”Eteenpäin meneminen on ongelmien ratkomista”

Maria Alm ja Tytti Julkunen asettivat muiden Forciot Oy:n perustajien kanssa vuonna 2015 riman heti korkealle: yritys haluaa synnyttää ratkaisuja asioihin, joita ei ennen ole ratkaistu. – Sillä tavoin syntyy innovaatioita, kilpailuetua ja vetovoimaa myös osaajien rekrytoimiseksi, sanovat toimitusjohtaja Alm ja hallituksen puheenjohtaja, markkinointijohtaja Julkunen. Nyrkkeilyhanskallakin on roolinsa, kun tulevaisuudelle avataan tietä.


Forciotin visiona on, että mittausteknologia integroituu sujuvasti ihmisten elämään ja arkipäivään, sitä ei ”käytetä” erillisinä laitteina.
– Helppoa vision toteuttaminen ei ole. Jos olisi, joku olisi tehnyt sen jo, Tytti sanoo.

Helpolla forciotilaiset eivät itseään muutenkaan päästä.

– Tavoite on aina ylittää itsemme ja antaa asiakkaalle enemmän kuin tämä odottaa, Maria sanoo.

Ja nyrkkeilyhanskasta puheen ollen... Forciotin seinällä Hervannan toimistossa roikkuu käytössä marinoitunut nyrkkeilyhanska viestimässä hengestä: yrityksessä tehdään töitä tosissaan. Tytti Julkusen kädessä kansikuvassa oleva uudemman sukupolven hanska taas konkretisoi, miten Forciotin innovaatiota eli joustavaa ja printattavaa elektroniikkaa voidaan hyödyntää esimerkiksi iskun voiman ja tehon mittaamisessa.

Nyrkkeilyhanska on tosin vain pieni osa Forciot-maailmaa. Juuri mahdollisuuksien avaruus innostaa yrityksen perustajia.

Elämän paras mahdollisuus

Alm ja Julkunen tuntevat toisensa Nokia- ja Microsoft-vuosiltaan. Kun Microsoft-pestit päättyivät, molemmat halusivat alkaa tehdä töitä yhdessä.

– Meillä on samanlainen rivakka ote tarttua hommiin ja aktiivisesti alkaa viedä asioita eteenpäin. Sehän on ylipäätään tärkeää yrittäjyydessä, Maria sanoo ja lisää, että ajatus yrittäjyydestä ei sinänsä ollut vieras, se oli käynyt vuosien varrella mielessä.

– Ei vain ollut rohjennut lähteä yrittämään. Microsoft-muutoksesta tulikin sitten elämän paras mahdollisuus.

Tytillä oli ennestään kokemusta pienen yrityksen toiminnan monipuolisuudesta, ja se sytytti kipinän yrittäjyydestä.
Molemmat olivat kuulleet, miten yrittäjyys on kovaa ja miten startupin taival vasta vaativa onkin.

– Mutta... kaikki on mennyt paljon paremmin ja luontevammin kuin kuvittelimme! Ehkä se johtuu siitäkin, että olimme henkisesti varautuneet ”tosi rankkaan aikaan”. Toki taustamme ja kokemuksemme ovat auttaneet paljon.

Nokialta opit kansainvälisen tason tekemiseen

Kokemus tarkoittaa muun muassa aiemmissa työpaikoissa opittua työn tekemisen mallia: tiedetään, miten korkean teknologian tuotteita tehdään ja mitä tuotekehitys sisältää. Kokemus antoi myös rohkeutta suunnata suoraan kansainväliseksi, ajatella isosti – volyymit eivät pelota.

Työkokemuksen satoa ovat verkostot ja taito hyödyntää niitä, sekä tottumus toimia erilaisten pelurien kanssa ympäri maailmaa, tuntea sopimusten tekemisen sudenkuopat.

– Kyllä Nokia oli korkeakoulu kansainväliseen tekemiseen kansainvälisten firmojen kanssa, yrittäjät sanovat.
He muistuttavat myös, että koska Tampereen seutu oli Nokian ja Microsoftin tuotekehityksen ydinaluetta, se heijastuu yhä yliopiston ja teknillisen yliopiston tekemiseen.

– TTY on varsinainen kompetenssikehto. Oppilaitosten ja yhteistyökumppaneiden paikallisuus ja läheisyys auttavat kaltaisemme yrityksen kehittymistä, niin tutkimuksellisesti kuin osaajien saamisessakin.

Tytti huomauttaa, että ylipäätään pitäisi enemmänkin saada yliopistoilla tehtyä tutkimusta yritysten sovellettavaksi. Yliopistoyhteyden kautta yrityksille avautuisivat myös kansainväliset yliopistoverkostot.

Forciot sisalle-nettiin

Maria Alm (vas.) ja Tytti Julkunen vievät Forciotia kasvuun määrätietoisesti ja hallitusti. – Teknologiamme on
ajankohtainen, sille on ollut kysyntää jo pitkään. Toistaiseksi on pystytty kasvamaan tulorahalla sekä Tekesin ja
Pirkanmaan ELY-keskuksen tuella. Myös Tampereen kaupunki on kannustanut alueelle syntyneitä uusia yrityksiä,
Forciotiakin. Olemme avoimia keskustelemaan sijoittajienkin kanssa – varsinkin, kun seuraavana isona steppinä
on liiketoiminnan skaalaus globaalisti.


Hyvien sattumien summa...

Forciotin syntyidea oli voiman, painon, tehon ja muiden suureiden mittaaminen urheilusuorituksen aikana kengän pohjalliseen liitetyn teknologian eli sensoreiden sekä venyvän ja printattavan elektroniikan avulla. Idea sai kannustusta – ja ympärille alkoi löytyä kumppaneita, joilla oli sopivaa osaamista ja yrittämisen halua. Tampereen teknillisellä yliopistolla tehdään maailmanluokan tutkimusta venyvän elektroniikan saralla, ja Forciot osti yhden TTY:llä juuri päättyneen tutkimuksen tulokset. Tutkijat tulivat omistajiksi yritykseen.

– Meitä yhdisti huipputeknologia, halu tehdä sellaista, mitä ei ole ennen tehty, sekä intohimo urheiluun. Asiat loksahtivat paikoilleen, Tytti määrittelee, ja Maria jatkaa: syntyi hyvien sattumien summa.

Forciotin teknologian avulla päästään tekemään mittauksia paikkoihin, joihin aikaisemmin ei ole ollut mahdollista päästä. Venyvä teknologia sopeutuu elastisiin ympäristöihin ja yksittäisestä käyttäjästä yrityskäyttöön. Se toimii mobiilisti missä vain, milloin vain. Teknologia integroidaan tuotteeseen, sensorit keräävät tiedon ja tieto saadaan pilvipohjaisen applikaation ansiosta ulos reaaliajassa. Tietoa ei tarvitse hakea mistään eikä sen keräämiseksi tarvitse mennä mihinkään erityiseen paikkaan.

...ja rajattomien mahdollisuuksien tulo

Ensimmäiset konseptit – urheilujalkineiden pohjalliset ja nyrkkeilyhanskat – suunniteltiin urheilussa ja liikunnassa tärkeiden parametrien mittaamiseksi.

Nyt teknologiaa sovelletaan muun muassa autoteollisuuteen. Fociot on kehittänyt auton sisäpintoihin soveltuvan, nahkaan integroitavan automotive interior -sensoriratkaisu-demon auton toimintojen ohjaamiseen ja kuljettajan tilan tunnistamiseen.
Logistiikassa sovellustarve on suuri, sillä esimerkiksi kuormien ja kuljetusten painoa ja tasapainoa on mitattu aikaisemmin lähinnä manuaalisesti. Nyt mittaaminen ja tiedon kerääminen onnistuvat automaattisesti.

Terveyden ja hyvinvoinnin saralla on menossa fysioterapiakäytön ja potilastyön pilotteja ja tutkimushankkeita, kuten TTY:n kanssa liittyen Parkinson-potilaan taudin etenemisen seurantaan.

Forciot ei tee tuotetta, vaan sen teknologia lisensoidaan ja integroidaan osaksi asiakkaan tuotetta. Yhteiskehityshankkeita tehdään asiakkaiden kanssa ja teknologia räätälöidään asiakkaille. Prototyypit valmistuvat omassa laboratoriossa tai yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa Suomessa ja ulkomailla.

Forciot investoi oman teknologian kehitykseen, patentoi ja kasvattaa immateriaalioikeuksia.
– On iso investointi luoda teknologiakyvykkyyksiä, mutta teknologiaa kehittämällä luodaan tuleva kasvu, Tytti muistuttaa.

Kasvuun vaihe kerrallaan

Vaikka Forciotin innovaation soveltamiseen vain taivas on rajana, ja vaikka tavoitteena on reipas kasvu, jalat pidetään tukevasti maassa. Tarkasti mietitään, mihin rahkeet riittävät ja mistä business tulee.

– Eteenpäin mennään hallitusti, harkitusti ja vaiheittain. Juuri kasvun hallitseminen on kasvuyritysten haaste.
Maria sanoo, että joka päivä on ongelmia ratkaistavaksi, mutta eteenpäin meneminenhän on juuri ongelmien ratkomista.
– Monenlaista voi tehdä, kun vain tarttuu asioihin. Ei kannata rajoittaa ajatuksiaan – eikä rohkeuttaan.

Forciot porukka-netti

Forciotissa on 18 työntekijää, ja ensimmäiseltä toimintavuodelta raportoitiin 680 000 euron liikevaihto ja positiivinen tulos.
Yhteisessä tuumaustuokiossa Pekka Iso-Ketola (vas.), Toni Liimatta, Maria Alm, Markku Korsumäki, Lari Kakkonen, Tytti Julkunen
ja Mikko Ylinen.

Yhdessä yrittäjiä

Alm ja Julkunen rakentavat Forciotista matalan hierarkian työpaikkaa, jossa yhdessä tekeminen on arvo ja jossa jokainen pääsee vaikuttamaan työhönsä.

– Kaikilla on oma tontti, mutta yksin ei tarvitse puurtaa. Jos tarvitsee apua, muut auttavat. Päätöksenteko on sujuvaa: lyömme kaikki faktat pöytään ja sitten mietitään yhdessä, miten edetään.

Forciotissa käytetään paljon aikaa rekrytointiprosesseihin, ja toistaiseksi hyviä tekijöitä on saatukin.
– Työpaikan pitää olla työntekijälle mielenkiintoinen, ja tuntuu, että Forciot on. Tekemisemme ansiosta saamme myös kiinnostavia kumppaneita ja asiakkaita – ja heidän ansiostaan taas osaavia työnhakijoita.

Omistajina Tytin ja Marian tavoite on olla reiluja suunnan asettajia, jotka pitävät tavoitteet korkealla – ja Forciotista hyvää huolta.
– Ehdottomasti tärkeää on myös, että pystymme luomaan paikallisesti työtä ja sitä kautta yleisempää hyvää, kaksikko sanoo.

 
Forciot-Tytti-ja-Maria-netti-sisa

Forciot rankattiin maailman 15 lupaavimman startupin joukkoon Mobile Worldissa. Innovation World Cupissa se pääsi
smart clothing -sarjan finaaliin. Tytti Julkunen (vas.) ja Maria Alm sanovat yllättyneensä iloisesti tunnustuksista, mutta
muistuttavat, että jotta niitä saa, pitää olla hyvä ja kertoa tarinaansa oikealla tavalla. – Markkinointi on tärkeää, omaa
tekemistä on tuotava aktiivisesti esille. Jos kukaan ei sinusta tiedä, ei sinua osata kutsua tai valita mukaan kansainvälisiin
kilpailuihin. Ne taas ovat loistava tilaisuus parantaa omaa näkyvyyttään.


Tytti Julkunen

Nelio lila 1974 syntyy Imatralla
Nelio lila 1994 ylioppilaaksi Imatrankosken lukiosta
Nelio lila 1999 Hallintotieteiden maisteriksi Tampereen yliopistosta. Sivuaineopintoja Tampereen teknillisestä korkeakoulusta.
Nelio lila 2012 -> jatko-opinja Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulussa (Hallintotieteen tohtori-ohjelma)

Nelio lila Ura

1998–2008 Nokia Networks Oy, Intel Oy sekä Robonic Oy – useissa markkinoinnin ja tuotekehityksen tehtävissä Suomesssa, Tanskassa ja Yhdysvalloissa
2008–2016 Nokia Oy ja Microsoft Mobile Oy, useissa kehitysorganisaatioissa ja muutoshankkeissa johtotehtävissä
2016 -> Forciot Oy, hallituksen puheenjohtaja, markkinointijohtaja

Nelio lila Luottamustoimet

Plan Suomi -säätiössä Tampereen aluevastuu 2012–2015; kummitoiminnassa mukana jo noin 15 vuotta.

Nelio lila Perhe

Aviomies Janne ja poika Jasper, 13, koti Pirkkalassa.

Nelio lila Harrastukset

Lenkkeily, astanga-jooga, vapaaehtoistyö Plan Suomi -säätiössä, lukeminen ja kirjoittaminen.

Mistä saat virtaa?

”Lataudun hyvistä keskusteluista, kohtaamisista ja innostun uuden oppimisesta. Liikunta ja perhe pitävät moottorini käynnissä.”

Maria Alm

Nelio lila 1976 syntyy Kajaanissa
Nelio lila 1995 ylioppilaaksi Kajaanin Linnan lukiosta
Nelio lila 2001 diplomi-insinööriksi (tuotantotalous) Teknillisestä korkeakoulusta
Nelio lila 1999–2000 vaihto-opintoja liiketalouden alalla RWTH, Aachen

Nelio lila Ura

2001–2014 Nokia Oy, useissa eri tehtävissä matkapuhelinten tuotekehityksessä, tuotehallinnassa
asiakasräätälöinnissä sekä tuotannossa, hankinnassa ja logistiikassa
2014–2015 Microsoft Oy, matkapuhelinten tuotekehityksessä
2016 -> Forciot Oy, toimitusjohtaja

”Innovaatioiden tekeminen on äärimmäisen motivoivaa.”

Nelio lila Perhe

Aviomies Marko, tyttäret Helga 14 ja Martta 11, koti Pirkkalassa.

Nelio lila Harrastukset

Liikunta monipuolisesti, muun muassa hiihto ja tennis; lukeminen.

Mistä saat virtaa?

”Onnistumisista työssä, perheestä ja ystävistä hyvän aterian äärellä, luonnossa liikkumisesta.”

Teksti Annikaisa Knuutila Kuvat Olli-Pekka Latvala