Kumppanit bisneksessä

Juha Koskimäki ja Raimo Kuitunen vainusivat 2000-luvun alussa, että auringonlaskun alaksi vajonnut tekstiiliteollisuus voisi tarjota hyviä yrittämisen mahdollisuuksia. Sitten yksi puhelinsoitto muutti kaiken.


– Olin myynyt osakkuuteni HifiStudio-17:stä alkuvuodesta 2008 ja aloin pohtia, mitähän sitä isona tekisi. Juhan kanssa oltiin vanhoja kavereita ja ruvettiin miettimään tulevaisuutta yhdessä. Juha tiesi, että tekstiilialalla on kannattavia firmoja, joiden omistajat miettivät jatkajaa, Raimo Kuitunen kertoo.

Juha Koskimäki oli aloittanut oman yrittäjänuransa vuonna 2005 ostamalla työvaateteollisuuden tarviketoimittajan Ulkohankinta E. Perttunen Oy:n.

– Jossain kohtaa eteemme tuli Suomen Nauhatehdas Oy. Se ei ollut kaupan, mutta päätettiin, että Juha, joka tunsi omistaja Antti Salovaaran, soittaa ja kysyy suoraan tämän jatkoaikeista.

Puhelinkeskustelu käytiin joulukuussa 2009, ja sen päätteeksi Salovaara pyysi päivän miettimisaikaa. Vastaus oli, että jos hän myy, hän myy kaiken. Suomen Nauhatehdasta ei pilkota osiin.

Neuvottelupöydässä tarjolle tuli lisäksi intohimoisena taiteen kerääjänä tunnetun Salovaaran nykytaiteen kokoelma, noin 1500 teosta. Siitä parivaljakko ei ryhtynyt hieromaan kauppaa, vaan osti pelkästään Suomen Nauhatehtaan liiketoiminnan koneineen ja laitteineen.

Kaupat tehtiin kesäkuussa 2010. Omistusjärjestelyissä perustettiin SNT-Group-konserni. Se sisältää komponentteja ja raaka-aineita vaatetus - ja huonekaluteollisuudelle valmistavan SNT-Group Oy:n sekä tytäryhtiöt Tupler Oy:n, Safeplast Oy:n ja SNT-Group Eesti Oü:n. Lisäksi konserniin kuuluu Safeplast NA Company Ltd. Kanadassa.

SNT-Group 600

Työjako oli alusta pitäen selvä. Juha Koskimäestä (vas.) tehtiin konsernin toimitusjohtaja. Raimo Kuitunen on
parketin ja laminaatin alusmateriaaleihin erikoistuneen Tuplerin sekä letkunsuojia ja letkujen niputustuotteita
kaivos- ja muulle vaativalle teollisuudelle valmistavan Safeplastin toimitusjohtaja.

Yksityinen raha vahvisti muskelit

Yrityskaupan rahoituskuviot olivat luku sinänsä.

– Omien panostusten lisäksi mukana olivat pankki ja Finnvera, mutta totta kai myös muuta rahoitusta tarvittiin.
Neuvotteluja käytiin ensin pääomasijoittajien kanssa, mutta ne eivät johtaneet mihinkään. Kumppanusten mielestä sijoittajien ehdot kuulostivat toimintaa rajoittavilta, oudoiltakin.

Kuvioon astui ”neuvottelevaksi virkamieheksi” Pekka Tammela PJ Maa Partners Oy:stä. Yrityskauppoja ammatikseen junailevana hänellä oli tietoa yrittäjähenkisistä henkilöistä, joilla oli paitsi varallisuutta, myös kiinnostusta sijoittaa suoraan yrityksiin.

– Tammela otti yhteyttä kymmeneen potentiaaliseen henkilöön. Kahdeksan kiinnostui, ja heidän kanssaan jatkoimme neuvotteluja sillä seurauksella, että kaikki halusivat mukaan. Aikaa sijoittajaryhmän kokoamiseen kului vain kuusi päivää!

Taustaryhmä on pysynyt pitkälti samana, ja Kuitusen ja Koskimäen mukaan yhteistyö sujuu hyvin. He antavat sijoittajille säännöllisesti tietoa liiketoiminnan tunnusluvuista ja tilanteesta ja saavat keskittyä ydintoimintaan ilman viikoittaista raportointivelvollisuutta.

Konserni kasvaa yrityskaupoilla

SNT-Group on kasvuhakuinen konserni, jossa seurataan jatkuvasti, onko omaan liiketoimintaan sopivia yrityksiä tarjolla. Ostoksilla on käyty vilkkaasti ja kasvatettu konsernia tähän mennessä noin kymmenellä yrityksellä.

– Melkein kaikissa yrittäjä on ollut jäämässä eläkkeelle, mutta toivonut, että toiminta jatkuisi jollakin tavalla. Olemme ostaneet yrityksiä ympäri Suomea ja siirtäneet niiden tuotannon saman katon alle Tampereelle. Tarvittaessa olemme tarjonneet työtä Tampereelta, eikä kukaan ole jäänyt kauppojen takia työttömäksi, Koskimäki kertoo.

Uusin yritysostoista tehtiin viime joulukuussa, kun SNT-Group osti Oy Tammer-Suoja Ab:n liiketoiminnan. Ajoneuvojen istuinsuojia ja peitteitä sekä lentokonematkustamojen verhoilu- ja sisustustuotteita valmistavan Tammer-Suojan toimitusjohtajana jatkaa Kari Talja. Yrityskaupan jälkeen SNT-Group työllistää runsaat sata henkeä.

Kikyllä lisää tuotantoa

Uusilla isännillä ei ollut alkuaikoina juurikaan kokemusta valmistavasta teollisuudesta, joten he luottivat ammattilaiseen työväkeensä.

– Vältimme suuria muutoksia, pikemminkin kuljimme silmät ja korvat auki ja opiskelimme asioita, sillä pienyrittäjinä olimme tottuneet olemaan asian ytimessä. Väelle oli pieni yllätys, että emme tulleet ”vain” johtajiksi, vaan oikeasti töihin toiminnan jatkajiksi ja kehittäjiksi.

SNT-Groupissa johto ja muu henkilöstö pystyvät keskustelemaan ja sopimaan asioista. Esimerkiksi kilpailukykysopimuksesta eli kikystä pidettiin kaksi lyhyttä palaveria. Ensin puhuttiin ja sitten pantiin nimet paperiin.

Vuosittainen 24 tunnin työajan pidennys toteutetaan SNT-Groupissa kokonaisina työpäivinä.

– Minua harmittaa, että ammattiyhdistysliike takertui julkisessa keskustelussa pelkästään työajan lisäykseen. Se on vain yksi puoli. Kokonaan unohtui, että työnantajat lupasivat puolestaan palkata lisää väkeä ja laittaa investoinnit liikkeelle. Näinhän on jo tapahtunut, Koskimäki sanoo.

– Julkisessa keskustelussa kiky muuttui vähättelyksi siinä vaiheessa, kun 24 tuntia ryhdyttiin jakamaan kuuden minuutin päivittäisiin pätkiin. Terve järkikin sanoo, ettei sellaisesta ole mitään hyötyä, Kuitunen puuskahtaa.

Kikyssä sovittu palkkamaltti ja työajan lisäys ovat olleet miesten mielestä positiivisia signaaleja koko suomalaiselle yrityskentälle. SNT-Groupia sopimus on rohkaissut miljoonainvestointeihin ja yrityskauppaan, jonka seurauksena työntekijämäärä kasvoi loppuvuodesta yli 30 henkilöllä.

Amerikassa moni asia on toisin

SNT-Groupilla on tuotantoa myös Pohjois-Amerikassa. Antti Salovaara perusti yhden Safeplastin tuotantolinjan Kanadaan Ontarioon vuonna 2008, mutta huonoksi onneksi maailmantaloudessa sakkasi tuolloin pahasti. Kanadalainen yhtiökumppani on kuitenkin saanut yksikön jaloilleen ja hyvään vauhtiin.

Viime kesänä tehdas päätettiin muuttaa Yhdysvaltojen itärannikolle Greenvillen kaupungin lähelle. Kanadaan jäi Safeplastin jakelupiste.

– Kävin äskettäin Greenvillessä, ja siellä olivat jo seinät pystyssä, Kuitunen kertoo.

Investoinnin arvo uuteen tuotantolaitokseen on 3,8 miljoonaa euroa. 3000 neliömetrin tehtaassa aletaan valmistaa tästä keväästä lähtien letkujen suojaspiraaleja ja tekstiilisiä letkunsuojia tuotantolinjoilla, jotka on suunniteltu ja valmistettu Tampereella.

– Sikäläistä ilmapiiriä ei suotta kuvata yrittäjähenkiseksi ja positiiviseksi. Palkkaamme 30 uutta työntekijää, ja heidän koulutuksen maksaa osavaltio. Tarjolla on lisäksi veroetuja ja investointitukia. Kaikesta näkee, että osavaltio haluaa lisää yrityksiä, jotka palkkaavat paikallisia ihmisiä.

– Tavoitteena on ensin tuplata liikevaihto parissa vuodessa ja jatkaa kasvua. Olemme pieniä, ja kilpailu on kovaa, mutta olemme tosissamme.

Yrittäjiksi eri reittejä

Raimo Kuitunen kertoo kasvaneensa työntekoon ja yrittäjyyteen jo lapsuudenkodissaan.

– Vanhempani ostivat vanhemman veljeni Jorman kanssa Pirkan Sähkö -nimisen yrityksen 1971. Pyörin mukana alusta lähtien, kuljetin ensin kodinkoneita ja televisioita asiakkaille ja korjailin laitteita.

– HifiStudio-17 syntyi siihen kylkeen vuonna 1981 minun ollessani vielä kauppaopistossa. Se kehittyi erikoisliikkeeksi, jolla oli myymälät Tampereen lisäksi Helsingissä ja Oulussa. Lisäksi meillä oli Sony Center- myymälät Helsingissä ja Tampereella sekä Bang&Olufsen-myymälä Helsingissä, hän kertoo.

Myös Juha Koskimäki on kasvanut yrittäjäperheessä, mutta yrittäjäksi hän ryhtyi tehtyään ensin 25 vuoden työuran palkkajohtajana.

– Se oli täysin oikea päätös. Sen jälkeen harmitti hieman vain se, etten ryhtynyt yrittäjäksi aiemmin, hän kertoo.
Kumppanuksina yrittämisestä molemmilla on pelkkää positiivista sanottavaa.

– On mukavaa, että seinän takana istuu sparraaja, jolta voi aina kysyä. Yrittäminen on välillä yksinäistä työtä, ja kahdestaan hartiat ovat leveämmät, Koskimäki sanoo.

Kuitunen on täsmälleen samaa mieltä.

– Hifi-maailmassa koin välillä yksin yrittämisen ja taloudellisen vastuun kantamisen raskaana. Nyt olen monta kokemusta rikkaampi. Kaksi syvää lamaa 1990-luvulla ja 2008 opettivat, että kannattaa keskittyä asioihin, joihin pystyy itse vaikuttamaan, ja olla murehtimatta asioita, joille ei mahda mitään.

Kaksikko kertoo, että SNT-Groupin kunto on hyvä. Yrittäjinä tuntuu, että on aiempaa enemmän tilaa ja vapautta hengittää.

– Mutta nälkä kasvaa syödessä. Investoimme, kun sopivaa tulee vastaan, ja kyllä meille välittäjät soittelevatkin, Juha Koskimäki sanoo.

– Antennit ovat ylhäällä koko ajan. Voimme ostaa, mutta yhtä lailla alamme olla valmiita jostain jo luopumaan, Kuitunen komppaa.

Juha-Koskimäki

Juha Koskimäki (oik.) ja Raimo Kuitunen ostivat Suomen Nauhatehtaan jatkaakseen ja kehittääkseen sen toimintaa. Koneenhoitaja Ari Hukkasen (vas.) valvovan katseen alla tikataan vanua vaatetus- ja huonekaluteollisuuteen.

Juha Koskimäki

Nelio lila 1959 syntyy Tampereella
Nelio lila 1981 ylioppilaaksi Messukylän lukiosta
Nelio lila 1984 laskentatoimen yo-merkonomiksi Tampereen kauppaoppilaitoksesta
Nelio lila 1987 vakuutustutkinto Tampereen yliopistosta

Ura
1984–1993 Keskinäinen Vakuutusyhtiö Varma, aluejohtaja
1993–1997 Isko Oy, aluejohtaja
1996–2003 Oy Scan-Auto Ab, tulosyksikön johtaja
2003–2004 Söder Airlines, myyntijohtaja
2004–2006 Rego Autodesign Oy, toimitusjohtaja
2005– SNT-Group Oy, toimitusjohtaja

Perhe
Vaimo Hannele, lapset Markus (s. 1987), Matti (1989) ja Marja (1994). Asuu Pirkkalan Toiviossa.

Harrastukset
Golf, jääkiekko, jalkapallo ja koripallo,numismatiikka.

”Olen urheilun heavy user. Ilveksen kotipelit jäävät väliin vain jos olen poissa paikkakunnalta.”

Motto
Asiakas on kuningas.

Raimo-Kuitunen

SNT-Group seisoo edelleen samoilla, mutta uudistetuilla ja vahvistetuilla liiketoiminnan kivijaloilla. Raimo Kuitunen ja Tiina
Leppänen pakkaamassa letkujen suojaspiraaleja, joiden tuotannosta 80 prosenttia menee vientiin.

Raimo Kuitunen

Nelio lila 1958 syntyy Tampereella

Nelio lila 1978 ylioppilaaksi Tampereen klassillisesta lukiosta
Nelio lila 1982 yo-merkonomiksi Tampereen kauppaoppilaitoksen markkinointilinjalta

Ura
1981–2008 HifiStudio-17, yrittäjä
2010– SNT-Group Oy, yrittäjä
2010– Safeplast Oy ja Tupler Oy, toimitusjohtaja

”Minulla on yli 35 vuoden ura yrittäjänä. Olin aina haaveillut pääseväni mukaan johonkin teolliseen toimintaan, enkä olisi arvannut olevani vielä mukana tekstiili- ja muoviteollisuudessa. Olen aina tullut kohtuullisen hyvin toimeen erilaisten ihmisen kanssa. Se on varmasti auttanut myös tällä toisella uralla.”

Perhe
Vaimo Susanna, lapset Jimi (s. 1984), Sipi (1985) ja Jesperi (1989), kaksi lastenlasta sekä koira. Asuu Ryydynpohjassa.

”Olen onnellinen, että kovan työnteon ohessa saimme kasvatettua kaikki lapset omille siivilleen. Kiitos tästä kuuluu pitkälti vaimolleni.”

Harrastukset
Squash, golf, avantouinti, metsästys ja kalastus, ruuanlaitto.

”Ennen linnustin paljon, viime vuosina olen käynyt hirvimetsällä. Tykkään valmistaa saaliista ruokaa. Bravuurini on hirvipaisti, jossa riistanmakua tuodaan esille sopivasti.”

Motto
Matti Nykäsen sanoin: Elämä on ihmisen parasta aikaa.


Teksti Päivi Eskelinen Kuvat Olli-Pekka Latvala