Tunnemmeko vastuumme tulevista työntekijöistä?

Asenne työhön kehittyy monin eri tavoin, eikä nuoruusvuosien kokemusten merkitystä voi liikaa korostaa.


Paljon on puhetta nuorisotyöttömyydestä, rakenteellisesta työttömyydestä ja nuoren työtekijän asenteen tärkeydestä. Presidentti liputtaa vahvasti nuorisotakuun puolesta. Entä yrityselämä ja kuljettajan paikoilla istuvat toimitusjohtajat?

Voisivatko pirkanmaalaiset yritykset lähteä kilpasille yhteiskuntavastuun ja tulevaisuuden työvoiman kasvattajina? Mikä yritys tarjoaa eniten kesätyöpaikkoja ja TET-paikkoja suhteessa vakinaiseen henkilöstömääräänsä?

Asenne työhön kehittyy monin eri tavoin, eikä nuoruusvuosien kokemusten merkitystä voi varmaan liikaa korostaa.

Tiedetään myös, että sosiaalisten ja ulospäinsuuntautuvien nuorten on merkittävästi helpompi työllistyä, mutta nuo ominaisuudet eivät sinällään kerro paljoakaan ihmisen ahkeruudesta.

Entä syntyperä? Moni jo todistaa aktiivisesti työtä hakevien maahanmuuttajien puolesta. Onko oikein, että isän tai äidin verkostotausta on suurin vaikuttava tekijä nuoren työllistymisessä?

Kuka kouluttaisi nuoria työn hakemisessa?

Yritykset ohjaavat kesätyönhakijat pääosin nettisivuille tai rekry-yrityksiin. Todella tärkeää ja työasennetta tukevaa olisi päästä henkilökohtaiseen haastatteluun riippumatta sosiaalisesta taustasta, vanhempien koulutuksesta tai syntyperästä. Päästä miettimään mitä kysytään ja mitä vastata, esitellä työhakemuksensa tai jopa cv, joka saattaa aluksi kuvata harrastuksia ja jossain seurassa tai järjestössä tehtyä talkootyötä sekä itse laadittua kuvausta omasta itsestään.

Entä jos tulisi valituksi yritykseen, jossa ensimmäisenä työpäivänä toimitusjohtaja esittelee yrityksen kaikille kesätyöntekijöille. Sitten kaikki siirtyisivät yhdessä suorittamaan työturvakorttia tai hygieniapassia.

Ensimmäisinä työpäivinä opastajana olisi työnohjaaja ja puolessa välissä työjaksoa saisi palautteen ja kehitysvinkkejä loppuajalle. Kesätyön päättyessä sitten kokoonnuttaisiin antamaan palautetta yrityksestä, saataisiin työtodistukset ja vinkkejä cv:n kirjoittamiseen jatkossa.

Onko tuo unta vai kuvausta tulevaisuuden yrityksistä, jotka haluavat motivoituneita nuoria työntekijöitä?

Pitäisikö Tampereen kauppakamarin järjestää vuosittain toimitusjohtajille Rekrymessut – teemana kasvatamme nuoria työelämään? Kyllä!

Jussi Tanhuanpää

toimitusjohtaja

Lujatalo Oy