet paljon asuntoja, ja se on ollut hyvä, sillä niin rakennuskohteita on saatu liikkeelle. Sijoittajat haluavat kuitenkin pieniä asuntoja, joissa saunaa ei välttämättä pidetä tarpeellisena, Pussinen kertoo.

Hänen mukaansa on lieviä merkkejä siitä, että uudisrakentaminen hieman elpyisi, ja se pitää myös saunantekijän hereillä. Taloyhtiöiden peruskorjausbuumikin näkyy selvästi. Putkistosaneerauksien yhteydessä remontoitavaksi voivat tulla talosaunat ja huoneistosaunat.
− Taloyhtiöissä nyt myös panostetaan saneerattaviin talosaunoihin, niihin halutaan lisää viihtyisyyttä ja laadukkaita materiaaleja.

Teksti ja kuva Aila Välikoski

Orivesi Saunatalo Pussinen 350


– Saunatalo on palkannut vuoden aikana viitisentoista uutta työntekijää. Heistä kolme on tullut Oriveden tehtaalle, ja pääosa uusista toimii asentajina saunatyömailla, toimitusjohtaja Tero Pussinen kertoo.