Kyrel porskuttaa vastavirtaan

Hämeenkyröläisen Kyrel Oy:n kehittämisohjelma ja miljoonainvestoinnit tuotantolaitteisiin sekä tietojärjestelmiin tuottavat tulosta.

 

Toimitusjohtaja Simo Parhankankaan mukaan näkymät eteenpäin ovat tällä hetkellä hyvät. Kehittämistoimet ovat tuoneet uusia asiakkaita ja lisävahvuutta jo olemassa oleviin liikesuhteisiin.
− Tuotteiden kokoonpanon osaaminen ei enää riitä, vaan olemme kehittäneet asiantuntemuksemme pohjalta lisäarvopalveluita.
Kyrel esimerkiksi käy läpi ja arvioi kokoonpantavan tuotteen suunnitelmat yksityiskohtaisesti ennen valmistusta. Kun mahdolliset virheet ja riskit löytyvät jo tässä vaiheessa, asiakas säästää huomattavia summia ennen kuin yhtään kappaletta on valmistettu.
Elektroniikan kokoonpanoteollisuuden loppua Suomessa ennakoineille Kyrelillä on ollut vastavirtastrategia. Asiakkaina on nyt muun muassa suomalaisyrityksiä, jotka ovat palauttaneet aiemmin toisella puolella maailmaa teettämänsä kokoonpanotyöt Suomeen. Sekin on tuonut kysyntää, kun kilpailijat ovat lopettaneet yksiköitään Suomessa.

Luottamukseen ei ole prosessia

Hyvät näkymät eivät tarkoita, etteikö olisi tiukkaa. Toimitusjohtajan mukaan yhtiö toimii pienillä marginaaleilla ja on ollut riskirajalla. Taustalla on tappioita, ja toimiala on sellainen, että pienellä on pärjättävä. Samassa tilanteessa on moni muukin yritys.
Simo Parhankankaan mukaan tietysti helpottaisi, jos työvoimakustannuksia jollakin keinolla saataisiin viisi prosenttia alemmas.
− Julkinen toiminta tähän suuntaan näyttää vain kovin halvaantuneelta edelleen, hyvä kuitenkin että asiasta keskustellaan.
Paikallisesti Hämeenkyrössä on osattu sopia. Keskinäinen luottamus yrityksessä on Parhankankaan mukaan korkea. Sitä on rakennettu ja testattu yrityksen käänteissä vuosien varrella.
Nyt Kyrelin johtoryhmässä on pyöritetty ideoita työnimellä ”paikallinen yhteiskuntasopimus ”.
− Katsomme onko jotakin, mitä vielä voisimme tehdä paikallisesti sopimalla. Jos esimerkiksi työaikapankkia käyttäisi merkittävästi nykyistä suurempi joukko, se vaikuttaisi enemmän kuin kaavamainen viiden prosentin palkanalennus muodossa tai toisessa, Parhankangas arvioi.
Näitä nyt mietitään. Hyvä luottamus on Simo Parhankankaan mukaan se kulmakivi, jonka varassa keskusteluja voidaan käydä. Aikataulua ei ole.
− Nuorena insinöörinä olin kovin hätäinen ja yritin saada isojakin asioita nopeasti liikkeelle. Silloin opin, että ihmisten pään sisälle kyllä pääsee, mutta jos sinne pyrkii liian nopeasti, tulee vain vahinkoa.
− Luottamuksen rakentamista ei voi aikatauluttaa eikä siihen voi tehdä prosessikaavioita. Joka päivä on toimittava johdonmukaisesti, ja se luo pohjan.

Teksti ja kuva Aila Välikoski

Kyrel 350x350



Valtaosa Kyrelin toimihenkilöistä kulkee päivittäin töihin Tampereelta. Puolen tunnin työmatka toimii hyvin, eikä rekrytointivaikeuksia ole ollut, toimitusjohtaja Simo Parhankangas kertoo. Parkanolainen SMD-operaattori Joona Paulasalo hoitaa Kyrelin uusittua tuotantolinjaa.