Mitkä ovat menestyvän myyntiorganisaation keskeisimmät menestystekijät?

Menestyvän myyntiorganisaation takana on usein, kuten olemme aiemmin Myyntiesteet-blogissamme kirjoittaneet: 1. Suunta/Strategia, 2. Resurssit ja taidot, 3. Järjestelmällisyys, 4. Uhat, 5. Motivointi ja 6. Kommunikointi.

Menestyvän myyntiorganisaation takana on usein, kuten olemme aiemmin Myyntiesteet-blogissamme kirjoittaneet: 1. Suunta/Strategia, 2. Resurssit ja taidot, 3. Järjestelmällisyys, 4. Uhat, 5. Motivointi ja 6. Kommunikointi.

Kyllä, nämä ovat tärkeitä ”kivijalka-asioita”, mutta jos puhutaan esimerkiksi tuosta aina esille nousevasta kommunikoinnista, viestinnästä, niin miksi tämä on edelleen tänä päivänäkin niin iso kysymys ja usein vastaantuleva asia?

Eräs toimitusjohtaja sanoi minulle tapaamisessamme, kun keskustelimme myynnin kehitysasioista, että ”meillä on aina suunniteltu strategia, prosessit ym. asiat todella hyvin, mutta miksi meillä aina jää niin iso kuilu suunnitelmien ja toteuman väliin? Eikö meidän ihmiset osaa puhua? Vai eivätkö myynnin johtajat ja päälliköt muka tiedä, mistä heidän pitäisi puhua ja viestiä?” Totta hemmetissä jokainen osaa puhua! Kuten tässäkin firmassa, niin Suomessakin yleensä, on töissä varsin fiksuja ihmisiä. Totta kai he tietävät asiasisällön, mutta miksi viesti ei mene perille?

Kun puhutaan kommunikaatiosta, tulee kuvioihin usein mukaan tunteet ja asenteet. Usein kuulen vastauksen, että ”kyllähän minä olen jo asian myyjille kertonut ja läpikäynyt” … Kyllä! Mutta, koska viimeksi ja kuinka monta kertaa? Usein meidän johtajien asenne kommunikointia kohtaan on vähättelevä.

Kun tästä mennään vielä pykälä pintaa syvemmälle, niin kysymys kuuluu: TÄYTYYKÖ minun viestiä vai HALUANKO minä viestiä ja kommunikoida jokaisen henkilön kanssa riittävästi ja siten, että olen oikeasti läsnä, enkä vain ”paikalla”. Jos sinulla itselläsi ei ole esteitä kommunikaation suhteen ja se on vahvuuksiasi, niin sinusta voi tuntua, että voiko joku ajatella kommunikoinnista vähättelevästi. Kyllä voi!

Onneksi nuo TÄYTYY vs. HALUAN -asenteet ja tunteet kommunikointia kohtaan ovat suurimmalta osaltaan opittuja ja näin niistä voidaan myös oppia pois. Näin meneteltiin tuossa yllä olevassa esimerkkitapauksessa sekä monissa muissakin johtoryhmissä ja myyntitiimeissä.

Kehittämällä johtajien ja henkilöstön kommunikaatiovalmiuksia voimme todella nopeasti saada menestystä ja merkittäviä tuloksia aikaiseksi.

Kirjoittaja on Adeptus Oy:n toimitusjohtaja Mikko Parikka aka "Myynnin Elastinen" on innokas tunnetaitosparraaja. Mikon lempiaiheita ovat tunneäly, johtaminen ja myynti.

Kun haluat parantaa vaikuttavuuttasi - tervetuloa Tampereen kauppakamarin ajankohtaiskoulutukseen: JOHDON KOMMUNIKAATIOVALMIUDET keskiviikkona 21. maaliskuuta 2018 klo 9–16 (Technopolis Yliopistonrinne, Kalevantie 2, Tampere) Ilmoittautuminen ja lisätietoja tästä linkistä!