Lapsen ”Ihanan tavallinen päivä?” - se ihan tavallinen?

Onko lapsesi joutunut joskus sairaalaan?

Oletko itse yöpynyt metallisten pinnasänkyjen välissä muovipatjalla? Onko käynyt niin, että olet synnytyksen jälkeen lähtenyt tyhjän sylin kanssa kotiin kun vauva on jäänyt tehohoitoon eikä osastolle ole mahtunut yöksi? Jos vastaat kyllä, niin tiedät miksi kampanjan nimi on Ihan(an) tavallinen päivä. Jokainen meistä toivoo, että lapsen sairaalassaolo päättyy pian, asiat tulevat kuntoon ja päästään nopeasti takaisin kotiin.

Kaikilla ei aina käy tuuri, vaan sairaalaan joudutaan jäämään pitkäksi aikaa yhtäjaksoisesti tai käymään toistuvilla hoitojaksoilla. Ihan tavalliset päivät ovat silloin harvassa. Lapsen näkövinkkelistä samat asiat ovat aina ja kaikkialla tärkeitä: Kivat hoitajat, leikkiä, leluja, pelejä, kirjoja, ei satu mihinkään, äiti ja isä lähellä. Tätä varten Tampereen Lastenklinikan Tuki kerää nyt varoja. Sairaalaa emme rakenna, mutta sen varustamisessa mukavammaksi paikaksi voidaan kyllä auttaa.

Jonkun lapsi joutuu tehohoitoon ihan elämänsä alkumetreillä. Hauras elämänalku voi olla ihan hiuskarvan varassa. Tilanne on melkoinen koettelemus niin pikkuiselle itselleen kuin perheellekin. Vastasyntyneiden teho-osaston vilskeessä pidetään vauvaa hengissä ja annetaan tsemppausta vanhemmille. Pikkuiset kasvavat paremmin ihokosketuksessa, ja niinpä osastolla keskoskaappien väleissä on kiikkuvia nojatuoleja, joissa äiti tai isä keinuttelee pikkuistakin pienempi vauva paitansa alla rintaa vasten.

Uuteen TAYS:in lastensairaalan vastasyntyneiden teho-osastolle saadaan hoitomoduulit, joissa on aina yksi perhe kussakin ja näin hieman omaa rauhaa. Keräysvaroilla hankitaan osastolle hoitajan napinpainalluksella himmenevät ”älylasit”, jotta perheet saavat tilanteen salliessa olla toisten näkymättömissä. Toki myös toisinpäin: Kun jotain kamalaa tapahtuu, on näkösuoja välttämätön. Uusissa tiloissa äiti ja isä voivat myös yöpyä pikkuisensa rinnalla. Ihan tavallinen päivä on varmasti silloin ihana.

Tamperelainen lasten terveyden tutkimus on maailman huippua. Tämän tutkimuksen avulla lapset pääsevät tulevaisuudessa vähän helpommalla, vaikka kyse olisikin vakavasta sairaudesta. Keräysvaroilla voidaan tukea myös uusien hoitomuotojen kehittämistä. Tämän päivän tutkimus on huomispäivän hoitoa.

Osallistu lahjoittamalla tai järjestä kiva tapahtuma tai tempaus

Tampereen Lastenklinikan Tuki ry toivoo, että ympäri Pirkanmaata järjestetään paljon tempauksia ja tapahtumia keräyksen tuoton kartuttamiseksi. Tähän mennessä järjestettyjen tapahtumien kirjo on jo melkoinen: Vesijuoksuhaastekisa, gaalamuotinäytös, gaalaillalliset, juhlanaamiaiset, suurkonsertti, porrasjuoksutempaus, kahvikassan tuotto… Haastekisa kilpailijalle tai kumppanille on aina poikaa!

Kirjoittaja on Tampereen Lastenklinikan Tuki ry:n projektipäällikkö Susanna Lohiniemi.

Tampereen Lastenklinikan Tuki ry on perustettu vuonna 1994, ja se toimii tiiviissä vuorovaikutuksessa Tampereen yliopistollisen sairaalan lasten ja nuorten hoidon asiantuntijoiden ja potilaiden kanssa. Yhdistys on voinut lahjoitusvarojen avulla kustantaa merkittävän määrän hoitolaitteita, leluja ja viihtyvyyttä pienille potilaille. Työ jatkuu TAYSin uudistamisohjelmaan kuuluvan vuonna 2019 valmistuvan uuden lastensairaalan parissa. Sairaalaa emme rakenna, mutta varustelussa voimme kyllä jokainen auttaa.

Lahjoittaa voi tämän linkin kautta