Esimiesverkoston pilotti osoitti: keskustelu kehittää

Avointa keskustelua. Luottamuksellista kokemusten jakamista. Uusia ajatuksia. Konkreettisia eväitä omaan työhön ja kehittymiseen. Tampereen kauppakamarin ensimmäisen esimiesverkoston tilinpäätökseen kirjattiin vahvaa plussaa. Intopalon Tom Hannelius kuvasi verkostopolkuaan intotasoilla. Ne vaihtelivat, mutta pysyivät huippukorkeudessa tapaamiskerrasta toiseen. – Olen tyytyväinen, että tuli osallistuttua tälle kurssille.


Esimiesverkosto on tavoitteellinen osaamisen kehittämisen foorumi esimiestyötä tekeville. Vuoden aikana kuudessa tapaamisessa käydään läpi vuorovaikutustaidot ja ihmisten johtaminen, henkilöstön motivointi ja muutoksen läpivienti, esimiestyössä kehittyminen ja jaksaminen.

– Osallistujat määrittelevät itse yhteiset haasteet, ja kurssin sisältöä rakennetaan niiden mukaan. Tapaamisissa asiantuntijat alustavat eri aiheista, mutta tärkeää on vapaamuotoinen keskustelu, sanoo verkoston fasilitaattori, esimiestyön valmentaja Riikka Mikkonen.

Elokuussa päättyneen ensimmäisen esimiesverkoston osanottajat kiittivät asiantuntijoiden luentoja sekä erityisesti vertaisten kanssa keskustelua, oman toiminnan tarkastelua ja haastamista. Reilun kymmenen hengen ryhmässä kurssilaisia oli konepajasta korkean teknologian firmaan, siivouspalveluyrityksestä rakennusalalle, ja mielenkiintoista oli kuulla kokemuksia erilaisista toimintaympäristöistä.

Matkalla managerista leaderiksi

Tuomo Konnunaho Corelasesta lähti kurssille hakemaan vastauksia käytännön johtamistaidon kysymyksiin, ja vaikka ihan niihin hän ei vastauksia saanutkaan, hän sai jotain muuta.

– Aloin muuttaa ajattelumalliani arjen konkretiasta vähän isompaan mittakaavaan. Roolini on ollut sovitella ja ratkaista ongelmia, mutta nyt suuntaan ennaltaehkäisyyn, ettei ongelmia välttämättä syntyisikään. Olen saanut tästä hyviä kokemuksia jo. Esimerkiksi vastuun jakaminen organisaatiossa on motivoinut ihmisiä toimimaan entistä paremmin. Olen myös laittanut liikkeelle erilaisia muutosprosesseja työyhteisössä ja elämässä muutenkin – alkanut kehittää itseäni managerista leaderiksi.

Ruduksen Kimmo Rasimukselle kurssi osui ”kymppiin” toimenkuvamuutoksen kanssa.

– Vanhoilla opeilla ja entisellä, nopean päätöksenteon tyylilläni en olisi onnistunut uudessa työssäni. Sain käyttökelpoisia oppeja ihmisten osallistamisesta ja innostamisesta sekä keskustelun tärkeydestä. Koen kyllä kehittyneeni kurssin aikana.

Syöttäjä on sankari

Jukka Köngäs Corelasesta kuvasi kurssia sparrausvuodeksi.

– Monenlaisia ajatuksia heräsi. Aikaisemmin pidin tärkeänä, mitä esimiehenä tuon tuotantoon, nyt ymmärrän, että kyse on vuorovaikutuksesta. Pitää osata aidosti iloita muiden onnistumisista ja olla valmis auttamaan muita. Syöttäjä on sankari. Sisäinen kilpailu syö, pelko pysäyttää. Myös ajankäyttöäni aloin tarkastella uudesta kulmasta. Kiire on mielentila. Asioita voi tehdä yhden kerrallaan, multitaskingia ei oikeasti ole olemassa.

Köngäs arvioi ajattelunsa muuttuneen tuloskeskeisyydestä tekemisen ja siinä onnistumisen suuntaan.

– Tulos syntyy kyllä työn flow'n sivutuotteena!

Gronlund Palvelujen Eeva-Liisa Juholan kurssi pysäytti pohtimaan asioita.

– Kokemusta on paljon, mutta osaako jo kaiken? Kurssi sai huomaamaan oman kehittymisen tarpeen ja erityisesti tarpeen huolehtia oman tiimin jaksamisesta.

Tähän hän pyrkii valmentamalla tiimiään vastuunjakoon ja luottamiseen, pois ajattelusta ”kun itte tekee, tulee varmasti hyvä”.

Seuraava esimiesverkosto starttaa syyskuun lopussa. Verkostoon ilmoittautuminen 18.syyskuuta saakka. Lisätietoa: https://www.lyyti.fi/reg_2016/Esimiesverkosto_2016_6633


Esimiesverkosto Keskikiikonen

Ole läsnä. Puutu ongelmiin heti, mutta älä ala korjata olemattomia ongelmia. Muun muassa tällaisia eväitä Mika Keskikiikonen Louneasta sai arjen esimiestyöhön.

Esimiesverkosto Juhola Köngäs

– Oli mielenkiintoista kuulla, miten muut kokevat asiat ja miten muilla työpaikoilla toimitaan, sanoivat Eeva-Liisa Juhola ja Jukka Köngäs.

Esimiesverkosto Rasimus, Konnunaho

Kimmo Rasimus (vas.) ja Tuomo Konnunaho kertoivat esimiesverkostokurssin muuttaneen heidän tapaansa toimia esimiehinä.