Murros on mahdollisuus – jälleen kerran

Kuinka Suomi ja Pirkanmaa hyödyntävät hankitun koulutuksen ja kokemuksen?

 

Digitalisaatio voi vielä vetää koko maan talouden nousuun. Ainakin se työllistää teknisiä osaajia. Entä Nokian kasvusta osansa saaneet humanistit, kauppatieteilijät ja monet muut? Kansainvälisen suuryrityksen vaativissa projekteissa työskentely on hionut huippuunsa siirrettävät ja skaalautuvat taidot esimerkiksi projektinhallinnassa, yhteistyössä ja viestinnässä. Kokemuksen syvällä rintaäänellä ymmärretään asiakastarpeiden tärkeys. Mistä näiden osaajien piilotyöpaikat nyt löytyvät?

1990-luvun lopulla nuori käännöstieteen opiskelija tuijotti silmät ymmyrkäisinä vanhempaa vuosikurssilaista, joka oli töissä Nokialla. Tuo käänteentekevä hetki yliopiston kellarin mikroluokassa sytytti oivalluksen: ei tarvitse ryhtyä yksin kopperossa ahkeroivaksi asiatekstien kääntäjäksi, vaan elämässä voi toteuttaa unelmia! Kuten unelmaa olla mukana suomalaisessa menestystarinassa ja tekemässä teknologiaa, joka muuttaa maailmaa.

Pari vuotta tuon hetken jälkeen neljännen vuoden opiskelija pääsi kesätöihin Nokialle asiakasdokumentoinnin tiimiin. Tarina oli tyypillinen: kasvavan liiketoiminnan imu oli niin vahva, että teknisten osaajien lisäksi muitakin haalittiin töihin suoraan koulun penkiltä. Kesätyö muuttui määräaikaiseksi harjoitteluksi ja valmistumisen jälkeen vakipaikaksi. Mediasta tuttu stereotyyppinen humanistinainen jäi vieraaksi; eivät he kaikki olleet matalapalkkaisissa pätkätöissä kunnan virastossa.

Osa teki erityisasiantuntijan työtä miesvaltaisella vientialalla, ja korvaus oli sen mukainen. "Normaali työpäivä” tarkoitti yhteistyötä eri alojen asiantuntijoiden kanssa ympäri maapallon. Lisäksi oli työmatkoja Amerikkaan ja Aasiaan, konferensseja ulkomailla ja maailmanluokan työkalujärjestelmien kehittämistä.

Mitä sille suomalaiselle menestystarinalle sitten tapahtui? Aikoinaan Nokia Mobile Phones täytti Hermia-aukion kaikki toimistotalot. Yhtäkkiä korttelin kadunvarret eivät ruuhkautuneetkaan parkkipaikalle mahtumattomista autoista. Tiimit saattoivat olla yt-neuvottelujen piirissä sekä jouluna että juhannuksena. Kustannussäästöt muuttuivat arkipäiväksi ja projektien tärkeiksi tavoitteiksi. Liiketoiminnan ahdinko kulminoitui lopulta matkapuhelintoiminnan myyntiin Microsoftille ja peräkkäisinä vuosina massairtisanomisiin. Pian matkapuhelinosaajat mahtuvat yhteen rakennukseen.

Tänä syksynä yskähteleville työmarkkinoille vapautuu jälleen satoja ammattilaisia kilpailemaan jo aiemmin irtisanottujen ja paikanvaihtajien kanssa. Kuinka Suomi ja Pirkanmaa hyödyntävät hankitun koulutuksen ja kokemuksen?

Tanja Koikkalainen

Kirjoittaja veti Microsoftin ja sitä ennen Nokian asiakastuessa printin, webin ja sisältöjen kehitysprojekteja. Hän on valmistunut Tampereen yliopistosta filosofian maisteriksi pääaineena englannin kääntäminen.